TİC Holding Header
  • USD 32.521
  • EUR 34.808
  • Altın 2422.409
  • BIST 100 9716.56
  • Genel

Günün öne çıkan haberleri

Türkiye ve Dünya gündeminde günün öne çıkan haberleri.
Günün öne çıkan haberleri
Bakan Çavusoğlu, Lavrov ile görüştü
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında uygulanacak geçici ateşkes hakkında bilgi aldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında uygulanacak geçici ateşkes hakkında bilgi aldı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Bakan Çavuşoğlu cephe hattındaki geçici ateşkes kararına ilişkin Rus mevkidaşı Lavrov ile iki kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Çavuşoğlu'nun, Azerbaycan ile Ermenistan arasında varılan geçici ateşkes kararına ilişkin süreci yakından takip etmeyi sürdürdüğü belirtildi.

Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun'la telefonda görüştü
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'la telefonla görüştü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov’la telefonla görüştü.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na, Moskova’daki görüşmeler hakkında bilgi verdi.

Bakan Çavuşoğlu da Ceyhun’a Türkiye’nin ancak Azerbaycan’ın kabul ettiği kararları destekleyeceğini belirtti.

DKK personelinden Libyalı askerlere dalış eğitimi
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) personelinin, Libyalı askerlere 6 haftalık dalış eğitimi verdiğini bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) personelinin, Libyalı askerlere 6 haftalık dalış eğitimi verdiğini bildirdi.MSB'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda şunlar kaydedildi:"Askeri Eğitim, İşbirliği ve Danışmanlık Anlaşması kapsamında Libya Silahlı Kuvvetlerine yönelik eğitimlere devam ediyoruz. Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız personeli, Khoms kentinde Libyalı askerlere 6 hafta sürecek dalış eğitimi veriyor."

BMGK'den KKTC'ye 'kapalı Maraş' kararından geri adım çağrısı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) kapalı Maraş'ın sahil şeridini halka açma kararı alan KKTC'ye bu karardan geri adım atması çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) kapalı Maraş'ın sahil şeridini halka açma kararını kapalı oturumda görüştü.

Toplantı sonrası BMGK tarafından yapılan ortak açıklamada, kapalı Maraş'ın statüsünün BMGK kararlarındaki geçerliliğini koruduğu ve bu kararlara uygun olmayan hiçbir eylemde bulunulmaması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, ''BM Güvenlik Konseyi, 6 Ekim'de Ankara'da kapalı Maraş'ın sahil şeridinin açılmasına yönelik açıklamadan derin endişe duyuyor, bu eylemden geri adım atılması ve Ada'da tansiyonu yükseltecek tek taraflı adımlardan kaçınılması çağrısı yapıyor'' denildi.

KKTC'deki seçimlerin ardından taraflara diyalog çağrısı
BMGK kararlarına saygı duyulması ve kararların uygulanması çağrısında da bulunan konsey, Kıbrıs halkının istekleri doğrultusunda siyasi eşitliğe sahip iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyona dayalı, kalıcı, kapsamlı ve adil bir çözüme destek verdiğini bildirdi.

BMGK, ayrıca Kıbrıslı taraflara ve garantör ülkelere KKTC'deki seçimlerin ardından yapıcı diyalogda bulunmaları çağrısında bulundu.

KKTC Başbakanı Tatar: BMGK Başkanlığının açıklaması gerçekler dikkate alınmadan yapılmış
Tatar, BMGK Başkanlığının Kapalı Maraş'ın bir bölümünün açılmasına ilişkin, 'Konsey kararı olmayan ancak konsey başkanının bu açıklamasını Kıbrıs Rum tarafının etkisi altında alınmış bir açıklama olarak nitelendiriyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Başkanlığının Kapalı Maraş'ın bir bölümünün açılması ile ilgili yaptığı açıklamaya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

KKTC'nin bir parçası olan Kapalı Maraş bölgesinde hükümetin aldığı son kararın BMGK'nın 9 Ekim 2020 tarihli oturumununda ele alındığını ve bu çerçevede BMGK tarafından bir başkanlık açıklaması yayımlandığını hatırlatan Tatar, "KKTC Başbakanı olarak, Konsey kararı olmayan ancak konsey başkanının bu açıklamasını, Doğu Akdeniz'deki yeni konjonktür ve Ada'daki gerçekleri dikkate almadan, Kıbrıs Rum tarafının etkisi altında alınmış bir açıklama olarak nitelendiriyorum." ifadelerini kullandı.

