TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 35.032
  • Altın 2323.877
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Günün öne çıkan haberleri

Gün içinde Türkiye ve dünya gündeminde öne çıkan haberler.
Günün öne çıkan haberleri
BM Genel Sekreteri Guterres: Bir kutuplaşma ve bölünme salgınıyla karşı karşıyayız
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla küresel mücadeleye ilişkin, 'Dünyanın bir araya gelmesi ve ortak düşmanımız olan virüse odaklanması gerekiyor.' dedi. BM Genel Sekreteri Guterres, Türkiye'nin ev sahipliğinde bu yıl video konferans yöntemiyle düzenlenen '7. İstanbul Arabuluculuk Konferansı"nın açılışında konuştu. Guterres, konferansa katılanları selamlayarak başladığı konuşmasında, etkinliğe ev sahipliği yaptığı için Türkiye'ye minnettar olduğunu dile getirdi. Bu yıllarda sanal toplantıların, Kovid-19 salgının ortasında gerçekleştiğine işaret eden Guterres, 'Bu arada, bir kutuplaşma ve bölünme salgınıyla da karşı karşıyayız.' değerlendirmesinde bulundu. Guterres, Kovid-19 salgınına karşı küresel mücadele ilişkin, 'Dünyanın bir araya gelmesi ve ortak düşmanımız olan virüse odaklanması gerekiyor. Bu nedenle siyasi süreçlere ve barışa olan desteği yoğunlaştırmamıza yardımcı olacak küresel bir ateşkese başvurdum.' ifadelerini kullandı.

Osman Baydemir’le ilgili kırmızı bülten talebi
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, İngiltere'de olduğu belirtilen ve 'Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak' suçundan aranan eski HDP milletvekili Osman Baydemir'in iadesi ve kırmızı bülten çıkarılması için talepname hazırladı. Savcılıkça hazırlanan talepname, Adalet Bakanlığı'na gönderildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan kırmızı bülten formu ve iade talebinde, Osman Baydemir’in İngiltere’de olduğu değerlendirildiği belirtildi. Baydemir hakkındaki suçlamalar ve tespit edilen eylemlerin yer aldığı yazıda, Osman Baydemir hakkında Diyarbakır 3’üncü Sulh Ceza Mahkemesi’nce ‘Silahlı Terör Örgütü’ne Üye Olmak’ suçundan yokluğunda tutuklama kararı verildiği ve işlediği iddia edilen suçun, askeri ve siyasi olmadığı hatırlatıldı.

Irak'ın kuzeyinde PKK'lı 2 terörist hava harekatıyla etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanlığı, Irak'ın kuzeyindeki Avaşin bölgesinde eylem hazırlığındaki PKK'lı 2 teröristin hava harekatıyla etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Açıklamada, "Irak kuzeyindeki Avaşin bölgesinde keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen ve eylem hazırlığında olduğu belirlenen 2 PKK'lı terörist, düzenlenen hava harekatıyla etkisiz hale getirildi." ifadesi kullanıldı.

Mossad Başkanı Cohen: Suudi Arabistan da İsrail ile normalleşme yolunda
MOSSAD'ın Başkanı Cohen, Suudi Arabistan’ın da yakında Tel Aviv ile normalleşme anlaşmasına varacağını açıkladı. İsrail istihbarat servisi MOSSAD'ın Başkanı Yossi Cohen, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Bahreyn’den sonra Suudi Arabistan’ın da yakında Tel Aviv ile normalleşme anlaşmasına varacağını açıkladı. Cohen, İsrail’in Kanal12 televizyonuna yaptığı açıklamada, BAE ile Bahreyn’in İsrail ile normalleşme anlaşmasının Arap ülkeleriyle ilişkilerindeki “cam duvarı” kırdığını belirterek, “Suudi Arabistan da İsrail ile normalleşme yolunda.” dedi. Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile görüştüğünü ne onaylayan ne reddeden Cohen, tebessümle “Yorum yapmamayı tercih ederim.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosundan Suudi Arabistan ve BAE'ye silah satışının kısıtlanması çağrısı
AB üyelerinden Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle Suudi Arabistan'a, Yemen'deki savaş nedeniyle BAE ve Suudi Arabistan'a silah satışlarını kısıtlaması istendi. Avrupa Parlamentosu (AP), AB üyesi ülkelere Cemal Kaşıkçı cinayeti ve Yemen'deki savaş nedeniyle Suudi Arabistan'a ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) silah satışlarını kısıtlamaları çağrısında bulundu. AP'de silah ihracatıyla ilgili hazırlanan karar önergesi dünkü oturumda oylandı. Sonuçları bugün açıklanan ve kabul edilen önergede, Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) verilerine göre AB ülkelerinin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne en çok silah satanlar arasında ikinci sırada geldiği belirtildi.

