TİC Holding Header
  • USD 32.407
  • EUR 35.53
  • Altın 2322.291
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Kanser'de yeni umut 'İmmunoonkoloji'

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOB) üyesi ve Acıbadem Maslak Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Er, özellikle cilt kanseri olan melanomda immunoonkoloji tedavisinin uygulandığını söyledi.
Kanser'de yeni umut 'İmmunoonkoloji'
MUŞ / İHA - Muş’ta düzenlenen 7. Uluslararası Onkoloji Günleri’nin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Özlem Er, en önemli sağlık sorunlarından biri olan kanser konusunda farkındalık oluşturmak için düzenlenen etkinliğe katıldıklarını söyledi. Türkiye’de yaklaşık 350 bin ile 400 bin kanser hastası bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Er, "Her yıl yaklaşık 150 bin yeni kanser tanısı konmaktadır. Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat iken, kadınlarda ise meme kanseridir. Kanserin en iyi ve etkili tedavisi erken tanı ve korunma ile olur" dedi.

Kanserlerin yaklaşık yarısını alınan önlemlerle azaltmanın mümkün olduğunu dile getiren Er, "Önemli bir kısmı tütüne bağlı kanserlerdir. Tütün kullanımının önlenmesi, güneşten korunma, ideal kiloyu sağlama, düzenli spor yapma ve dengeli sebze ve meyvelerden zengin beslenme ile kanser sıklığı azalabilir" diye konuştu.

İmmunoonkoloji tedavisine de değinen Er, "Erken tanı ile birçok kanserde yüzde 90’ı geçen başarı oranları sağlanmaktadır. Kanserin her evresinde tedavi konusunda çok önemli ve hızlı gelişmeler olmaktadır. Türkiye’de onkoloji alanındaki gelişmeler yakından izlenmektedir. Hedefe yönelik tedaviler ile tümörün özellikleri hedeflenerek normal hücreler zarar görmeden tedavi mümkün olmaktadır. İmmunoonkoloji ise vücudun bağışıklık sistemini aktive ederek kanser hücrelerini yok etmesini sağlayan tedavi yöntemleridir. İmmunoonkolojik tedavilerin önemli rol aldığı kanserlerden biri cilt kanseri olan melanomdur. İlerlemiş melanom tedavisinde 2009’a kadar yalnızca kemoterapi uygulanmakta ve etkisi sınırlı iken dönüm noktası bağışıklık sistemini aktive eden ilacın etkili olduğu gösterilmiştir. Yaşam süresinde uzama ve uzun süreli kalıcı iyileşme sağladığı bir grup hasta olmuştur. Yani ilaçların geliştirilmesine ve kullanılmasına yol açmıştır. Kanser tedavisinde başarı hikayeleri devam etmektedir" şeklinde konuştu.
Yorum Yazın