Tatar, bu açılımın, siyasi ve ekonomik boyutu yanında, insani boyutunun en öncelikli konu olduğunu belirtti.

Yıllarca süren kapsamlı müzakerelerde Kıbrıs Türk tarafının hiçbir zaman BM parametreleri dışına çıkmadığının altını çizen Tatar, BM himayesinde yapılan tüm önerilerde Kıbrıs Rum tarafının kapsamlı çözümü kabul etmemesinden dolayı Maraş bölgesinin kapalı kaldığına vurgu yaptı.

"Statükonun devamı Kıbrıs meselesinin çözümüne yardımcı olmayacaktır"
Tatar, "Ben KKTC Başbakanı olarak, 'bir gün Rum yönetimi benimle bir çözüme ulaşacak' diye, bu yönde bir irade koymasını bekleyerek daha fazla Maraş bölgesinin kapalı kalmasına müsaade edemezdim. Bu, gerek benim vatandaşlarım gerekse de mülklerine dönmeyi yıllardır bekleyen 1974 öncesi yasal sakinleri için kabul edilebilir bir durum değildir. Diğer bir ifadeyle statükonun devamı Kıbrıs meselesinin çözümüne yardımcı olmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Bugün itibarıyla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından etkin iç hukuk yolu olarak kabul edilen Taşınmaz Mal Komisyonuna birçok Kıbrıslı Rumun başvurduğuna işaret eden Tatar, bu başvuruların bazılarının da Kapalı Maraş'la ilgili olduğunu belirtti.

Tatar, bu komisyonun üreteceği kararlar da uluslararası hukuk ölçütleriyle uyumlu olacağının altını çizerek, Maraş'ın daha fazla kapalı tutularak, ilgili BM kararlarının gereğinin yerine getirilmesinin mümkün olamayacağını kaydetti.

Başbakan Tatar şunları kaydetti: "BM'den beklenen, Ada'daki gelişmeleri mevcut gerçekler temelinde, tarafsız ve hakkaniyetli şekilde ele alması ve böylelikle Kıbrıs meselesinin çözümüne katkı sağlamasıdır. Dünyada yaklaşık yarım asırdır bir anlaşma olacak diye kapalı tutulan bir başka toprak parçası bulunmamaktadır. Bu açılım sadece Kıbrıslı Türkler için değil, Kıbrıslı Rumların, diğer bir ifadeyle tüm adanın menfaatine olacak bir açılımdır. Bu açılımın yıllar süren Kıbrıs meselesine yeni bir boyut kazandırmasını ve uluslararası alanda Kıbrıs Türk halkının hak ettiği yeri almasına sebebiyet vermesini temenni ederim."

Pençe-Kaplan'da PKK'ya büyük darbe
Milli Savunma Bakanlığı, Irak'ın kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik düzenlenen Pençe-Kaplan Operasyonu kapsamında terör örgütü PKK'ya ait silah, mühimmat ve çok sayıda patlayıcının ele geçirildiğini açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik düzenlenen ve planlandığı gibi başarıyla devam eden Pençe-Kaplan Operasyonu’nda komandolar tarafından tespit edilen sığınaklarda terör örgütü PKK’ya ait silah, mühimmat ve çok sayıda patlayıcı ele geçirildiğini bildirdi.

Bakanlık, yapılan arama-tarama faaliyetleri sonucunda; 2 adet 7.62 milimetre (mm) PKMS makinalı tüfek, 1 adet Zagros keskin nişancı tüfeği, 1 adet lançer, 3 adet el yapımı patlayıcı (EYP), 5 adet RPG-7 roketatar mühimmatı, 2 adet havan mühimmatı, 130 adet AK-47 fişeği, 49 adet Doçka fişeği, 35 adet sevk fişeği, 400 kilogram amonyum nitrat, 25 kilogram TNT, 2 kilogram C4 patlayıcı, 3 kilogram barut, Keskin nişancı malzemeleri ve çok sayıda muhtelif yaşam malzemesi ele geçirildiğini kaydetti.

Terör örgütü YPG/PKK Suriye'de kız çocuklarını kaçırmaya devam ediyor
Terör örgütü YPG/PKK, Suriye'de işgal ettiği Kamışlı ilçesinde bir kız çocuğunu daha kaçırarak zorla silah altına aldı.

