TİC Holding Header
  • USD 32.389
  • EUR 35.434
  • Altın 2322.704
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

'Kağızman uzun elması' tescillendi

Türkiye'de sadece Kars'ın Kağızman ilçesinde yetiştirilen, şekli dolayısıyla 'uzun elma' olarak nitelendirilen elmaya coğrafi işaret tescil belgesi alındı.
'Kağızman uzun elması' tescillendi
AA - Kağızman'da bin 300 rakımlı arazilerde yetiştirilen uzun elma, endemik olmasının yanı sıra yavaş yavaş olgunlaşmasıyla lezzetli bir meyve olarak biliniyor.

Coğrafi işaret tescil belgesiyle marka olarak Türkiye ve dünya pazarına açılması hedeflenen elma, uzun emekler sonucu tezgahlardaki yerini alıyor. Aromasının yanı sıra şekliyle ön plana çıkan uzun elma, çekirdek bölümündeki yıldız şekliyle de dikkati çekiyor.

Kars İl Özel İdaresinin 12 Temmuz 2012'de Türk Patent ve Marka Kurumuna "Kağızman uzun elması"nın tescili için yaptığı başvuru, "307 nolu menşe" olarak kabul edildi.

Coğrafi işaret başvurusunun ardından çalışma sürecini takip eden, İl Özel İdaresince yetkilendirilen Evren Alankuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun elmanın tescillenmesinden dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.

Alankuş, "Kağızman uzun elmasını diğer elma türlerinden ayıran özellikleri ortaya koymak çok kolay olmadı. Kars ilinin verimli coğrafyasında yetişen bu özel ürünü, diğer elma çeşitlerinden ayıran çalışmalar, analizler ve bilimsel verilerin okunması, dosyalanması ve yorumlanması için 5 yıl çalıştık." diye konuştu.

"Kağızman uzun elması, yoğun bir emeğin ürünüdür"

Coğrafi işaretlerin faydasının üretimi artırmak, göçü durdurmaya katkı sağlamak ve kırsal kalkınmayı güçlendirmek olduğuna dikkati çeken Alankuş, "Ürünün kimliği, toprağın ve suyun kalitesi ve özelliği, kullanılan zirai ilaçların seviyesi, elma ağacının nasıl yetiştirildiği, elmanın özellikleri, tadı, görüntüsü ile spesifik tüm özelliklerini ortaya koyan çalışmalar ile süreci tamamlamanın ve tescil belgesini gerçek sahipleri olan Kağızman üreticisine ulaştırmanın gururunu yaşıyorum." diye konuştu.

Alankuş, Kağızman uzun elmasının, tescillenmesiyle anonim hak kazandığını vurguladı.

"Üretim miktarını çoğaltmak, standardı yüksek ürünün kalitesi, üretimini desteklemek ve devamlılığını sağlamak için denetim mekanizması işletilerek yıllık denetim raporları sayesinde ürün, kaliteli ve güvenilir ürün olacaktır." diyen Alankuş, şu bilgileri paylaştı:
"Çıktığımız bu yolda desteğini esirgemeyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Aslan, bu sürecin 5 yıl içinde hep takipçisi ve yardımcısı olmuştur. Başvuru ücretleri dışında neredeyse sıfır maliyet ile tescillenen Kağızman uzun elması, yoğun bir emeğin ürünüdür. Başvuru sahibi Kars İl Özel İdaresi, tescilin başvuru sahibi olarak Kağızman elma üreticisine anonim bir hak sağlamıştır.

Kars Ziraat Odası, Kars Ticaret Odası, Kağızman İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ürün denetimini sağlayacaklardır."

"Kağızman'ın ekonomisine katkı sağlayacak"

Kağızman Belediye Başkanı Nevzat Yıldız da uzun elmanın tescillenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kağızman için elmanın tescillenmesinin çok önemli olduğuna işaret eden Yıldız, "Yıllardır bunun mücadelesini veren değerli arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Kağızman dışında başka bir yerde olmayan bir elma, Kağızman'ın ekonomisine katkı sağlayacak. Bundan sonra bize önemli görevler düşüyor, bu konuda çalışmalarınızı hızlı bir şekilde sürdüreceğiz. Yönetime geldikten sonra 4 bin uzun elma fidanı aşılayarak dağıttık, bundan sonra hedeflerimizi daha da büyüteceğiz." şeklinde konuştu.
Yorum Yazın