TİC Holding Header
  • USD 32.381
  • EUR 35.044
  • Altın 2282.879
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

İftar ve sahur sofralarında israftan kaçının

Ramazan ayının paylaşım ayı olduğuna dikkat çeken Bursa Müftüsü Prof Mehmet Emin Ay, biz belki iftar ve sahur sofralarında bir çok nimeti bir arada bulabiliyoruz. Gösterişli sofralarda israf yaparken, bu nimetleri bulamayan insanları düşünmemiz gerekir. Eğer böyle bir durum gerçekleşirse Ramazan ayı ve orucun özüne aykırı bir durum ortaya çıkar dedi.
İftar ve sahur sofralarında israftan kaçının
BURSA / İHA - Ramazan'ın her türlü bireyselliği ve egoizmi ortadan kaldıran empati yapmayı öğreten, aç insanların halinden anlamayı öğreten büyük bir ibadet olduğunu belirten Prof Mehmet Emin Ay, “Sadece oruç tutanlara değil, tutmayanlara karşı da bu anlayışın gösterilmesi gerekiyor. Bu sayede onların gönüllerinde de başka güzel duyguların taşınmasına vesile olabiliriz” dedi.

Kur’an-ı Kerim'de "Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz" denildiğini hatırlatan Prof Mehmet Emin Ay, "Bizim hem Ramazan ayında hem de Ramazan-ı Şerif dışında israftan kaçınmamız gerekiyor. Ramazan ayı bizlere birçok güzellikler kazandıran bir ay. Birçok güzellikleri kazanırken israftan da uzak kalma noktasında dikkatli olmamız gerekir. Biz belki iftar sofralarında, sahur sofralarında birçok nimeti bir arada bulabiliyoruz. Bu nimeti bulamayan insanları düşünmemiz gerekiyor. Oruç tutar iken aç kaldığımızda, susuz kaldığımızda o yemeği o gıdaları bulamayan o içecekleri bulamayan insanların durumu ile kendi durumumuz adeta özleşiyor. Aynı şeyleri yaşıyoruz. Onlar belki iftarda sıkıntı çekerken bizim soframızdan birçok atıkların oluşması bunlar orucun özüne aykırı bir durum olmuş olur” diye konuştu.

AÇIK BÜFEDE YEMEK YERKEN AÇ GÖZLÜLÜK YAPILMAMALI
Lüks otellerde açık büfe yemekler verildiğini söyleyen Prof Mehmet Emin Ay, "Açık büfe aslında devamlı defalarca yemek alabileceğiniz bir sistem. Dolayısıyla insanlar aç gözlülük yapmamalı, yiyebileceği kadar almalı. Doymadıysa gidip bir daha almalı fakat israf yapmamalı. Allahu Teala israf edenleri sevmez. İhtiyacımızın olduğu kadar almak, kullanmak, yemek , içmek bunlar iktisattır. İhtiyacımızın fazlası olan şeyi almak israftır. İhtiyacımızın eksiği ile yetinmek de cimriliktir. Yani bir şeye ihtiyacımız varsa onu elbette alacağız, yiyeceksek yiyeceğiz, içecek isek içeceğiz. Ama ihtiyacımız olan şeyin üstünde almak gerçekten israf, ihtiyacımızı karşılamamak ise cimriliktir. Özellikle Ramazan ayında oruç tutan müminlerin de bu konuyu göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Allahu Teala büyük nimetler vermiş. Bu nimetlere şükür etmek lazım. Dereden bile abdest alırken suyu israf etmemeyi isteyen bizi israf konusunda bu derece uyaran bir peygamberimiz var. Her zaman israftan kaçınacağız" şeklinde konşutu.
Yorum Yazın