Terör örgütü YPG/PKK, Suriye'de işgal ettiği Kamışlı ilçesinde bir kız çocuğunu daha kaçırarak zorla silah altına aldı.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, YPG/PKK, Suriye'de işgal ettiği bölgelerde çocukları ailelerinden kopararak alıkoymaya devam ediyor.

Terör örgütü, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı ilçe merkezinde 16 yaşındaki Ravan Umran Alliko'yu önceki gün okul çıkışı kaçırdı.

Teröristler, Alliko'yu zorla saflarına katmak için Kamışlı ilçe merkezinin batısında bulunan Himo köyünde sözde asayiş merkezine götürdü.

Kızlarının örgüt tarafından kaçırıldığını öğrenen Alliko ailesi, dün Himo köyüne giderek örgütten evlatlarını geri istedi, ancak teröristler kız çocuğunun ellerinde olmadığını ileri sürdü.

Terör örgütü, 1 Eylül'de yine Kamışlı'da 13 yaşındaki bir kız çocuğunu kaçırmıştı.

YPG/PKK işgal ettiği bölgelerde son zamanlarda çok sayıda çocuğu alıkoyarak, zorla silah altına almıştı.

YPG/PKK'nın çocukları "savaşçı" olarak kullanması raporlara yansıdı
Terör örgütü YPG/PKK'nın çocukları savaştırdığı, ABD Dışişleri Bakanlığının 26 Haziran'da yayımladığı "2020 İnsan Kaçakçılığı Raporu"nda da yer almıştı.

Raporda, "YPG, Suriye'nin kuzeybatısındaki sığınma kamplarından 12 yaşındaki kız ve erkek çocuklarını bile zorla silah altına almaya ve kullanmaya devam etti." ifadesine yer verilmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, 16 Ocak'ta yayımladığı raporda da YPG/PKK'lı teröristlerin, Suriye'de çocukları savaşçı olarak kullandığına dair yeni bulguları paylaşmıştı.

Öte yandan, BM Genel Sekreteri'nin silahlı çatışmalarda çocuklar konusundaki özel temsilcisi Virginia Gamba, 29 Haziran 2019'da, BM Cenevre Ofisinde bir araya geldiği terör örgütü YPG/PKK elebaşlarından "Mazlum Abdi" kod adlı Ferhat Abdi Şahin ile örgütün "Bünyesindeki çocuk savaşçıları bırakması için" eylem planına resmi törenle imza atmıştı.

Sonrasında bu durumun son bulduğuna ilişkin BM veya diğer uluslararası kurumlarca herhangi bir rapor yayımlanmadı.

İstanbul’da PKK yapılanmasına yönelik operasyon: 7 gözaltı
İstanbul’da 4 ilçede 7 farklı adreste terör örgütü PKK yapılanmasına yönelik operasyon düzenlendi. 7 şüpheli gözaltına alındı.
İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri İstanbul’da 4 ilçede belirledikleri 7 farklı adreste terör örgütü PKK’nın yapılanmasına yönelik operasyon düzenledi. Başlatılan teknik ve fiziki takibin ardından adresleri belirlenen ve PKK yapılanmasına destek verdiği öğrenilen 7 şüpheli yapılan operasyonun ardından yakalandı. Yapılan aramalarda ele geçirilen evraklara el konuldu. Yakalanan şüphelilerin sorgusu sürüyor.

MSB: Barış Pınarı bölgesine taciz ateşi açan 2 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı bölgesine taciz ateşi açan 2 PKK/YPG'li teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

AA - Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Huzur ve güven ortamını bozmak için Barış Pınarı bölgesine taciz ateşi açan 2 PKK/YPG’li terörist, ateş destek vasıtaları ile etkisiz hale getirildi." ifadesi kullanıldı.

Dağlık Karabağ'da ateşkes yürürlüğe girdi
Dağlık Karabağ'da insani amaçla cenazelerin ve esirlerin değişimi için Azerbaycan ile Ermenistan arasında anlaşmaya varılan ateşkes başladı.

Rusya'nın arabuluculuğunda, iki ülke dışişleri bakanlarının katılımıyla dün gerçekleştirilen ve 10 saatten fazla süren toplantıda, üzerinde anlaşılan ateşkes bugün yerel saatle 12.00'da devreye girdi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesinin arabuluculuğu ve kriterleri doğrultusunda esirlerin ve cenazelerin değişimi için ilan edilen ateşkesin süresi konusunda şimdilik bilgi verilmedi. Taraflar, ateşkes rejiminin parametreleri üzerinde ayrıca çalışma gerçekleştiriyor.

Ermenistan ordusunun 27 Eylül'de Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine saldırması üzerine Azerbaycan ordusu operasyon başlatmış, Cebrail kenti, Hadrut kasabası ve 30'dan fazla köyü işgalden kurtarmıştı.

Azerbaycan: Ermenistan geçici ateşkese uymadı
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hacıyev, 'Ermenistan, geçici ateşkese uymadı, bu onların ikiyüzlü siyaset yürüttüğünü açıkça gösteriyor' dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev ile Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Dağlık Karabağ'da ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından açıklamalarda bulundu.

Hacıyev'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Provokasyonlara cevap vermek zorundayız. Ermenistan'ın askeri altyapıları, modern silahları imha edildi. Azerbaycan halkının istekleri doğrultusunda süreç değişildi. Cezasız kalan Ermenistan bunlardan daha da cesaretlenmişti. Ermenilerin hiçbir zaman yaşamadığı Cebrayil şehrinde işgallere karşılık cevap verilmedi. Statüko değişti, Azerbaycan işgal edilen topraklarının bazılarını geri almıştır. Azerbaycan halkı işgal politikasını asla kabul etmeyecektir. Siyasi ve diplomatik cevaplar verilmeye devam edilecektir. Yanlış adımlar kabul edilmeyecektir. Askerimizin sahadaki başarısını masaya da yansıtmalıyız.

Ermenistan tarafından ateşkes süreci de kötüye kullanılmaktadır. İnsani esaslarla ortaya koyulan bir ateşkes olmasına rağmen, Ermenistan insani ateşkes için yalvarmasına rağmen, ateşkesi ihlal ederek ikiyüzlü siyaset yürüttüğünü gösterdi. Ermenistan işgal edilen topraklardan çıkmadığı sürece Azerbaycan'ın kararlılığını görecektir. Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev de halkımıza fikirlerini dün açıkladı. Başkomutanımız, uluslararası baskılara göğüs geriyor.

İnsani bir ateşkes olmasına rağmen, Ermenistan tarafı bunu ihlal etmeye devam edecekse, Azerbaycan karşılık vermek zorundadır."

Azerbaycan ordusu ateşkesi ihlal eden zırhlı araçları imha etti
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, ateşkesi ihlal eden Ermenistan’a ait zırhlı araçların imha edildiğini duyurdu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ermenistan’ın ateşkese rağmen Ağdere-Terter ve Fuzuli-Cebrail hattında saldırı girişiminde bulunduğu belirtildi. Bakanlık ateşkesi ihlal eden Ermeni birliklere ait zırhlı araçların imha edilme görüntülerini paylaştı.

Katar, Azerbaycan ile Ermenistan cephe hattındaki ateşkesi memnuniyetle karşıladı
Katar, Rusya'nın başkenti Moskova'daki görüşmelerin ardından Azerbaycan ile Ermenistan arasında ilan edilen ateşkesi memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Katar'ın Azerbaycan ve Ermenistan halklarının çıkarlarının korunması için iki ülke arasındaki anlaşmazlığın diplomatik yollar ve diyalogla çözülmesinden yana olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Doha, bölgede güvenlik, istikrar ve barışı yeniden tesis etmeyi amaçlayan uluslararası çabaların destekçisidir." ifadelerine yer verildi.

Rusya'nın ara buluculuğunda, iki ülke dışişleri bakanlarının katılımıyla dün gerçekleştirilen ve 10 saatten fazla süren toplantıda uzlaşma sağlanan ateşkes bugün yerel saatle 12.00'de devreye girdi.

Ermenistan ordusunun 27 Eylül'de Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine saldırması üzerine Azerbaycan ordusu operasyon başlatmış, Cebrail kenti, Hadrut kasabası ve 30'dan fazla köyü işgalden kurtarmıştı.

Pakistan Genelkurmay Başkanı'ndan Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’daki tutumuna destek
Pakistan Genelkurmay Başkanı Nadim Rıza, "işgal altındaki" Dağlık Karabağ'da Azerbaycan'ın tutumunu tamamıyla desteklediklerini bildirdi.

