TİC Holding Header
  • USD 32.347
  • EUR 35.13
  • Altın 2308.449
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Milli sporcu Ercümen İstanbul Boğazı'nda daldı: 'Balıklardan çok plastiklerin arasında yüzüyorum'

BM Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilciliği tarafından 'Sudaki Yaşam Savunucusu' ilan edilen Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Şahika Ercümen, İstanbul Boğazı'nda gerçekleştirdiği dalışla, plastik atık kirliliğine dikkati çekti.
Milli sporcu Ercümen İstanbul Boğazı'nda daldı: 'Balıklardan çok plastiklerin arasında yüzüyorum'
Euronews'de yer alan habere göre, Dünya Serbest Dalış rekortmeni Ercüman, Ortaköy'de gerçekleştirdiği dalışın ardından artık denizlerde balıklardan çok plastikler arasında yüzdüğünü ifade etti.

"Son yıllarda balıklardan daha çok plastiklerin arasında yüzüyorum. Bunu her dalışımda çok rahatlıkla söyleyebilirim. Benim gözlemlerim maalesef çok kötü. Halihazırda olan plastik atık sorunumuza bir yenisi daha eklendi. Geri dönüştürülemeyen maske, eldiven ve hatta el dezenfektanı şişelerinin denizlerde olduğunu gözlemliyoruz."

Şahika Ercümen, her yıl 8 milyon ton atığın denizlere karıştığını, bunların belli bir süre sonra küçük parçalara ayrılıp mikro plastiklere dönüştüğünü, bir daha okyanustan, denizden temizlenemediğini anlatarak şunları kaydetti:

"Bu noktada benim yapacağım dalışlarla denizleri tek başıma temizlemem mümkün değil. Hatta bizim gördüğümüz atıkların yüzde 15'i sadece deniz yüzeyinde, yüzde 85'i orta suda ve derin suda. Bunları dipten almamız da mümkün değil. Bizim yapmaya çalıştığımız görebildiklerimize müdahale edebilmek ama her şeyden önce suyun üzerine çıkararak farkındalık oluşturmak. Çünkü bu sadece gezegenimizi değil her birimizin soluduğu havayı bile etkiliyor."
Yorum Yazın