Bosnalı Sırp liderin 'Büyükelçiliği Kudüs'e taşıma' teklifi reddedildi
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Milorad Dodik'in "İsrail'deki Büyükelçiliği Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma" teklifi, Boşnak ve Hırvat üyelerce reddedildi. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi, Sırp üye Milorad Dodik'in "Bosna Hersek'in İsrail'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma" ve Hırvat üye Zeljko Komsic'in "Kosova'nın bağımsızlığını tanıma" tekliflerini görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Kararların oy birliği ile alındığı konseyde, Sırp üye Dodik'in teklifi bire karşı iki oyla reddedildi. Kosova'nın bağımsızlığının tanınması oylamasında ise Boşnak üye Sefik Dzaferovic ve Hırvat üye Komsic, olumlu oy kullansa da Dodik'in aleyhte oyuyla bu teklif de kabul edilmedi.

ABD’nin İsrail Büyükelçisi Friedman: Abbas’ı Dahlan ile değiştirmeyi düşünüyoruz
ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, Washington yönetiminin Fetih Hareketi'nden ihraç edilen Muhammed Dahlan'ı Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın yerine getirmeyi düşündüğünü söyledi.

ABD: Rusya ve Çin uzayı savaş alanına çevirdi
ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Çin ve Rusya'yı uzayı savaş alanına çevirmekle suçladı. “Katil uydularla uzayı silahlandırdılar” dedi. Washington-Moskova-Pekin hattındaki gerilim uzaya sıçradı. Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Mark Esper, Rusya ve Çin'i savaş peşinde koşmakla suçladı.

Libya hükümeti, Fransa'nın Türkiye'ye karşı girişimlerini başarısızlığa uğratıyor
Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac, Libya'daki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter ile bugün Paris'te yapılacak görüşmeyi reddetti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, meşru Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac'ı, başkent Trablus'a düzenlediği saldırılar başarısız olan ve uluslararası arenadaki yalnızlığı artan Halife Hafter ile aynı masaya oturtma ve siyasi sürece yeniden entegre etme girişimi bu kez başarısız oldu. Fransız "Intelligence Online" adlı istihbarat bağlantılı bir sitede pazartesi günü, bugün Fransa'nın başkenti Paris'te Tobruk'taki Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih, darbeci Hafter ve Serrac'ın da katılacağı toplantı yapılacağı yönünde bir haber yayımlandı. Libya Başkanlık Konseyi Sözcüsü Galib el-Zaklai, söz konusu haberi yayınlamakta gecikmedi. Serrac'ın Fransa'yı ziyaret daveti aldığını ancak bunun zamanının belli olmadığını belirten Zaklai, uluslararası aracılar ne kadar büyük olursa olsun, uzak ya da yakın gelecekte Serrac ile Hafter arasında böyle bir buluşmanın olmayacağını vurguladı.

ABD'de Kovid-19 salgınında ölenlerin sayısı 201 bin 403'e yükseldi
ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 1123 artarak 201 bin 403'e yükseldi. ABD, Kovid-19 salgınının merkezi ve en fazla can kaybının görüldüğü ülke olmayı sürdürüyor. Kovid-19 verilerinin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, ülkede virüs bulaşan kişi sayısı son 24 saatte 40 bin 74 artışla 6 milyon 829 bin 951'e ulaştı. Virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı ise 1123 artışla 201 bin 403'e çıktı. Ülkede iyileşenlerin sayısı 4 milyon 120 bini geçerken, yapılan test sayısı ise 94 milyon 375 bini aştı.

Tahran için 'Kovid-19'da üçüncü dalga' uyarısı
Tahran'daki Koronavirüsle Mücadele Komitesi Başkanı Ali Rıza Zali, başkentteki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarında ve can kayıplarında artış olduğunu ve üçüncü dalganın başladığını söyledi. Devlet televizyonuna konuşan Zali, Tahran'da üçüncü dalganın başladığını ifade ederek başkentin genelinde daha ciddi önlemlerin alınması çağrısında bulundu. Vakaların yüksek olması nedeniyle "kırmızı bölge" kategorisinde yer alan Tahran'daki hastanelerde son 24 saatte 720 kişinin tedavi altına alındığını ve bunlardan 147'sinin yoğun bakımda olduğunu aktaran Zali, "Tahran'da hem yatırılan hem de ayakta tedavi edilen koronavirüs hastalarında artış var. Aynı şekilde hayatını kaybedenler de artıyor. Öyle görünüyor ki Tahran'da üçüncü dalga başladı." diye konuştu. Tahran'ın Kovid-19 salgınıyla mücadelede önemli bir noktayı teşkil ettiğini ifade eden Zali, "Sağlık alanında daha ciddi problemlerle karşılaşmamak için Tahran genelinde daha ciddi önlemlerin alınması gerekiyor." görüşlerini paylaştı.

İngiltere'nin kuzeyinde artan Kovid-19 vakaları nedeniyle yeni kısıtlamalar uygulanacak
İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, ülkenin kuzeyindeki bazı bölgelerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarında son haftalarda ciddi artış yaşandığına dikkati çekerek, buralarda yeni kısıtlamaların uygulanacağını duyurdu.
Yorum Yazın