Pakistan Genelkurmay Başkanı Nadim Rıza, "işgal altındaki" Dağlık Karabağ'da Azerbaycan'ın tutumunu tamamıyla desteklediklerini bildirdi.

Pakistan ordusu Halkla İlişkiler Biriminden (ISPR) yapılan açıklamada, Azerbaycan'ın İslamabad Büyükelçisi Ali Alizada'nın, Rawalpindi'de Genelkurmay Başkanı Rıza ile ikili çıkarlar ve bölgesel güvenlik meselelerini ele almak üzere bir araya geldiği belirtildi. Açıklamada, Genelkurmay Başkanı Rıza'nın, Pakistan Silahlı Kuvvetlerinin BMGK kararları doğrultusunda Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'daki tutumunu tam olarak desteklediğini söylediği aktarıldı.

Azerbaycan'ın İslamabad Büyükelçisi Alizada da Twitter'dan yaptığı açıklamada, ülkesinin haklı davasına verdiği destek için Pakistan'a teşekkür etti.

Pakistan Dışişleri Bakanlığından 2 Ekim'de yapılan açıklamada, "Pakistan ordusunun Azerbaycan güçleriyle birlikte Dağlık Karabağ'da Ermenistan'a karşı savaştığı" yönündeki iddialar yalanlanmıştı.

Açıklamada, Hint basınında yer alan iddiaların "sorumsuz, spekülatif ve temelsiz" olduğu belirtilmişti.

İran Dışişleri Bakanı Zarif: Dağlık Karabağ'daki ateşkes barışa doğru atılan bir adım
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Moskova'da gerçekleştirilen görüşmelerin ardından Azerbaycan ve Ermenistan arasında ilan edilen ateşkesi memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "İran, Dağlık Karabağ'daki ateşkesi barışa doğru atılan bir adım olarak memnuniyetle karşılıyor." ifadelerine yer verdi.

Rusya'ya ateşkesin sağlanmasında ortaya koyduğu çabalar için teşekkür eden Zarif, şunları kaydetti: "Komşularımız Azerbaycan ve Ermenistan'ı uluslararası hukuk ve toprak bütünlüğüne saygı temelinde esaslı diyaloğa girmeye çağırıyoruz."

Rusya'nın ara buluculuğunda, iki ülke dışişleri bakanlarının katılımıyla dün gerçekleştirilen ve 10 saatten fazla süren toplantıda uzlaşma sağlanan ateşkes bugün yerel saatle 12.00'de devreye girdi.

Ermenistan ordusunun 27 Eylül'de Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine saldırması üzerine Azerbaycan ordusu operasyon başlatmış, Cebrail kenti, Hadrut kasabası ve 30'dan fazla köyü işgalden kurtarmıştı.

Sincar anlaşmasına göre terör örgütü PKK bölgeden çıkarılacak
Irak merkezi yönetimi ile IKBY arasında imzalanan anlaşmada, 'PKK'nın Sincar ve çevresindeki bölgelerde varlığı sonlandırılacak. PKK ve ona bağlı tüm yapıların bölgede hiçbir rolü olmayacak.' maddesi de yer aldı.

Irak’ın Musul kentine bağlı Sincar'la ilgili merkezi yönetim ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında imzalanan anlaşmaya göre, terör örgütü PKK’nın bölgedeki varlığına son verilecek.

AA muhabirinin ulaştığı anlaşma metnine göre, Sincar’da ilçe kaymakamı ve diğer idari birimlerde yeni atamalar gerçekleştirilecek.

Sincar içindeki güvenliğin sağlanması ise Sincar polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından IKBY güçleriyle koordinasyon şeklinde yürütülecek.

Yasal olmayan tüm silahlı yapıların ilçe dışına çıkarılmasını da öngören anlaşma kapsamında, IKBY ile iş birliği kapsamında 2 bin 500 güvenlik unsuru ataması yapılacak.

"PKK’nın varlığı sonlandırılacak"
Anlaşmada, "PKK’nın Sincar ve çevresindeki bölgelerde varlığı sonlandırılacak. PKK ve ona bağlı tüm yapıların bölgede hiçbir rolü olmayacak." maddesi de yer aldı.

Anlaşma kapsamında ayrıca, Sincar’ın güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için Bağdat ve IKBY arasında ortak komite kurulması kararlaştırıldı.

