• Genel

Mustafa Varank, çeşitli inceleme ve temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a geldi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, çeşitli inceleme ve temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a geldi.
Mustafa Varank, çeşitli inceleme ve temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a geldi
Mehmet Aslan - Kentteki temaslarına Valilik ziyaretiyle Başlayan Bakan Varank, Valilik Şeref Defterini imzalamasının ardından Vali Münir Karaloğlu ve geçmiş dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı aynı zamanda Milletvekili Mehdi Eker yine Milletvekilleri Oya Eronat ve Ebubekir Bal ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrası Bakan Varank ve Vali Karaloğlu beraberlerindeki heyetle birlikte Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nda düzenlenen Cazibe Merkezleri ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı'na katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Vali Karaloğlu, hem Cazibe Merkezleri kapsamında hem SOGEP kapsamında protokolü imzalanacak projeler ile toplumun her kesimine dokunulacağını dile getirerek çocuklara, gençlere, engellilere, tarım sektörüne, turizm sektörüne dönük kentteki hem sosyal taraflara dokunacak hem de istihdam alanı noktasında önemli gelişmeler sağlayacak projelerin imza altına alınacağını ifade etti.

Karaloğlu’nun ardından bir konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Diyarbakır'a müjdelerle geldiklerini belirterek program kapsamında imzalanacak protokol ile Diyarbakır'ın ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacak 7 farklı projeye imza atacaklarını söyledi.

Yerel potansiyeli güçlendirecek 20 milyon liralık kaynağı Diyarbakır'a kazandıracaklarını da dile getiren Bakan Varank "Bu imzalar sayesinde mesleki eğitim, tarımsal kalkınma, turizm ve kadın istihdamı gibi farklı alanlarda vatandaşımıza doğrudan dokunan projeler hayata geçecek.” dedi.

Diyarbakır'ı çok yakından takip ettiklerini ve Diyarbakır’ın mevcut kapasitenin çok daha ötesinde işler yapabilecek bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Varank, bu potansiyeli açığa çıkarmak için yapılan çalışmalara değinerek son 8 yılda özel sektörün 7 milyar liraya yaklaşan yatırımının teşvik belgeleriyle desteklendiğini ve bu sayede 56 bin vatandaşa yeni iş alanı açıldığını ifade ederek “5 bin KOBİ, KOSGEB desteklerinden faydalandı. Yine 15 bin vatandaşımız KOSGEB'in verdiği girişimcilik eğitimlerine katıldı. Karacadağ Kalkınma Ajansımız, sadece son 2 senede 142 projeyi destekledi. Emek yoğun sektörlerin geliştirilmesi ve istihdamın artırılması amacıyla Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ni kurduk. Sadece bu sene 11 milyon liranın üzerinde ödenek tahsis ettik. 2020 sonunda tüm altyapı çalışmaları inşallah tamamlanacak. Hali hazırda 4 firmamız fabrika inşaatlarını tamamladı, makinelerini kurdu, çok kısa bir süre içinde üretime geçecek. Burada 65 firmaya yer tahsisi yapılmasını bekliyoruz. Bu sayede yaklaşık 1,5 milyar lira tutarında sabit yatırım ve 10 bin vatandaşımızın istihdamı mümkün olacak" dedi.

4 Proje Hayata Geçiyor
Cazibe Merkezlerini Destekleme Programıyla yaklaşık 15 milyon lira bütçesi olan 4 projenin hayata geçeceğinden bahseden Bakan Varank, 400 metrekarelik alanda tohum analiz, tescil ve sertifikasyon laboratuvarı kurulacağını söyledi.

Ticaret ve Sanayi Odasıyla beraber, Bağlar’da atıl durumda bulunan 3 bin 200 metrekarelik bir binayı tadil ederek, altyapısını çağrı merkezi yatırımına uygun hale getireceklerini anlatan Bakan Varank, hazırlanan binayı en fazla istihdam garantisi sunan özel sektör yatırımına kiralayacaklarını aktardı.

