• Genel

Karabük’te kapatılan tesisisin işçileri Ankara’da tedavi altına alındı

Karabük’te faaliyet gösteren baca tozu geri dönüşüm firması çalışanlarının, başta kurşun olmak üzere çeşitli ağır metallere maruz kaldığı tespit edildi.
Karabük’te kapatılan tesisisin işçileri Ankara’da tedavi altına alındı

İncelemelerin ardından Bakanlık tarafından kapatılan tesisin çalışanları Ankara’da tedavi altına alındı.

Demir çelik fabrikalarının bacasından çıkan atıkların geri dönüşümünü sağlayan Marzınc Marmara firmasında çalışan işçilerin çeşitli ağır metallere maruz kaldıklarını tespit eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, fabrikanın faaliyetlerini durdurdu. 130 işçinin rahatsızlandığı firma çalışanları Ankara’da tedavi altına alındı.

“İŞÇİLERİMİZİN İKİ TANESİNDE SİNİR HASARI BAŞ GÖSTERDİ”
Bakanlık tarafından yapılan inceleme sonucu 130 işçisinin rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Bu işçilerden bir kısmı Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Hastane Yöneticisi Dr. Ömer Hınç Yılmaz, 68 kişinin tedavi için başvurduğunu ve 19 kişinin ise taburcu edildiğini belirtti. İşçilerin kurşun değerinin yüksek çıktığını dile getiren Dr. Yılmaz, “Kurşun, biriktiği her organın fonksiyonunu bozabilir ama daha çok kemik yapıya birikir. Kurşun böbrek, beyin ve sinir hasarı gibi pek çok hasara yol açabilir. İşçilerimizin iki tanesinde sinir hasarı baş gösterdi, 6 tanesinde kemik kalsiyum azalması sorunları var fakat hayati tehlikeleri yok” dedi. Ağır metal maruziyeti olan işyerlerinde insansız ortamın sağlanması gerektiğine işaret eden Dr. Yılmaz, tozumayı engelleyici tedbirlerin alınması gerektiğini bildirdi.

“GİYDİĞİMİZ ELBİSE VE MASKELERİN KORUYUCU BİR ÖZELLİĞİ YOK”
Hastanede tedavi altına alınan işçiler ise tesise tepkiliydi. Fabrika Makine Bakımcısı Ayhan Işık, yorgunluk, halsizlik ve eklem ağrıları şikayetleri ile hastaneye başvurduklarını dile getirerek, süreç içerisinde fabrika yetkilileri tarafından kan tahlilinin yapıldığını ancak sonuçların kendilerine bildirilmediğini savundu. Tesiste 9 aydır çalıştıklarını söyleyen Işık, “Baca tozlarından çinko üretimi yapıyoruz. Fakat çalışmaya ilk başladığımızda bizlere normal toz maskesi verdiler. Giydiğimiz elbise ve maskelerin koruyucu bir özelliği yok. Kurşun da vücudumuzdan derimize geçen bir maddeymiş biz bunu sonradan öğrendik” ifadesini kullandı.

Fabrika tarafından yapılan tahlillerin ardından çalışanlara koruyucu maske verdiklerine vurgu yapan Işık, tesisin çeşitli yerlerine ise yetkililer tarafından limonata koyulduğunu söyledi. Çevre Bakanlığı tarafından tesisin kapatıldığının hatırlatılması üzerine yaralanan işçiler, Bakanlardan ve yetkililerden yardım talep etti.

BAKAN BAYRAKTAR: “KİMSENİN GÖZÜNÜN YAŞINA BAKMAYIZ”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, konuya ilişkin açıklamasında, “Konu çevre ve insan olunca kimsenin gözünün yaşına bakmayız. Çünkü başka Türkiye yok, çünkü başka Dünya yok. Çocuklarımız ve geleceğimiz için çevreye zarar vermeden kalkınmayı başarmalıyız” ifadesini kullanmıştı.

Yorum Yazın