TİC Holding Header
  • USD 32.374
  • EUR 35.018
  • Altın 2324.261
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Komisyon üyeleri Soma'da kazanın meydana geldiği alana ulaştı

Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyeleri 301 madenciye mezar olan Soma Eynez Maden Ocağı’nda kazanın olduğu yere ilk kez ulaştı.
Komisyon üyeleri Soma'da kazanın meydana geldiği alana ulaştı
MANİSA / İHA - Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs tarihinde meydana gelen ve 301 madenciye mezar olan Eynez’deki maden ocağında kazanın olduğu noktaya ilk kez ulaşıldı.

Yaklaşık 3 saat boyunca madende kazanın olduğu alanda incelemelerde bulunan Meclis Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyeleri madenden çıktılar. Madenden çıkışta bir açıklama yapan Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, incelemenin kazanın nasıl olduğuna dair kafalarında yeni fikirler oluşturduğunu ve netlik kazandırdığını anlattı. Alaboyun, “Kazanın olduğu mahalle indik. Belli bir noktaya indikten sonra normalde 50 metre ile ul0aşabileceğimiz bir yere göçme olduğu için kapatılmış. Biz o yoldan daha farklı bir yol üzerinden 450 metrelik bir bypass yaparak girdik. Bizim kazanın olduğu göçüğün olduğu ve tahmin ettiğimiz bazı değişikliklerin olduğu birinci tahrik motoru cebinin orada çok farklı gözlemlerimiz oldu. Burada çok fazla detaya girmek istemiyorum. Ocağın içerisindeki galerilerle kıyasladığımızda oradaki boşluklar, ortaya çıkan pasalar, yığılmalar çok farklı. Bu gözlemlerimiz bize büyük bir fikir verdiği kanaatindeyim. Bunu Ankara’ya döndüğümüz zaman oranın videosunu çektik. Ankara’ya döndüğümüzde hocalarımızla, teknik ekibimizle bunu tartışacağız. Ankara’daki değerlendirmemizin ardından burada çektiğimiz videoları kamuoyuyla paylaşacağız. Şuan için söyleyeceklerim bu kadar. Sağ salim girdik, sağ salim çıktık” dedi.

Kulikarla daha önce daha derine indiklerini kaydeden Alaboyun, “Şimdi imkanlar biraz daha farklı olduğu için kulikarla bir ayak sökümü var oradan malzeme çıkarıyorlar. Daha yokuşlara indik. Bu maden mühendisi arkadaşlarımız, işçi kardeşlerimiz burayı her gün yürüyorlar bu yokuşu. 25-30 derecelik bir sıcaklıkta her gün yürünüyor. Kolay bir şey değil madencilik. Tam kaza noktasına ulaştık. 20 metrelik bir yeri sürünerek gittik. Dizlerimizin üzerinde taşların içerisinde. Aşağı yukarı 55-60 santimetrelik dar diyebileceğimiz bir yerden geçtik. Oradan eğilerek elimizdeki krokilerden, görüntüler ve güzergah çerçevesinden gittik. Kazanın olduğu yerde birinci tahrik motorunu göremedik. Üzerinde tonlarca yığıntı ve pasalar var. Ama onun üzerinde çok büyük bir boşluk ve bakir bir toprak var. Daha sonra üzerine is ve duman yalamış. Bunlar bize çok farklı fikirler veriyor. Onun yorumunu artık biz kendimiz yapacağız hep beraber” şeklinde konuştu.

“KAZANIN NASIL OLDUĞU KAFAMIZDA NETLEŞTİ”
Kazanın nasıl olduğuna dair kafalarında büyük bir fikir oluştuğuna değinen Alaboyun, “Bizim kafamızda ne varsa uzmanlarla görüştüğümüz hatta işçi arkadaşlarımızla görüştüğümüzde üst üste alıp da örtüşen her şey burada gözümüzün önündeydi. Kaza yüzde 90-95 oranında kafamızda netleşti diyebilirim” dedi.

Komisyon üyesi CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise yaptığı değerlendirmede, “Benim buradan birinci çağrım soruşturmayı yürüten savcılaradır. Çünkü bilirkişi raporu yazılmış gördüklerimizin büyük bir kısmı bilirkişi raporunda da olan onu doğrulayan yerler. İfadeler doğruysa eğer şirket yetkililerinin kazanın tam olduğu yere o günlerde bilirkişi heyetinin ulaşamadığını söylüyor. Bugün bu imkan burada var. Soma savcısı harekete geçerek bilirkişilere görevlendirme yaparak yeniden ek bir rapor talep ederek, kazanın olduğu yerin de bilirkişiler tarafından görülmesini sağlamalıdır” dedi.

“ERMENEK VE SOMA KAZALARI BİRBİRİNE BENZİYOR”
“Bu kazayla Ermenek’teki kaza arasında çok önemli bir benzerlik var” diyen Özel, “Bunu komisyon üyeleri de hocalar da teyit edecektir. İkisinde de eski imalat denilen daha önceden alışılmış, kömür alınca da orayla işi bitmiş boş alanlar var. Ermenek’te oranın suyla dolu olduğu ve Maden işleri Genel Müdürlüğü tarafından da madeni gösteren topografya haritasına tam işlenmediği, işlenmediği için de yeni maden ilerlerken adeta bir haritası olmayan bir mayın tarlasında olduğu gibi orayı patlatarak büyük bir facia ortaya çıkıyor. Burada da detaylı bir şekilde gördü ki eski imalat var yakın tarafta ve orada metan gazı birikmiş olmalı ve metan gazı orada ortaya çıkan bir süreç içinde sıkışma sonucunda fışkırırken ama işte onu uzman kişilerce bilirkişi raporlarında göreceğiz. Şuan göçük altında olan tahrik motorunun ifadelerde de var. ‘Bastım çalışmadı, bastım çalışmadı. Üçüncü de bir alev geldi’ şeklinde söylüyorlar. Sanki oradan alev aldı ya da bilirkişi raporlarında yazdığı gibi aşağılarda olan bir kömür tabakasının kızışarak geldiği. Ama o yangının da birikmiş olan bir metanın parlamasıyla patlama noktasına gelmiş olması söz konusu olabilir” ifadelerini kullandı.

“BİR ARPA BOYU YOL ALINMADI”
13 Mayıs’tan bugüne hiçbir şeyin değişmediğini kaydeden Özel şunları söyledi:
“Bir diğer hususta Soma havzasında 15 bine yakın madenci çalışıyor. Türkiye’de de 48 bine yakın madenci çalışıyor. Ne Türkiye’de şuanda yürüyen mevzuat 13 Mayıs’la aynı. Yani 13 Mayıs’tan bugüne bir arpa boyu yol alınmadı. Bilimin temel kuralıdır. Aynı deneyi tekrarlarsanız aynı sonucu almaktan şaşırmayın. O yüzden de hiçbir madende 48 bin madencimizin hiçbir tanesi 301 madencimizin o gün içeri girerken olduğu kadar güvende bile değiller. Onu bir kez bilmemiz lazım.”
Yorum Yazın