Tohumculuk Araştırma ve Geliştirme Merkezi Projesiyle Diyarbakır Teknokent'teki 400 metrekarelik alanda tohum analiz, tescil ve sertifikasyon laboratuvarı kuracaklarını da sözlerine ekleyen Varank, “Bu laboratuvar, Diyarbakır ve bölge illerine uygun maliyetle hizmet verecek, Ar-Ge çalışmalarını destekleyecek, üreticileri bilinçlendirecek ve tarımda genç girişimcilerin yetişmesini sağlayacak. Biz burada her yıl ortalama 400 üreticiye danışmanlık hizmeti vermeyi planlıyoruz. Kurulacak laboratuvar sayesinde, firma başına tohum üretimini 6 bin tondan 15 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz. Bu proje aynı zamanda yerli ve milli tohum çeşitliliğini artırarak, sektörde ilave 2 bin istihdama da kapı aralayacak" diye konuştu.

Kadın İstihdamına Teşvik
Bakan Varank konuşmasında kadın istihdamına da değinerek, Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde kadın istihdamını teşvik etmek üzere bir kreş kurulacağını, böylelikle kadınların çalışmasının önündeki en büyük engellerden biri olan çocuk bakım desteğini sağlamış olacağız."

"Diyarbakır'ın gündemi terör değil, istihdamdır, üretimdir, eğitimdir."
Konuşmasında birlik ve beraberliğe vurgu yapan Bakan Varank, Diyarbakır'ın gündeminin terör değil, yatırım olduğuna vurgu yaptı. Bölgede terörün son bulması için mücadelenin süreceğini anlatan Bakan Varank, "Diyarbakır'ı gastro-turizmle de geliştirmek istiyoruz. Kuracağımız Gastro İnovasyon Merkezi’yle ilimizin yöresel ürünlerini ekonomiye kazandıracak, üretim ve pazarlama süreçlerini destekleyecek, eğitim ve danışmanlık hizmetleri vereceğiz.” dedi.

Bugün artık Diyarbakır ve bölge için yatırımdan, istihdamdan, eğitimden bahsedildiğini dile getiren Bakan Varank, “Bölgeyi yıllarca bu gündemden uzak tutup, terörün karanlığında boğmaya çalışanlar, geri kalmışlığı, mahrumiyeti, imkansızlığı bu bölgenin kaderi yapmak isteyenler oldu. Bunlar tabii ki hala var. Ama biz Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bölgede terörün son bulması, huzurun hakim olması, insanımızın refahının yükselmesi için canla başla mücadele ettik, ediyoruz. Hem kardeşliğimizi, birliğimizi, beraberliğimizi perçinleyecek hem de istismar alanlarını ortadan kaldıracak adımlarımızı attık, atmaya devam ediyoruz. Diyarbakır'da ve bölgede açılan her fabrikanın, yapılan üretimin, sağlanan her istihdamın Türkiye'nin diğer bölgelerine göre çok daha büyük anlamlar taşıdığının farkındayız. Bu yüzden Diyarbakır'ın gençlerini uyuşturucuyla ve çarpık ideolojileriyle zehirlemeye çalışanlara fırsat vermeyeceğiz." diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Bismil Kaymakamı Hamza Türkmen, İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral, DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ve DESOB Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ebedinoğlu ile Tarıma Dayalı Besi İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ay tarafından projelere yönelik imzalar atıldı.

7 Milyon 500 Binlik Destek
Bakan Mustafa Varank ve Vali Münir Karaloğlu imza törenin ardından Yenişehir ilçesi Akkoyunlu caddesindeki Diyarbakır Girişimci Destek Merkezi temel atma törenine katıldı. Burada basına yönelik açıklamalarda bulunan Bakan Varank, imza töreni düzenlenen Cazibe Merkezleri Destekleme Programı ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programlarına atıfta bulunarak programlar kapsamında 7 projenin imzasını attıklarını ve bu projelerle Diyarbakır’a 20 milyon liralık bir kaynağına aktarılacağını söyledi.

Girişimciliğin dünyada en fazla ilgi gören alanlardan bir tanesi haline geldiğini belirten Varank, özellikle teknoloji tabanlı İşlerde tüm dünyada başarılı girişimlerin fonlardan destek gördüğünü ifade ederek temel atma töreni gerçekleştirilen Girişimci Destek Merkezi ile bölgedeki ve Diyarbakır’daki girişimcilere ihtiyaç duydukları danışmanlığı sağlayacaklarını ve girişimcilerin kapasitelerini arttırmak için kendilerine destek olacaklarını ifade etti.

Projenin yaklaşık 9 milyon lira bütçeli bir proje olduğunu ve bunun yedi buçuk milyon lirasının Bakanlığın ilişkili kurumları, kalkınma ajansları çerçevesinde Cazibe Merkezleri Destekleme programından karşılanacağının altını çizen Varank, buradan yetişecek girişimlerin çok büyük firmalar haline gelerek, Diyarbakır’ın ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını vurguladı.

