TİC Holding Header
  • USD 32.374
  • EUR 35.018
  • Altın 2324.261
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Hasır örme üretim atölyesi Türkiye'ye rol model oldu

Toroslar Belediyesinin Roman vatandaşlar için açtığı ‘Hasır Örme Üretim Atölyesi’ Türkiye’ye rol model oldu.
Hasır örme üretim atölyesi Türkiye'ye rol model oldu
İHA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı otoritesinde Türkiye Belediyeler Birliği önderliğinde Türkiye genelinde 12 belediyenin yürütmeye hak kazandığı İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi (İSKEP) kapsamında, Toroslar Belediyesinin Roman vatandaşlar için açtığı ‘Hasır Örme Üretim Atölyesi’ Türkiye’ye rol model oldu.

Sürdürülebilirliğini Toroslar Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları (TORTEK) bünyesinde kurulan Romanlar Eğitim Merkezi’nde devam ettiren atölye, Türkiye’nin çeşitli illerinden SİROMA Projesi kapsamında Roman Çalıştayı için Mersin’e gelen misafirlerini ağırladı. Türkiye genelindeki belediye temsilcilerinin yanı sıra kamu kurumlarının ve sivil toplum teşkilatlarının temsilcileri ile kent konseyi başkanlarının oluşturduğu katılımcıları, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ve Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam karşıladı.

20 kadın ile 10 erkek Roman vatandaşın çalışarak, aile ekonomilerine katkıda bulunduğu atölyeyi gezdirerek bilgiler veren Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, kargı, kamış, ekipman ve makinelerinin bulunduğu atölyede roman vatandaşların hem meslek öğrendiğini hem de yurt içi ve yurt dışına üretim yaptığı bir konuma geldiğini söyledi. Kendilerine sunduğu destek ve katkılarından dolayı Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya teşekkür etti.

Daylam, "Roman kadınlarımız çalışıyor, Türkiye kazanıyor. Türkiye’de sosyal belediyecilik anlamında dezavantajlı gruplara istihdam sağlayan projeleri hayata geçiren Toroslar Belediye Başkanımız Sayın Hamit Tuna ve ekibini kutluyorum. Başkanımızın bizim üzerimizde çok büyük emeği var. Dezavantajlı kişiler için yapılan bu atölye Türkiye’de bir örnek modeldir. Bu çalışmayla Brüksel’de Türkiye’deki en iyi sürdürülebilir eğitim çalışması alanında Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Füller’in elinden ödül aldık ve bu ödülümüzü bize bu imkanları sunan değerli başkanımıza ilettik. Toroslar’da yetişen kargılar kadınlarımızın el becerileri ve makine yardımıyla üretilerek artık yurt dışına da ihraç edilmektedir. Ayrıca atölyede 25 roman gencimiz de kaynak eğitimi almaktadır" dedi.

Başkan Tuna’nın desteği ile Roman çocukların okul öncesi eğitim eksiklerini gidermek amacıyla ‘Roman Kadınları İşe Çocukları Kreşe’ projesiyle de atölye içinde bir de kreş kurulduğunu ve bunun yanı sıra Roman çocuklarının eğitime entegrasyonu çalışmasını gerçekleştirdiklerini de hatırlatan Daylam, yaklaşık 70-80 öğrenciyle başlayan projede, şu anda sayının 400 öğrenciyi bulduğuna da dikkat çekti.

Hem üretiyorlar hem de ürettiklerini ihraç ediyorlar
Başkan Tuna ise dezavantajlı bireyleri sosyal ve ekonomik hayata teşvik etmek amacıyla İSKEP projesi kapsamında Roman vatandaşlar için kurdukları ‘Hasır Örme Üretim Atölyesi’nin Türkiye’ye rol model olmasının kendileri için büyük mutluluk kaynağı olduğunu söyledi.

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu ile birçok ortak proje gerçekleştirdiklerini belirten Tuna, "Romanlarımıza balık vermeyi değil, balık tutmayı öğreteceğiz demiştik. Oluşturduğumuz hasır örme üretim atölyesi ile hem meslek öğreniyorlar hem de ürettiklerini ihraç ediyorlar. 20 kadın ve 10 erkek olmak üzere 30 Roman vatandaşımızı bu atölyemizde istihdam ediyoruz. İnsanlara balık tutmayı öğrettiğimiz zaman hangi noktaya geldiklerini görebiliyorsunuz. Bu atölyede çalışan romanlarımız hem üretiyor hem de ürettiklerin ihraç edebiliyorlar. Bölgemizde çok fazla dere yatakları var. Bu kamışlar özellikle çiftçilerimizin de kurutmaya çalıştığı bir ürün. Ama bunu faydalı hale getirmek amacıyla romanlarımız dere kenarlarından bu kamış ve kargıları topluyor, kesiyor, temizliyor ve örme işlemini gerçekleştiriyorlar. Biz de böyle üretime dayalı bir sistemi kurmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Onun için üretime sonuna kadar destek veriyoruz. İstihdam boyutuyla da çok önemli katkı sağlayan her projenin sürdürülebilir olmasını sağlıyoruz. Atölyede çalışan kadınlarımız için ‘Roman Kadınları İşe Çocukları Kreşe’ projesiyle de atölye içinde bir kreş kurduk. Roman çocuklarımızın iyi bir eğitim almaları ve gelecekte iyi bir yol yürümeleri de bizim için bir gurur kaynağı olacaktır.İnşallah ülkemize çok önemli katkılar sağlayacak olan bu atölyeyi daha da büyütmeyi planlıyoruz. Birlikte uyum içerisinde yapılan ortak projelerle güzel işler başarıyoruz. Bu projede de en güzel örneklerden bir tanesidir. Bu konuda ortak projeler üretmemize her zaman destek sunan Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Sayın Ali Daylam’a yeniden teşekkür ediyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından, Daylam ve Tuna katılımcılara ‘Hasır Örme Üretim Atölyesi’ndeki üretim faaliyetlerini tanıttı.

Katılımcılar da, Başkan Tuna ve ekibini kutlayarak, atölyenin Türkiye’deki en iyi örneklerden bir tanesi olduğunu ve projeyi örnek aldıklarını söyledi.
Yorum Yazın