TİC Holding Header
  • USD 32.374
  • EUR 35.028
  • Altın 2324.57
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Her 6 saniyede 1 kişi trafik kazası mağduru oluyor

Dünyanın lider sigorta şirketlerinden Allianz tarafından hazırlanan Risk Raporu’na göre, dünyada her yıl 50 milyon yaralanmalı, 1.2 milyon da ölümlü trafik kazası gerçekleşirken, her 6 saniyede 1 kişi trafik kazası mağduru oluyor.
Her 6 saniyede 1 kişi trafik kazası mağduru oluyor
İHA- Sigorta sektörünün öncü şirketlerinden Allianz tarafından hazırlanan Risk Raporu’nda dünya genelindeki trafik kazalarına dikkat çekildi. Kişi başına gelir seviyesinin daha düşük olduğu ülkelerde trafik kazalarının daha yoğun olduğuna işaret edilen raporda; ölümlü trafik kazalarının yüzde 90’dan fazlasının düşük ve orta seviyede gelire sahip ülkelerde olduğu kaydedildi.

17 Kasım’ın Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Gününe denk gelmesi nedeniyle trafik konusunun ele alındığı raporda Allianz Teknik Merkezi CEO’su Christoph Lauterwasser “Bu gidişatı durdurmak için hep birlikte çalışmalıyız. Yol güvenliği bir gelir meselesi olmaktan çıkmalı” değerlendirmesinde bulundu.

Allianz’ın Risk Raporu’na göre dünyada her yıl 50 milyon yaralanmalı trafik kazası gerçekleşirken, 1,2 milyon trafik kazası insanların hayatlarına mal oluyor. Raporda dünya üzerinde her 6 saniyede bir kişinin trafik kazası mağduru olduğu belirtiliyor.

Allianz tarafından hazırlanan raporda; Dünya Sağlık Örgütü’nün, ölüm sebepleri sıralamasında trafik kazalarını, kalp krizinin ardından dokuzuncu sıraya koyduğu belirtilirken; Afganistan, Irak, Sudan, Yemen, Lübnan gibi ülkelerde trafik kazasında hayatını kaybetme ihtimali, savaş veya çatışmada hayatını kaybetme ihtimalinden daha fazla olduğu kaydedildi.

Alkollü araç kullanmak ve dikkat dağılması engellenebilecek haldeyken, trafik kazalarının en önemli sebepleri arasında yer aldığını vurgulayan Lauterwasser’e göre yasal düzenlemeler, eğitim, acil yardım hizmetleri ve araç güvenliğinin sağlanmasıyla kazalardaki ölüm oranlarını yüzde 20 ila 50 arasında azaltmak mümkün.

Ölümlü kazalarda ülkelere göre dağılımda ilk beş ülkenin Hindistan, Çin, ABD, Rusya ve Brezilya’nın yer aldığı raporda Türkiye ise en çok ölümlü kazanın yaşandığı 20’inci ülke. Nüfusa göre oranla en çok ölümlü kazanın yaşandığı ülkeler ise Eritre, Cook Adaları, Mısır, Libya ve Afganistan ilk beş ülke olarak sıralanıyor.

Allianz Risk Raporu’na göre düşük gelirli ülkelerde kazalarda hayatını kaybetme oranı 22/100000 (yüzbinde 22) iken orta gelirli ülkelerde bu oran 20’ye, yüksek gelir seviyesine sahip ülkelerde ise yüzbinde 10’a düşüyor.

Düşük gelir seviyesine sahip ülkeler dünyadaki araçların toplam yüzde 9’una sahipken, toplam kazaların yüzde 42’si bu ülkelerde oluyor. Örneğin Afrika’daki toplam araç sayısı dünyadaki araçların sadece yüzde 2’si iken, Afrika’daki trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin oranı, dünya genelinin yüzde 20’sini oluşturuyor.

Gereken önlemlerin alınmaması halinde 2020 yılına kadar Hindistan’da trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin oranının yüzde 147, Çin’de ise yüzde 92 artacağı beklentisinin yer aldığı raporda Allianz’ın, OECD tarafından başlatılan ‘Vision Zero’ (Sıfır Kaza Hedefi) desteklediği de belirtiliyor. OECD’ye göre alkol ve uyuşturucu kullanımının ölümlü kazalardaki oranı ülkelere göre yüzde 10-32 ile önemli bir paya sahip.

Raporda trafik kazalarındaki can kayıplarının azaltılması için daha güvenli yollar, daha güvenli araçlar, bireylerin eğitimi, yol güvenlik sistemlerinin geliştirilmesi ile travma ve rehabilitasyon konularının gündeme alınması gerektiğine dikkat çekildi.
Yorum Yazın