Sanayi Mektebi Açıldı
Bakan Varank ve Vali Karaloğlu ile beraberindekiler temel atma töreninin ardından Sanayi Mektebi açılış törenine katıldı.

Heyet mektep içerisinde incelemelerde bulunduktan sonra Mehmet Kaya tarfından açılış konuşması yapıldı.

Geçmiş dönem Bakanlardan Mehdi Eker’in de konuşma yaptığı açılışta Vali Karaloğlu da bir konuşma yaparak, “Diyarbakır’ın eğitim hafızası, aslında bu binada. 140 yıldır bu binada bir eğitim faaliyeti var. Kesintisiz. Şekil değiştirse de hep eğitim olmuş. Yine bir eğitim faaliyeti için şu anda Sanayi Mektebi olarak Cazibe Merkezleri Programı tarafından desteklendi. Ama sadece bir eğitim faaliyeti değil, aynı zamanda tarihi bir binayı yaşatma fonksiyonuna uygun kullanma açısından da önemli bir iş yaptığımızı düşünüyorum.” dedi.

Vali Karaloğlu’nun ardından konuşan Bakan Varank, Sanayi Mektebinin tarihi hakkında bilgiler verdikten sonra mektebin ilk günden beri Diyarbakır'a eğitim hizmeti verdiğini, bu tarihi yerleşkeyi yeni bir misyon ile sanayi mektebine dönüştürdüklerini söyledi.

Konuşmasının devamında “Diyarbakır nitelikli istihdamı odağına alan çok fonksiyonlu bir yerleşkeye kavuşmuş olacak. Sabah imzaladığımız proje ile de inşallah bu binanın ikizi de gastro-inovasyon merkezine dönüşecek. Beraberce Diyarbakırlılara hizmet edecekler. Sürekli eğitim ve tasarım merkezlerini bünyesinde barındıracak bu mektepte yereldeki okullarla iş birliği içerisinde mesleki yeterlilik belgesi de vereceğiz.” diyen Varank, “Bugün Diyarbakır'a müjdelerle geldik imza attığımız her bir proje şehrimizdeki kapasiteyi Tam da planladığımız şekli de bir üst noktaya taşımaya amaç diyorum bunun sonucu olarak özel sektör daha fazla nitelikli işgücü talep etmeye başlayacak işte Sanayi mektebi ile Vatandaşlarımızın yeni kabiliyetler edinmesini sağlamış olacağız.” dedi.

Bakan Varan konuşmasını; “Diyarbakır İstanbul’dan sonra ülkemizde en fazla 18 yaş altı nüfusun olduğu şehirlerden bir tanesi. Yani elimizde adeta işlemeye hazır bir hazinemiz var. Biz bu evlatlarımızın teknoloji ile daha fazla içli dışlı olmalarını, teknolojiye yönelmelerini istiyoruz. Bu çocuklar teknoloji kabiliyeti edinsin teknolojiyi sevsin istiyoruz. İşte Sanayi Mektebinde sunulacak teknoloji eğitimleri çocuklarımızın ilgisini merakını fazlasıyla cezbedecek. Değerli misafirler biliyorsunuz dış ticarette elektronik ihracat giderek daha fazla pay almaya başladı. Bu merkezde verilen e-ihracat eğitimleri daha fazla kobimizin, sanayicimizin, üreticimizin yurtdışına açılmasına katkı sağlayacak. Sanayi mektebinde ayrıca 28 ülke Büyükelçiliği tarafından yetkilendirilmiş bir de vize merkezi bulunuyor. Vize merkezi sayesinde vatandaşlarımız artık en yakın il olan Gaziantep'e gitmek durumunda kalmayacak. Diyarbakır'dan işlemlerini yapabilecekler. Sanayi Mektebinin verecekleri elbette bu bahsettiklerimizle sınırlı değil. Geçmişi yüzyıllara dayanan bu bina sahip olduğu yeni misyonuyla önümüzdeki çağın kabiliyetlerini şimdiden yetiştirmeye başlayacak. Diyarbakır'a Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne ve ülkemize eşsiz katkılar sunacak. İnşallah hayırlara ve ses getiren işlere vesile olacak.” diyerek tamamladı.

Açılışın ardından Bakan Varan ve Vali Karaloğlu, D Mermer Fabrikası açılışı için Lice’ye geçti.
Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri