• Genel

KUT'ül Amare Zaferi 100. yılında uluslararası sempozyumla anılacak

Osmanlı ordusunun, 29 Nisan 1916 yılında İngilizleri yenilgiye uğrattığı Kut’ül Amare Zaferi, Mardin Artuklu Üniversitesi’nde düzenlenecek 1.Dünya Savaşı’nda Irak Cephesi Uluslararası Sempozyumu ile masaya yatırılacak. 28-29 Nisan 2016 tarihleri arasında düzenlenecek olan sempozyumda 5 ülkeden 33 akademisyen, tarihçi ve uzman sunum yapacak.
KUT'ül Amare Zaferi 100. yılında uluslararası sempozyumla anılacak
Salih Berktaş - Bağcılar Belediyesi, Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı ve Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü anlamlı bir programa imza atacak. Osmanlı askerlerinin, İngiliz birliklerini büyük bir yenilgiye uğrattığı Kut’ül Amare Zaferi, 100. Yılında düzenlenecek uluslararası sempozyumla anılacak.

28 Nisan 2016 tarihinde Mardin Artuklu Üniversitesi Vali Kılıçlar Konferans Salonu’nda düzenlenecek sempozyumun açılış programına Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan ve Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs’ün yanı sıra çok sayıda öğretim üyesi, gazeteci ve tarihçi katılacak. İki gün sürecek sempozyumda Kut’ül Amare Zaferi öncesi ve sonrasında yaşanan gelişmeler kahramanlarıyla birlikte masaya yatırılacak.

“YURT DIŞINDAN TANINMIŞ AKADEMİSYENLER KATILACAK”
Sempozyuma Türkiye, İran, Irak, Mısır ve Almanya olmak üzere 5 ülkeden toplam 33 akademisyen, tarihçi ve uzman katılacak. Sempozyuma yurt dışından da Prof. Dr. Usama A.Numan Al-Duri, Assistan Prof. İsmail Al-Jaberi, Mohammed Ali Al Khaleeli, Prof. Ömer Osman Umar, Prof. Mahmoud Abdulwahid Mahmoud Al-Qaysi, Dr. Abdelwahab Shaker, Doç. Dr. Cavid Qasimov gibi tanınmış isimler katılacak.

“KUT’ÜL AMARE”
1916’nın ilk aylarında Bağdat’ı işgal etmek isteyen İngiliz askeri birliği, müttefikleriyle birlikte Dicle Nehri kıyısındaki Kut’ül Amare’ye doğru ilerler. Ancak Osmanlı birlikleri taarruza geçerek İngilizleri kuşatmaya alır. Muharebeler sırasında Osmanlı askerleri, İngiliz birliklerinin tamamını esir alır. 29 Nisan 1916’da Osmanlı askerlerinin zaferiyle neticelenen Kut’ül Amare’de 13 bin 200 İngiliz askeri ile 13’ü general, 481 subay esir alınmış ve 40 bini aşkın İngiliz askeri de öldürülmüştü. Osmanlı da 25 bin askerini kaybetmişti.

Kut-ül Amare Zaferi, Türkiye'de 1952 yılına kadar Kut Bayramı olarak kutlanmaya devam etti. Ancak Türkiye'nin NATO'ya üye olmasının ardından İngilizlerin talebi üzerine Türkiye, Kut Bayramı kutlamasına son verilmişti.
Yorum Yazın