TİC Holding Header
  • USD 32.346
  • EUR 35.132
  • Altın 2306.967
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

İstanbul'un bilinmeyen sırrı gün yüzüne çıktı

İstanbul’un bilinmeyen taşı ve denizciler için hayati öneme sahip olan Pompei Sütunu, Araştırmacı Tarihçi Ahmet Sefa Özkaya’nın verdiği konferansta anlatıldı.
İstanbul'un bilinmeyen sırrı gün yüzüne çıktı
Ozan Koltuk - Marmara Belediyeler Birliği (MBB), ’İstanbul’un Tarihi Sırları’ konulu konferans düzenledi. Konferansa Prof. Dr. Semavi Eyice, akademisyenler, üniversite öğrencileri ve çok sayıda davetli katıldı. Konferansta konuşan Araştırmacı Tarihçi Ahmet Sefa Özkaya, İstanbul’un tarihte bilinmeyen sırlarını anlatarak insanların hayatlarına mal olan Pompei Sütunu’ndan ve tarihi kentin gizli kalmış özelliklerinden bahsetti.

"İSTANBUL’UN BİLİNMEYEN TAŞI"
Özkaya, Pompei Sütunu’nun İstanbul’un bilinmeyenlerinden olduğunu söyleyerek, İstanbulluların bu gizemleri mutlaka keşfetmeleri gerektiğini ifade etti. Özkaya, "Anlatacağım sırlar arasında en dikkat çekeni ise Pompei Sütunu hakkında çok az bilgi var. Yazılı kaynak olarak hakkında az makale yazılmış. Bu taşın önemi İstanbul’un en bilinmeyen taşıdır şuanda. Antik ve Bizans döneminde hatta Piri Reis’in haritasında da gösterilir. Bu taşın olduğu yere kinaye veya karanlık kayalıklar diyorlar" ifadelerini kullandı.

"DENİZCİLERİN HAYATLARINA MAL OLUYORDU"
Rumeli Feneri’nde bulunan Pompei Sütunu’nun Bizans döneminden daha önceleri var olduğunu ifade eden Araştırmacı Tarihçi Ahmet Sefa Özkaya, "Bu taş aslında bir sunak taşıdır. Antik dönemde burada bir tapınak olduğunu öğreniyoruz. Gemiler bu taşı gördükten sonra boğazın girişinden geliyorlar. Bu taşı göremeden önce boğaza girdikleri zaman kayalıklar çok sığ. Bu yüzden gemiler oradaki taşlar kayalara çarparak parçalanıyorlar. Geminin içindeki mürettebat da korkunç bir şekilde ölüyor. Bu sütunu görmeden boğaza girdikleri zaman bu gemicilerin hayatlarına mal oluyordu. Dolayısıyla antik dönemde bu sütunu bilmemek İstanbulluların hayatına mal oluyordu. Günümüzde maalesef İstanbul’un en bilinmeyen sütunu budur. Rumeli Feneri’nin bulunduğu yerde bu sütun yer almaktadır" dedi.
Yorum Yazın