Sincar’da varlık gösteren Haşdi Şabi güçlerinin de ilçe dışına çıkarılacağı ifade ediliyor. Şii milis yapıya bağlı Asayib Ehlilhak Hareketi lideri Kays Hazali, buna tepki göstererek, Haşdi Şabi’nin Sincar’dan çıkarılmasını eleştirdi.

Bağdat ve Erbil arasında statüsü tartışmalı bölgelerden biri olarak bilinen ve terör örgütü PKK’nın varlık gösterdiği Sincar’daki sorunların çözümüyle ilgili dün başkent Bağdat'ta yapılan toplantıda anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi'nin liderliğinde yapılan toplantıya, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis, IKBY heyeti ve Ezidi toplumu temsilcileri katılmıştı.

Irak Başbakanlık Sözcüsü Ahmed Molla Talal, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Başbakan Kazımi'nin himayesinde, Sincar'da hükümetin kontrolünü güçlendirmek ve dışarıdan gelen grupların (terör örgütü PKK) gücünü kırmak için idari ve güvenlik açısından tarihi bir anlaşma yapıldı." ifadelerini kullanmıştı.

Afganistan'da bombalı saldırı: 5 ölü
Afganistan'ın güneyindeki Helmand vilayetinde düzenlenen bombalı saldırıda 5 sivil hayatını kaybetti.

Afganistan Savunma Bakanlığı, Helmand'ın Girişk ilçesinde yol kenarına yerleştirilen bombanın, sivilleri taşıyan aracın bölgeden geçtiği sırada patlatıldığını açıkladı.

Açıklamada saldırıda 5 sivilin yaşamını yitirdiği, 9 sivilin yaralandığı kaydedildi.

Açıklamada saldırıdan Taliban sorumlu tutulurken saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

Pompeo, Çin'in Hindistan sınırına 60 bin asker konuşlandırdığı bildirdi
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin'in Hindistan'ın kuzey sınırına on binlerce asker konuşlandırdığını söyledi.

Pompeo, Fox News'e yaptığı açıklamada, Çin'e karşı geliştirilen ittifakın 3 üyesi Avustralya, Hindistan ve Japonya'nın Çin Komünist Partisinin tehdidi altında olduğunu savundu.

Hafta başında ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya ittifakı (Quad) kapsamındaki görüşmeler için Tokyo'da bulunan Pompeo, "Hindistan, kuzey sınırında 60 bin Çin askerinin olduğunun farkında." ifadesini kullandı.

Pompeo açıklamasında ayrıca Çin'in yeni tip koronavirüs salgınına yanıtını eleştirdi, bu ülkeyi fikri mülkiyeti çalmakla suçladı.

ABD Dışişleri Bakanı, Tokyo'daki toplantıdan önce Çin'in "tehditkar askeri faaliyetlerine" karşı İndo-Pasifik bölgesi ülkelerine birlik çağrısı yaparak "Dünya uzun zamandır Çin tehdidi altında. Şimdi bu konuyu ciddi bir şekilde ele almak zorundayız. Zayıflık gösterirseniz, karşılığını alırsınız." demişti.

Haziranda 20 Hint askeri ölmüştü
Çin-Hindistan sınırında 15 Haziran'da 20 Hint askerinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaya neden olan ve bölgede tansiyonu yükselten süreç, Çin askerlerinin mayıs başında 3 noktadan Ladakh bölgesine girmesi, burada çadır ve askeri karakollar kurmasıyla başlamıştı.

Hindistan Savunma Bakanlığından 31 Ağustos'ta yapılan açıklamada, Çin ordusunun, 29 Ağustos gecesi "statükoyu değiştirmeye yönelik provokatif askeri eylemlerde bulunduğu ve bölgedeki açmazın çözümü yolunda daha önce askeri ve diplomatik angajmanlarda varılan uzlaşıyı ihlal ettiği" belirtilmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Lician ise 31 Ağustos'ta konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Çin ordusunun 2 ülke arasındaki Fiili Kontrol Hattı'na riayet ettiğini bildirerek, "askerlerin kesinlikle sınırı geçmediğini" ifade etmişti.

Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh ve Çinli mevkidaşı Vey Fınghı, 4 Eylül'de Moskova'da Şanghay İşbirliği Örgütü toplantısı çerçevesinde bir araya gelmişti.

Hindistan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, toplantıda her 2 ülkenin gerilimi daha fazla artıracak veya durumu daha da karmaşıklaştıracak adımlar atmama konusunda anlaştığı kaydedilmişti.

