TİC Holding Header
  • USD 32.375
  • EUR 34.958
  • Altın 2324.222
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Kuzulara gelin hamamı

İzmir’in Seferihisar ilçesindeki küçükbaş hayvan yetiştiricileri, damızlık olarak sattıkları kuzularını hamamda yıkayıp, yeni evlerine gelin gibi uğurluyor.
Kuzulara gelin hamamı
İZMİR / İHA - Seferihisar’daki küçükbaş hayvan yetiştiricileri, damızlık olarak sattıkları kuzuları yeni sahiplerine vermeden önce hamamda yıkayıp, kına yakarak, gelinlik yaşa gelmiş evlatları gibi uğurluyor. Yetiştirdiği sakız cinsi koyunlarıyla Seferihisar’da nam salan Hasan Sudağ da bu geleneğin takipçilerinden biri.

Geçtiğimiz hafta sektörün liderlerini İzmir’de buluşturan 10. Agroexpo Eurasia İzmir Tarım-Hayvancılık Fuarı’na katılma kararı alan Hasan Sudağ’ın ilk işi, koyunlarını görücüye çıkarmadan önce yıkayıp, paklamak oldu. Hayvanlarını Seferihisar Kavakdere mevkiinde bulunan ve halk arasında Kleopatra Hamamı olarak bilinen kaplıcaya götüren Sudağ, kuzularını zorlu geçen kışın izlerinden arındırdıktan sonra fuar alanının yolunu tuttu. Ege Bölgesi’nin farklı yerlerinden getirilen 100’ün üzerinde hayvanın bulunduğu padoklarda sakız cinsi kuzularının temizliği ile dikkat çeken Sudağ, yeni bir çiftlik kurmak için damızlık hayvan arayan Şenay Özalaşar ile el sıkıştı. Canlı hayvan sergisinde Sudağ’ın hayvanlarının duruş ve temizlikleriyle ilk bakışta diğerlerinden daha farklı olduğunu söyleyen Şenay Özalaşar, 30 dişi ve 2 sakız koçunu Sudağ’dan satın aldı.

YENİ EVLERİNE ’SAKIZ’ GİBİ GİTTİLER
Fuar sonrası hayvanları çiftliğine götürmek isteyen Şenay Özalaşar, Hasan Sudağ’ın, "Önce hamama gideceğiz" sözü üzerine önce şaşırsa da işin gerçeğini öğrenince, eşini dostunu çağırmadan edemedi. Koyunlarına evladı gibi özen gösteren yetiştirici ve çobanların hassasiyetinden etkilendiğini belirten Şenay Özalaşar, banyo faslının ardından çekirdek sürüsüyle çiftliğinin yolunu tuttu. Hem insan hem de hayvanlara saygı şeklinde özetlenecek bu geleneği yaşatmak için uğraştıklarını belirten Hasan Sudağ, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ile İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin çalışmasıyla gerçekleşen Halk Elinde Islah Projesi sonrası, süt ve et verimliliği bakımından dünya literatürüne girmiş önemli yerli ırklarımızdan olan sakız koyununun koruma altına alınmasının büyük bir kazanç olduğunu ifade etti.
Yorum Yazın