• Genel

Karadenizli karalahanadan yağ çıkaracak

Karadeniz mutfağının vazgeçilmez sebzesi karalahanadan sofralık yağ elde edilecek.
Karadenizli karalahanadan yağ çıkaracak
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Pazar Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Seyis tarafından hazırlanan projeyle karalahananın yaprağından ve tohumundan sofralık yağ elde edilecek.

Proje ile ilgili İHA muhabirine bilgi veren Prof. Dr. Fatih Seyis, lahana tohumlarında yüksek oranda yağ tespit ettiklerini belirterek, “Karadeniz Bölgesi için konuşacak olursak en fazla bilinen tabii ki karalahana. Ama bunun beyaz baş lahana olsun, kıvırcık lahana olsun, Brüksel lahana olsun birçok akraba formu var. Yaptığımız çalışmalar sonucunda 3 tane lahana genotipinde biz tohumunda bitkisel yağ kalitesini bulduk. Bu şu demek; lahana tohumunda ekstratlama ya da preslemeden sonra elde edilecek yağı rahatlıkla salata yağı olarak kullanabilirsiniz mutfakta” dedi.

Dekan Seyis, bu bitkilerin bugüne kadar hep sebze yönüyle değerlendirildiği için kimsenin bunların tohumuna bakmadığına dikkat çekerek “Bu bizim bölge için ne ifade ediyor derseniz, biz şunu yapacağız; aklımızda böyle bir düşünce var. Bir karalahana ile önümüzdeki bitkisel yağ kalitesine sahip lahanaları melezlemek suretiyle, karalahanaya benzeyen ama tohumunda o yağ kalitesine sahip formları seçmek suretiyle geliştireceğiz inşallah. Bu şu demek; 2 metre boyunda bir karalahana formu düşünün. Bu hayal değil. Çünkü o yüksekliğe kadar büyüyebilen tipler var. Yaprağını koparacaksınız, aynı karalahana gibi değerlendireceksiniz ama ilkbaharda, Mayıs-Haziran gibi tohuma bırakacağız. O tohumları da fabrikaya göndermek suretiyle bitkisel yağı elde edebileceğiz. Böyle de bir TUBİTAK Projesi hazırlama niyetimiz var” diye konuştu.

Fakültelerin görevinin sadece eğitim ve öğretim değil; bölgeye de katkı yapmak olduğunun altını çizen RTEÜ Pazar Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Seyis, “Elimizde bu imkan varken karalahanayı da bu şekilde geliştirmeyi düşünüyoruz. Bir bitkiden iki ürün alınacak. Hem yaprak hem de tohumundan yağ. İleriki aşamalar, yağ fabrikaları ile ilgili konular, farklı kurumların bir araya gelmesiyle alakalı projeler. Biz önce materyali hazırlayacağız. Üniversite olarak çalışmalara başladık. Fakültemizin araştırma bahçesindeki parsellerde karalâhana çeşitleri üzerinde deneme çalışmalarımız devam ediyor. Seneye bir BAP bir de TUBİTAK projesiyle birlikte çalışmamızı daha da hızlandırmayı düşünüyoruz. Öğretim üyesi sayımız arttıkça daha da geniş çalışma imkânı bulacağız” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın