TİC Holding Header
  • USD 32.383
  • EUR 35.088
  • Altın 2324.096
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Mudanyalı gazeteciler Bulgaristan’a hurda kağıt fiyatına satılan Osmanlı arşivlerini inceledi

Mudanya Gazeteciler Derneği’nin Bulgar Gazeteciler Birliği ile ortaklaşa yürüttüğü 'Yerel Medyanın AB ile Uyumu' adlı Sivil Toplum Diyalogu Medya Hibe Projesi, iki ülke gazetecilerini Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da buluşturdu. Bir haftalık programda, yerel gazeteciler, Osmanlı arşivlerinin saklandığı kütüphane, medya kuruluşları ve devlet kurumlarına ziyaretlerde bulundu.
Mudanyalı gazeteciler Bulgaristan’a hurda kağıt fiyatına satılan Osmanlı arşivlerini inceledi
BURSA / İHA - Türkiye ve AB arasındaki Sivil Toplum Diyalogu Medya Hibe Programı kapsamında Mudanya Gazeteciler Derneği’nin koordinatörlüğünde yürütülen “Yerel Medyanın AB ile Uyumu” projesi için 45 kişilik grup, Bulgaristan’a gitti. Aralarında dernek üyelerini yanı sıra Bursa yerel medyası ile sivil toplum temsilcileri ve siyasilerden de katılım sağladığı ziyaretler, Bulgar Gazeteciler Birliği Başkanı Snezhana Todorova’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

HURDA KAĞIT FİYATINA SATILA OSMANLI ARŞİVLERİNE BÜYÜK İLGİ
İlk olarak Sofya Valisi Veselin Penev ve ekibiyle görüşen Bursalı gazeteciler, Sofya’nın Avrupa Birliği 2014-2020 Programı çerçevesinde stratejik öncelikleri hakkında bilgi aldı. Heyet, Bulgaristan’ın en büyük kütüphanesi olan Ulusal Kütüphanesi’nde, 1931 yılında Türkiye’nin Bulgaristan’a hurda kâğıt olarak sattığı 1 milyon Osmanlıca belgenin saklandığı Osmanlı arşivini yakından görme imkânı buldu. Heyet, Arşiv Müdürü Prof. Stoyanka Kenderova’dan Osmanlı arşivi bölümündeki eski eserler ve 1993 yılından bu yana Türkiye ile yapılan işbirliği konularında bilgil aldı.

MEDYA ZİYARETLERİ
Türk heyeti, Bulgaristan’da en büyük tirajlara sahip gazetelerden biri olan “Standart” gazetesi baş editörü Slavka Bozukova ile de yaptığı görüşmelerde, Bulgar medyasının çalışmalarını yakından tanıma fırsatı buldu. Bulgaristan’da yazılı medyanın kurucusu sayılan Konstantin Fotinov’un Samakov’taki müzeye dönüştürülen evini de ziyaret eden heyet, Samakov Belediyesi’nde ağırlandıktan sonra yerel gazete “Priyatel” (Dost) gazetesindeki meslektaşlarıyla bir araya geldi. Bulgaristan Ulusal Televizyonu BNT1’in Türkçe haberler ekibi ve Bulgaristan Ulusal Radyosu’nun ekibiyle de buluşan heyet, çevre gezilerinde de Bulgaristan’ın ünlü kayak merkezi Borovets ile de Bursa’nın ünlü Uludağ’ı ile kıyaslama fırsatı buldu.

PARLAMENTOYA ÇIKARMA
Sofya’da Metropoliten Genel Müdürü Stoyan Bratoev ile görüşüp yeraltı metrosunun AB desteğiyle yaptıkları çalışmaları ve yeni hatları hakkında bilgi sahibi olan yerel gazeteciler, Bulgaristan Parlamentosu’nu da Bölgesel Kalkınma ve İmar Komisyonu Başkanı Nayden Zelenogorski tarafından kabul edildi. Komisyonda yer alan parlamentoda temsili 8 parti milletvekilleri tarafından büyük ilgi gören heyet, Plovdiv’de de Gazeteciler Derneği Başkanı Georgi Naydenov tarafından hazırlanan programla ağırlandı.

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin de destek verdiği programda, geleneksel Türk gölge oyunu olan Hacivat ve Karagöz’ün kıyafetleriyle Türkçe-Bulgarca dillerinde sahneye uyarlanması misafirler tarafından büyük ilgi gördü. Yerel Medyanın AB ile Uyumu adlı projenin koordinatörü Hüseyin Türker , Türkiye’deki yerel medyayı güçlü kılmak adına Bulgaristan’daki medyayla tanışmaktan dolayı memnuniyetini dile getirirken, 15 ay sürecek proje kapsamında Bulgaristan’ın AB öncesi ve sonrasındaki değişimlerini yansıtacak bir belgesel filmin de ülkedeki yerel gazetelerin arşivleri aracılığıyla ortaya çıkacağını söyledi.
Yorum Yazın