TİC Holding Header
  • USD 32.379
  • EUR 34.985
  • Altın 2324.064
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Hanefi Bostan, 'Memur ve emekliye enflasyon farkı verilsin'

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, enflasyonun yüzde 5’e yükselmesinin, memur ve emekliye enflasyon zammı yapılmasını gerekli kıldığını belirterek, 'Memur ve emekliye enflasyon farkı verilsin' dedi.
Hanefi Bostan, 'Memur ve emekliye enflasyon farkı verilsin'
ANKARA / İHA - TÜİK'in resmi açıklamasına göre Aralık ayından bu yana gerçekleşen enflasyon oranının yüzde 4,96 olduğunu hatırlatan Hanefi Bostan, “Kabaca enflasyonun yüzde 5’e yükselmesi, memura ve emekliye enflasyon zammı yapılmasını gerekli kılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Bostan, 2014 yılının memurlar ve emekliler adına ekonomik bir felakete dönüşmemesi için enflasyon farkı uygulamasının yeniden gündeme gelmek zorunda olduğunu vurgulayarak, “Bu çerçevede Meclis gündeminde bulanan torba kanun içerisine memurlara ve emeklilere 2014 yılı için enflasyon farkı verilmesine ilişkin bir hüküm eklenmelidir. Toplu sözleşmede enflasyon farkını almayan, sadece seyyanen bir zamma imza atanlar, hükümetin teklifinden bile daha düşük bir teklife ‘evet’ diyenler, bu vebalin sahibidirler. 2014 yılında memurun ekonomik kayıplarının sorumlusudurlar” dedi.
Türkiye Kamu Sen olarak 2014 ve 2015 yılının toplu sözleşmesinin imzalandığı 2013 Ağustos’undan beri yaptıkları birçok açıklamada, 123 TL’nin birçok sebeple, reddedilen 3+3 zam teklifinin dahi altında kalacağını belirttiklerini, memur ve emeklilerinin 730 gününün çalındığını söylediklerini kaydeden Bostan, “Bu açıklamayı yapmamızdaki en önemli dayanağımız, düşünmeden imzalanan toplu sözleşmede 2014 yılı için enflasyon farkı uygulamasının olmaması idi. 2014 ve 2015 yıllarının seçim yılları olduğu, ekonomik gidişatımızın kötü olduğu düşünüldüğünde, enflasyon rakamının çift haneli rakamlara çıkması neredeyse kaçınılmazdı. Böyle bir ortamda, enflasyon farkını göz ardı etmek, tam bir beceriksizlik, iş bilmezliktir” ifadelerini kullandı.

Hanefi Bostan, 123 TL’nin ortalama memur maaşlarındaki getirisinin yüzde 5.2 civarında olduğunu ifade ederek, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Şayet, bizim de, daha fazlasını alabilmek mümkün olduğu için az bulduğumuz, 3+3 zamma imza atılmış olsaydı. 2014 yılının 5. Ayında dahi 1.96’lık enflasyon farkı alacağımız oluşacak, 1 Temmuz’da ise muhtemelen bir yüzde 3 daha zam almış olacaktık. Yani tüm memur ve emekliler 1 Temmuz’da toplamda muhtemelen yüzde 6 zam almış olacak, 31 Aralık’ta gerçekleşecek yüksek enflasyon sebebiyle de tüm memurların, 2014 yılında toplamda yüzde 10-12 veya daha fazla zam alması imkân dâhilinde olacaktı. Şimdi ah vah etmenin zamanı değil diyebilirsiniz, ancak bu anlayışa pirim verildiği sürece, daha kaç yıllar boyunca ah vah edeceğimiz de meçhuldür. Haklı çıkmak bizi mutlu etmiyor, çünkü hep birlikte kaybettirildik ama haklı çıkmanın da, haksız olmanın da, bu toplumda mutlaka bir karşılığı olmalıdır. Aksi takdirde, bilmeyenler, bilenlerden, teslim olanlar, mücadele edenlerden daha kıymetli olacaktır. Hükümet, malum konfederasyonun beceriksizce, acemice yaptığı toplu sözleşmeyi bir fırsat olarak görmemelidir. Her yaptığı açıklamada, memur ve emeklileri enflasyona ezdirmedik açıklaması yapan Sayın Başbakan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bakalım şimdi ne diyecek? Gelin, hep birlikte kulaklarına haykıralım, Ey Başbakan, Ey Maliye Bakanı memur ve emekli enflasyon altında eziliyor, neredesiniz?”
Yorum Yazın