Çin ve Hindistan, eylül ayında sınır bölgesine daha fazla asker konuşlandırmama konusunda uzlaşmıştı.

Tacikistan'da yarın cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına gidilecek
Tacikistan'da halk, cumhurbaşkanı seçimi için yarın sandık başına gidecek.

Tacikistan’da, seçimlerde 5 partili aday cumhurbaşkanlığı koltuğu için yarışacak. 5 milyona yakın kayıtlı seçmen ülke genelindeki 68 seçim bölgesinde kurulan 3 bin 414 sandıkta oy kullanacak. Oy verme işlemi yerel saatle 06.00'da başlayacak ve 20.00'da sona erecek.

Seçimlerde Çiftçiler Partisi lideri Rustam Latifzade, Sosyalist Parti lideri Abduhalim Gaffarzade, Ekonomik Reformlar Partisi lideri Rustam Rahmatzade ve Komünist Parti lideri Miraj Abdulloyev ile iktidardaki Halk Demokrat Partisinden aday gösterilen Cumhurbaşkanı İmamali Rahman yarışacak.

Seçimi çok sayıda ülke ile aralarında Şanghay İşbirliği Örgütü, Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi'nin de bulunduğu uluslararası kuruluşlardan 150'ye yakın gözlemci ile 200'den fazla gazeteci izleyecek.

Cumhurbaşkanının 7 yıl süreyle seçildiği ülkede, son olarak 6 Kasım 2013'te yapılan ve 6 adayın yarıştığı cumhurbaşkanı seçimini, oyların yüzde 83,92'sini alan İmamali Rahman dördüncü kez kazanmıştı.

Dışişleri Bakanlığı: Türkiye, başından beri ancak Azerbaycan'ın evet diyeceği çözümleri destekliyor
Dışişleri Bakanlığı, Moskova'da gerçekleştirilen görüşmelerin ardından Azerbaycan ve Ermenistan arasında ‪bugün yerel saatle saat 12.00’da‬ yürürlüğe girmek üzere ilan edilen ateşkese ilişkin açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "27 Eylül 2020 tarihinde başlayan silahlı çatışmalarda Azerbaycan yaklaşık 30 yıldır işgal altında olan topraklarını kendi imkanları ve özgüveniyle geri alabileceğini Ermenistan ve tüm dünyaya göstermiştir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Bu süreçte, tüm dünyadan insani saiklerle ateşkes talepleri geldiği ve Azerbaycan'ın da son kez Ermenistan’a işgal ettiği topraklardan çekilmesi için bir fırsat verdiği vurgulanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "İnsani gerekçelerle esirlerin ve cenazelerin değişimi amacıyla ilan edildiği belirtilen ateşkes önemli bir ilk adım olmakla birlikte kalıcı çözümün yerine geçmeyecektir.

Türkiye başından beri ancak Azerbaycan’ın evet diyeceği çözümleri destekleyeceğini vurgulamıştır. Bu anlayışla sahada ve masada Can Azerbaycan’ın yanında olmaya devam edecektir."

Dışişleri Bakanlığı: Terörle mücadelede Irak makamlarıyla iş birliğine hazırız
Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin IKBY arasında Sincar'daki güvenlik ve idare konularında varılan anlaşmaya ilişkin olarak Irak'ta istikrarın sağlanması ve terörle mücadele hususunda desteğe ve iş birliğine hazır olduğunu duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Irak Merkezi Hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında Sincar'daki güvenlik ve idare konularında varılan anlaşmaya ilişkin olarak Irak'ta istikrarın sağlanması ve terörle mücadele hususunda desteğe ve iş birliğine hazır olduğunu duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Anlaşmanın, Sincar’da Irak makamlarının otoritesininin yeniden tesis edilmesini, DEAŞ, PKK terör örgütü ve uzantılarının köklerinin kazınmasını, önce DEAŞ’ın, bilahare PKK ve uzantılarının ağır zulüm ve baskılarına maruz kalan Ezidiler ile diğer bölge halkının güven içinde yurtlarına dönmelerini sağlayacak şekilde hayata geçirilmesini temenni ediyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, "Bu vesileyle, Sincar‘da ve terör örgütünün varlık gösterdiği Irak’ın diğer bölgelerinde istikrarın sağlanması ve terörle mücadele için Irak makamlarıyla iş birliğine hazır olduğumuzu tekrar vurguluyoruz." ifadesi kullanıldı.
Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri