TİC Holding Header
  • USD 32.347
  • EUR 35.13
  • Altın 2308.449
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Nihayet sonuna geldik, güle güle 2020

Sorunların adeta kelebek etkisi yarattığı neye üzüleceğimizi şaşırdığımız bir yıl... Depremler, seller, yangınlar, patlamalar, savaşlar, salgınlar aklınıza gelebilecek her şeyin yaşandığı tüm dünyanın nefret ettiği 2020'e veda ediyoruz.
Nihayet sonuna geldik, güle güle 2020
OGÜN Gazetesi 2020/Aralık - Depremler, seller, yangınlar, patlamalar, savaşlar, salgınlar aklınıza gelebilecek her şeyin yaşandığı tüm dünyanın nefret ettiği 2020'e veda ediyoruz.

UÇAK VE HELİKOPTER KAZALARI
* 2 Ocak'ta Tayvan'ın Yeni Taipei şehrinde Sikorsky UH-60 Black Hawk tipi helikopter düştü. Aralarında Tayvan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Shen Yi-ming'in de aralarında bulunduğu 8 kişi öldü. Bu 2020'nin ilk felaketi oldu ve kelebek etkisi yarattı.

* 5 Şubat - Pegasus Hava Yolları'nın 2193 sefer sayılı uçuşu: İzmir-İstanbul seferini yapan ve Adnan Menderes Havalimanı'ndan kalkan uçak, Sabiha Gökçen Havalimanı'na indikten sonra pistten çıkmış, 177 yolcu ve 6 mürettebattan arasından üç kişi hayatını kaybederken 179 kişi yaralanmıştır.

* 26 Ocak 2020 tarihinde Kaliforniya'da bindiği helikopterin Calabasas şehri yakınlarında yaptığı kaza sonucunda Bryant, 13 yaşındaki kızı Gianna Maria Onore ve yedi kişiyle birlikte hayatını kaybetti.

* 22 Mayıs - Pakistan'da yolcu uçağı düştü, 97 kişi öldü.

* Kasım Süleymani suikastından sonra İran, ABD'nin Irak'taki üslerine saldırdı. Ama başarılı olamadı. Sadece maddi hasar verebildi. İki ülke arasındaki gerginliğin ilk kurbanı Ukrayna Havayolları oldu. Boeing 737 tipi yolcu uçağı kalkışından kısa süre sonra düştü. Uçakta bulunan yolcu ve mürettebattan oluşan 176 kişiden kurtulan olmadı. İlk yapılan açıklamalar uçağın teknik arıza nedeniyle düştüğü yönündeydi; ancak İran'dan kalkan uçağı ABD füzesi sanan İran'ın düşürdüğü ortaya çıktı. İran özür diledi.


KASIM SÜLEYMANİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİ

Süleymani, 3 Ocak 2020'de, uçakla geldiği Irak'ın başkenti Bağdat'ta Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın talimatıyla uğradığı bombalı saldırıda öldürüldü.


DOĞAL AFETLER

Deprem

* 11 Ocak - Silivri açıklarında Richter Ölçeğine göre 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
* 24 Ocak - 2020 Elazığ depremi: Elâzığ, Sivrice'de meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremde 41 kişi hayatını kaybetti.
* 23 Şubat - 2020 İran-Türkiye depremleri: İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nin Hoy ilinde meydana gelen 5.8 Mw ve 5.9 büyüklüğündeki depremlerde İran'da 75 kişi yaralandı, Van'da ise 10 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi yaralandı.
* 2020 Ege Denizi depremi: 7.0 şiddetinde deprem Türkiye ve Yunanistan'ı vurdu. Toplam 119 kişi öldü, yaklaşık 1,000 kişi yaralandı.
* Meksika'da 7.5 büyüklüğünde deprem gerçekleşti.

Çığ
* Van, Bahçesaray'da çığ altında kalan vatandaşları kurtarmaya giden askerler ve kurtarma ekipleri de üzerlerine düşen çığın altında kaldı. Olayda 41 kişi hayatını kaybetti, 75 kişi yaralandı.

Sel
* Giresun ve yedi ilçesinde sel ve heyelan felaketi meydana geldi. 6 kişi öldü.
* Antalya’da sel 9 bin 530 dekar ekili alana zarar verdi.
* İzmir'de sele kapılan araçtaki 2 kişinin cesedine ulaşıldı.
* İran'ın güney bölgelerinde meydana gelen sel felaketi nedeniyle 7 kişi hayatını kaybetti.
* Brezilya'nın güneyini etkileyen şiddetli yağışlar nedeniyle en az 10 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi kayboldu.

Kum fırtınası
* Ankara’da etkili olan kum fırtınası hayatı felç etti. Bir anda gökyüzünü kaplayan toz bulutu nedeniyle vatandaşlar büyük panik yaşadı, 6 kişi yaralandı.

Yangın
* Son dönemin en büyük yangınlarından birisi Avustralya’da meydana geldi. Eylül 2019’da başlayan ve ocak ayında etkisini arttıran yangınlarda 28 kişi öldü, 10.3 milyon hektar alan yok oldu, yaklaşık 2 bin ev küle döndü. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Avustralya, yaptığı en son açıklamada 1,25 milyar hayvanın direkt yangınlarda ya da yangınlardan ötürü hayatını kaybettiğini tahmin ettiklerini belirtti.
* Yunanistan'da başkent Atina yakınlarında çıkan yangınlarda en az 83 kişi hayatını kaybetti. Kamu Düzeni ve Vatandaşı Koruma Bakanı Nikos Kostas, yangınların kasten çıkarılmış olabileceğini söyledi.
Nikos Kostas bu yönde "ciddi belirtiler" olduğunu açıkladı, yangınlarla ilgili olarak soruşturma açıldığını duyurdu.
* Amerika’nın batı kıyılarında kuru ve sıcak havanın şiddetli rüzgarlarla bir araya gelmesi çok sayıda bölgede etkili olan 100 kadar yangına neden oldu. Yüzlerce ev yok oldu, sekiz kişi hayatını kaybetti.
California’daki yangınlar 2020 yılında rekor düzeyde alanı yok etti. Eyalet tarihinin en büyük 20 yangınından altısı bu yıl yaşandı ve toplamda 1 milyon 254 bin hektar alan kül oldu.
Washington eyaletinde de dağlık bir bölgedeki yangında bir yaşında bir çocuk hayatını kaybetti.
* Geçtiğimiz 82 yılda Türkiye’de gerçekleşen toplam 106 bin 603 orman yangınında 1 milyon 667 bin 676 hektarlık alanın yandığını belirten Afet Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) Koordinatörü Serhat Yılmaz, "Bu rakam Kıbrıs adasının bir buçuk katına tekabül ediyor” dedi. Hatay, Kahramanmaraş ve Trabzon'da meydana gelen orman yangınlarını değerlendiren İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Afet Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) Koordinatörü Serhat Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de orman yangınlarının kaydının tutulmaya başlandığı 1937 yılından 2019 yılına kadar gerçekleşen toplam 106 bin 603 orman yangınında 1 milyon 667 bin 676 hektarlık ormanın yanarak kül olduğunu söyledi. Yılmaz, “Bu rakam, Kıbrıs adasının 1,5 katına eşittir” diye konuştu. Hatay, öncesinde İzmir, Antalya, Muğla gibi turizm kentlerindeki orman yangınlarını üstlenen terör örgütü PKK, İstanbul’da çıkan orman, fabrika ve gemi kundaklamalarını da kendilerinin yaptığını ileri sürdü.
* Gaziantep'teki hastanede çıkan yangında 12 kişi hayatını kaybetti.

Tsunami
İzmir’deki 6.6 şiddetindeki depremin ardından Seferihisar İlçesinde bulunan sahil kasabası olan Sığacık mahallesinde tsunami meydana geldi.


HAİN SALDIRIDA 33 ŞEHİT VERDİK
İdlib'te Suriye Hükümeti tarafından askerlerimizin konvoyuna yapılan saldırı sonucu 33 askerimiz şehit oldu, 32 askerimiz yaralandı. Bu saldırı sonucunda Bahar Kalkanı Harekâtı'nı başlattık.

HAVAİ FİŞEK PATLAMASINDA PATLAMA
3 Temmuz'da Sakarya, Hendek'de havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. 6 işçi vefat ederken 114 işçi yaralandı.

AYASOFYA TEKRAR CAMİ OLDU
10 Temmuz - Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını oy birliğiyle iptal etti. Kararın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ayasofya'nın idaresinin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek camii olarak ibadete açılması kararını imzaladı ve karar resmî gazetede yayımlandı.

MÜJDE
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz'de yapılan sondaj faaliyetleri sonucunda 320 milyar metreküp doğal gaz keşfedildiğini açıkladı.

TRUMP BARIŞ PLANI
ABD başkanı Donald Trump ve İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu, Trump Barış Planı'nı açıkladı.
Normalleşme süreci, İsrail için on yıllardır Körfez liderleriyle yaptığı duyurulmuş ya da gizli kalan temasların ardından elde ettiği art arda gelen siyasi zaferleri temsil ediyor.
* İlk normalleşme adımını Mısır attı.
* Ürdün ile İsrail arasındaki Vadi Arabe Barış Antlaşması.
* BAE ve Bahreyn, 15 Eylül'de Beyaz Saray'da düzenlenen törende İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşması imzaladı.
* Sudan Dışişleri Bakanlığı da 23 Ekim'de geçiş hükümetinin İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesini kabul ettiğini ancak anlaşmanın yürürlüğe girmesinin yasama meclisinin kurulması ile anayasal yapının tamamlanmasının ardından gerçekleşeceğini, konunun parlamentonun onayına bağlı olduğunu açıkladı.
* Fas, İsrail'le ilişkilerin "en yakın zamanda" kurulacağını duyurdu.

BEYRUT PATLAMALARI
4 Ağustos 2020'de Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Beyrut Limanı'nda gerçekleşen patlamaya ilişkin Genel Güvenlik Genel Müdürlüğü, patlamanın yıllar önce el konulan ve limanda depolanan 2.750 ton amonyum nitrata bağlı olduğunu belirtti.
Yerel saatle 18.00'den kısa bir süre sonra (UTC+03.00), itfaiyeciler Beyrut Limanı'ndaki bir depo yangını söndürmek için gönderildi. İlk patlama, yangınların üzerinde bir duman bulutu ve havai fişeğe benzediği söylenen bir ışık parlaması oluşturdu. İkinci patlama çok daha önemliydi ve yerel saatle 18.08'de meydana geldi. Bu patlama Beyrut'un merkezini salladı ve gökyüzünde kırmızı-turuncu bir bulut oluşturdu. Patlamanın gerçekleştiği alanda 140 metre genişliğinde krater oluştu. Patlamadan sonra oluşan şok dalgası limandan 9 km uzaklıktaki Beyrut Havalimanı yolcu terminalindeki pencereleri patlattı. Ayrıca patlama İsrail'de ve 240 kilometre uzaklıktaki Kıbrıs Adası'nda hissedildi.
ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu, patlamanın 3,3 yerel büyüklükte bir deprem olarak ölçüldüğünü, Ürdün Sismolojik Gözlemevi ise, 4,5 yerel büyüklüğünde bir depremle eş değer olduğunu bildirdi.

IRKÇI SALDIRILAR
* Almanya'nın Hessen eyaletindeki Hanau kentinde iki nargile salonunu hedef alan iki silahlı saldırıda fail dahil 11 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı.
* Kanada'da 92 yaşındaki Asyalı adama ırkçı saldırı oldu.
* Almanya’nın Gelsenkirchen kentindeki caminin duvarına dün gece kimliği belirsiz kişilerce ırkçı ifadeler yazıldı. Polis, ırkçı ve İslamofobik motifli saldırının güvenlik kamerası kayıtlarını incelemeye gerek görmedi.
* İngiltere devlet yayın organı BBC’nin muhabiri Sima Kotecha (40), yayına girmeden önce yoldan geçen kişiler tarafından ırkçı istismara maruz kaldı. Kotecha, Leicester kentindeki açık havadaki canlı yayınını iptal etti.
* Irkçılık sembolü olarak kabul edilen Konfederasyon Bayrağı'nın NASCAR yarışlarında yasaklanmasını sağlayan kampanyada başı çeken ve NASCAR'da yarışan tek tam zamanlı siyah pilot olan Bubba Wallace'ın takım garajına 'ilmik' bırakıldı. Siyahların KKK tarafından linç edilerek * asılmasına gönderme yapan korkunç, ırkçı saldırı hakkında soruşturma başlatıldı.
* Almanya’da üç Türk kadına ırkçı saldırı.
* Fransada Müslüman kadınlara ırkçı saldırı.
* Fransa'da Türk dükkanına ırkçı saldırı.
* Başakşehir maçında yardımcı antrenör Pierre Webo’ya, Rumen 4. hakem Sebastian Nicolescu tarafından ırkçı saldırı gerçekleşti.


PROTESTOLAR

Hong Kong protestoları
Çin’in hukuk sistemine güvenmeyen ve bu tasarı yasalaşırsa muhaliflerin hedef alınacağını belirten protestocular sayıları milyonları bulan katılımlarla gösteriler düzenlediler.

Belarus
Belarus’ta Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını protesto etmek için ülke genelinde gösteriler yapıldı.
Protestoların başlangıcında, Aleksandr Lukaşenko, 1994'ten beri Beyaz Rusya Devlet Başkanı sıfatıyla, eski Sovyet ülkeleri arasında 26 yıl ile en uzun görev yapan liderdi. Önceki beş seçimde ciddi bir rakibi olmadığı için Avrupa'nın "son diktatörü" olarak adlandırıldı. Otoriter yönetimi altında hükûmet, muhalefeti sık sık baskı altına aldı.

Kırgızistan

2020 Kırgızistan protestoları, protestocular tarafından hileli olduğu iddia edilen 2020 parlamento seçimlerine tepki olarak 5 Ekim 2020'de başlayan protestolardır. 6 Ekim 2020'de seçim sonuçları iptal edildi. 15 Ekim 2020'de Kırgızistan cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un istifa etmesiyle protestolar sonlanmıştır.

George Floyd protestoları
George Floyd protestoları, 25 Mayıs 2020'de Minneapolis'te görev yapan beyaz polis memuru Derek Chauvin'in Afroamerikan George Floyd'u öldürmesi sonrası önce Minnesota'da daha sonra da Amerika Birleşik Devletleri'nin birçok bölgesinde gerçekleştirilen protestolardır.
1 Haziran itibarıyla, Birleşik Devletler'deki 200'den fazla şehirde protestolar yapıldı ve Floyd için adalet arayanlar ve aşırı polis vahşetine karşı çıkanlar uluslararası olarak desteklendi En az 12 büyük şehir, yağma ve vandalizmi önlemek için 30 Mayıs Cumartesi akşamı sokağa çıkma yasağı ilan edildi, ve 31 Mayıs itibarıyla 15 eyaletteki valiler (Minnesota dahil) ve Washington, DC Ulusal Muhafızlarını çağırdı 5.000'den fazla birlik etkinken. Protestoların başlangıcından 31 Mayıs gecesine kadar en az 4.400 kişi tutuklandı.

Fransa

Fransa'da basın özgürlüğünü ihlal edebileceği eleştirilerinin hedefindeki tartışmalı güvenlik yasa tasarısı protesto edildi. Protestolarda şimdiye kadar 64 kişi gözaltına alındı.

Ermenistan

Protestolar, Başbakan Nikol Paşinyan'ın Facebook'ta Azerbaycan ile Dağlık Karabağ bölgesinde altı haftalık bir taktiksel geri çekilmenin ardından altı haftalık mücadeleye bir son veren bir ateşkes imzaladığını duyurmasının ardından binlerce kişinin sokağa çıkması ve yüzlerce kişinin başkent Erivan'daki Ulusal Meclis binasını basmasıyla başladı. Mitingler düzenlediği gerekçesiyle 12 kasım 2020'de Ermenistanda 10 kişi tutuklandı.

Dağlık Karabağ Zaferi

Çatışmalar 27 Eylül 2020 sabahı, Karabağ Savaşı (1988-1994) sonrasında kurulan temas hattında başladı ve her iki taraf da askerî ve sivil kayıplar bildirdi. Çatışmalara yanıt olarak, Ermenistan ve Dağlık Karabağ Cumhuriyeti, sıkıyönetim ve topyekûn seferberlik ilan ederken, Azerbaycan ise 28 Eylül'de ilan edilen kısmi sıkıyönetim sonrası sokağa çıkma yasağı ve sınır hattı boyunca savaş hâli ilan etti.

Çok sayıda ülke ve Birleşmiş Milletler çatışmayı şiddetle kınadı ve her iki tarafı da gerilimi azaltmaya ve müzakereleri gecikmeden sürdürmeye çağırdı. 10 Ekim'de Uluslararası Kızılhaç Komitesi desteği ve Rusya arabuluculuğunda hem Ermenistan hem de Azerbaycan tarafından kabul edilen insanî ateşkes resmen yürürlüğe girse de ateşkes her iki taraf tarafından da tamamen göz ardı edilerek ölülerin planlanan dönüşü ve yaralı ve tutukluların değişimi durduruldu.

Dağlık Karabağ'ın ikinci en büyük şehri Şuşa'nın Azerbaycan kontrolüne geçmesi sonrası 9 Kasım 2020 tarihinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arabuluculuğu ile Azerbaycan cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan tarafından Ateşkes Antlaşması imzalanarak Dağlık Karabağ bölgesindeki tüm çatışmalara 10 Kasım 2020 tarihinde Moskova saati ile 00.00 itibariyle son verildiği açıklandı. Tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti cumhurbaşkanı Arayik Harutyunyan da çatışmaların sona ermesini kabul etti.

ABD seçimleri

2020 ABD başkanlık seçimleri, 3 Kasım 2020 Salı günü gerçekleştirilmiş ABD’nin 59’uncu başkanlık seçimleriydi. Seçmenlerin seçeceği Seçiciler kurulu, 14 Aralık 2020 tarihinde, başkanı ve başkan yardımcısını seçecektir. Hiçbir adayın seçimi kazanmak için gereken en az 270 seçim oyu alamaması durumunda, ABD Temsilciler Meclisi en fazla oyu alan adayı üç aday arasından başkan seçecek, ABD Senatosu ise kalan iki adaydan başkan yardımcısını seçecektir. Seçimler Temsilciler Meclisi, Senato ve çeşitli yerel seçimlerle eş zamanlı gerçekleştirilmektedir. Kazanan aday, 20 Ocak 2021'de görevine başlayacaktır.

Başkan adayı olmak için gerçekleştirilen ön seçim ve caucuslar, Şubat ile Ağustos 2020 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu, doğrudan olmayan bir seçim olup, seçmenlerin delegeleri seçmeleri, bu delegelerin ise ön seçimde yer alan adaylar için seçim kongresinde oy kullanmaları yoluyla gerçekleşmektedir.

Şu anda görevde olan 45. ABD Başkanı Donald Trump, ön seçimlere girerek yeniden seçim kampanyasına başlamış, 17 Mart 2020 tarihinde ise yeterli delege sayısına ulaşarak Cumhuriyetçi Parti'nin olası adayı (presumptive nominee) olmuştur. Ardından adaylığı resmen kabul etmiştir.
Demokrat Parti'de ise ön seçimlere 29 önemli aday katılmış ve modern Amerikan tarihinin en fazla adaya sahip ön seçimi gerçekleştirilmiştir. Eski Amerika Birleşik Devletleri başkan yardımcısı olan Joe Biden, ikinci en fazla delegeye sahip Bernie Sanders'ın seçim kampanyasını durdurması üzerine 8 Nisan 2020'de Partinin olası adayı olmuştur. İlerleyen zamanlarda Biden, 1.991 delege sınırını geçmiş ve Demokrat Parti kongresinde adaylığı kabul etmiştir. Biden, yardımcı başkan adayını Senatör ve eski başkan adayı Kamala Harris olacağını açıkladı.

23 Mayıs 2020'de Liberteryen Parti, profesör Jo Jorgensen'ı delegelerin katıldığı online kongrede aday seçerek, parti tarihinin ilk kadın adayını göstermiştir. Yardımcısı Spike Cohen olarak açıklanmıştır. Yeşil Parti online kongresinde aday Howie Hawkins, Yardımcı adayı Angela Nicole Walker seçilmiştir.

Biden ve Trump, sırasıyla ABD'de büyük bir partiden seçime girmiş en yaşlı birinci ve ikinci aday oldu. Biden'ın seçimi kazanması ve Başkan olması durumunda ise kişi en yaşlı görev yapmış Başkan olacaktır.


HÜKÜMET İSTİFALARI
Soylu'nun "sokağa çıkma yasağı izdihamı" nedeniyle açıkladığı istifa kararı Erdoğan'dan döndü.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın görevden af talebi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Ve Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Lütfi Elvan atandı.


DÖVİZ VE ALTIN
* 1 Ocak'da günü dolar 5,95 TL'den işlem görürken, 7 Kasım'da 8.5 TL'yi gördü, aralık ayında ise 7,68 Türk Lirası'dan alıcı buldu.
* 1 Ocak'da günü euro 6.6636 TL'den işlem görürken, 7 Kasım'da 10'13 ile yılın zirvesine ulaştı, aralık ayında ise 9,34 Türk Lirası'dan alıcı buldu.
* 1 Ocak'da günü gram altın 290 lira işlem görürken, yıl içersinden 538 TL ile zirveye ulaştı, aralık ayında ise 463 TL'den işlem gördü.


VE KORONAVİRÜS
COVID-19 pandemisi veya koronavirüs pandemisi, 1 Aralık 2019 tarihinde Çin'in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan'da ortaya çıkan virüs salgını. Çeşitli hastalarda belirli bir neden olmaksızın gelişen ve tedavi ile aşılara cevap vermeyen bir zatürre görülmesi üzerine SARS-CoV-2 olarak adlandırılan yeni bir koronavirüs teşhis edildi. Kişiden kişiye bulaşabilen virüsün bulaşma oranı 2020 Ocak ortasında büyüme gösterdi. İlerleyen zamanlarda Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik'te yer alan çeşitli ülkelerde yaşanan virüs vakaları rapor edilmeye başlandı. 11 Mart 2020'de Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın ilan edildi. 13 Mart 2020'de Avrupa'nın artık koronavirüs krizinin merkez üssü hâline geldiği bildirildi. 21 Aralık 2020 tarihi itibarıyla dünyada 77.172.237 onaylanmış vaka, 54.088.856 iyileşen varken virüs nedeniyle 1.699.644 hasta öldü.
* 30 Ocak - COVID-19 pandemisi: Dünya Sağlık Örgütü (WHO), hastalığın salgınını Uluslararası Öneme Sahip Halk Sağlığı Acil Durumu olarak ilan etti.

* 8 Mart - İtalya'da, Koronavirüs'ün yayılmasını durdurmak için tüm ülke kırmızı bölge ilan edildi.
* 11 Mart - Dünya Sağlık Örgütü, Koronavirüs hastalığı'nı küresel pandemi ilan etti.
* 11 Mart - Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de ilk kez koronavirüs vakasına rastlanıldığını açıkladı.
* 2 Nisan - Doğrulanmış COVID-19 vakalarının sayısı dünya çapında 1 milyonu geçti.
* 14 Nisan - ABD başkanı Donald Trump, ABD'nin koronavirüs pandemisini ele alma ve Çin ile ilişkisine ilişkin bir soruşturma bekleyen Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) finansmanını askıya aldığını duyurdu.
* 15 Nisan - Doğrulanmış COVID-19 vakalarının sayısı dünya çapında 2 milyonu geçti.
* 8 Temmuz - Koronavirüs salgını: Doğrulanmış COVID-19 vakalarının sayısı dünya çapında 12 milyonu geçti.
* 11 Ağustos - Koronavirüs salgınına karşı ilk aşı, Rusya Sağlık Bakanlığı tarafından tescillendi.
* 29 Eylül - Koronavirüs salgınından kaynaklanan ölüm sayısı dünya genelinde 1 milyonu aştı.
* 19 Ekim - Koronavirüs salgını: Onaylanmış COVID-19 vakalarının sayısı dünya çapında 40 milyonu geçti.
* 8 Kasım - Koronavirüs salgını: Dünya genelinde doğrulanmış vaka sayısı 50 milyonu aştı.
* 11 Kasım - Koronavirüs salgınına karşı geliştirilen Sputnik V aşısının ara sonuçlara göre COVID-19'a karşı %92 etkili olduğu kanıtlandı.
* 18 Kasım - Koronavirüs salgını: Pfizer ve BioNTech, COVID-19 aşısı üzerindeki denemeleri herhangi bir olumsuzluk olmaksızın %95 genel etkinlik oranıyla tamamladı.

Mutasyona uğramış koronavirüs
İngiltere’nin güneydoğusunda ortaya çıkan ve daha sonra Hollanda, Danimarka ve Avustralya’da da tespit edilen B.1.1.7 isimli mutasyona uğramış corona virüsü ile ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü’nün de incelemelerini sürdürdüğü açıklandı.
Wellcome Sanger Enstitüsü’ndeki Covid Genom İnisiyatifi’nin Direktörü Jeffrey Barrett, “23 harflik virüsün genetik kodu değişti ve bunlardan 17’si virüsün davranışını etkileyebilir” dedi.

Koronavirüse yakalanan siyasi liderler
Koronavirüs (Covid-19) salgınında şimdiye kadar birçok siyasi ismin testi pozitif çıktı.
- Bolivya geçici devlet başkanlığı görevine getirilen Jeanine Anez Chavez.
- Venezuela Kurucu Meclisi Başkanı ve iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi Birinci Başkan Yardımcısı Diosdado Cabello da koronavirüse yakalanan bir diğer Güney Amerikalı politikacı.
- İsmi en çok konuşulanlardan biri ise ikinci test sonucu da pozitif çıkan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro. 65 yaşındaki lider, küresel salgının başlangıcından bu yana Covid-19 önlemlerine uymadığı ve salgını küçümsediği gerekçesiyle eleştiriliyordu.
- Bolsonaro'nun aksine koronavirüse karşı gerekli önlemlerin alınması gerektiğini savunan Rio de Janeiro eyaleti valisi Wilson Witzel de 14 Nisan'da koronavirüse yakalanmıştı.
- Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez'in 17 Haziran’da koronavirüse yakalandığı ve tedavi görmeye başladığı bildirilmişti.
- Amazon ormanları ile ilgili başlatılan koruma kampanyasının önde gelen isimlerinden yerli şefi Paulinho Paiakan, koronavirüs nedeniyle 16 Haziran’da hayatını kaybetti.
- Dominik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Luis Abinader de 11 Haziran’da Twitter hesabından Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurmuştu.
- Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun eşi Sophie Trudeau’nun İngiltere seyahati sonrası 12 Mart’ta Covid-19 testi pozitif çıkmış, bunun üzerine Kanadalı Başbakan 14 günlük karantinaya alınmıştı.
- Ukraynalı First Lady Olena Zelenska da 12 Haziran’da test sonucunun pozitif çıktığını, ancak eşi Ukrayna Devlet Başkanı Viladimir Zelenskiy ve iki çocuğunun enfekte olmadığını açıkladı.
- Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 1 Haziran’da kendisinin ve tüm aile bireylerinin yeni tip koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıkladı.
-Mart ayında tokalaşmaya devam edilmesini söyleyen ve salgına karşı herhangi bir önlem almamakla eleştirilen İngiltere Başbakanı Boris Johnson, nisan başında koronavirüse yakalanarak günlerce yoğun bakımda kalmıştı.
- İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in 71 yaşındaki en büyük oğlu olan Prens Charles’ın 25 Mart'ta yapılan Covid-19 testi pozitif çıkmıştı. Hafif semptomlar gösteren gösteren prens hastaneye kaldırılmadı. Hükümetin ve doktorların tavsiyesi uyarınca Prens ve Düşes İskoçya'da kendilerini tecrit ettiği belirtildi.
- Avrupa Birliği (AB) Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier'in de 19 Mart’ta Covid-19 testi pozitif çıktı. Bunun üzerine hafif semptomlar gösteren mevkidaşı İngiltere Brexit Başmüzakerecisi David Forst da 20 Mart’ta 14 günlük karantinaya alındı.
- Monako Prensi 2. Albert de korona testi pozitif çıkan isimlerden. Hafif semptomlar gösteren Prens 19 Mart’ta hastalığa yakalanmış ve kısa sürede iyileşmişti.
- ‘‘Belarus Cumhurbaşkanı da virüsü ciddeye almayan isimler arasındaydı. Corona virüsü için ‘‘psikoz’’ diyen Lukaşenko, halka sağlıklı kalmaları için votka içmelerini önermişti. Salgına Temmuz ayında yakalanan Lukaşenko, hastalığı asemptomatik olarak atlattı.
- Ortadoğu’da salgının merkezi konumundaki İran’da da çok sayıda üst düzey yetkili salgına yakalandı. Bunlar arasında kıdemli Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikar vardı. Birçok kabine üyesinin testleri de pozitif çıktı.
- Hindistan’da Cumhurbaşkanı Yardımcısı 71 yaşındaki M. Venkaiah Naidu da pozitif çıkmış, ancak ofisinden yapılan açıklamada asemptomatik olduğu belirtilmişti.
- ABD Başkanı Donald Trump, kendisi ile eşi Melania Trump'ın Covid-19 testinin pozitif çıktığını açıkladı.
- Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Libya’daki politikaları nedeniyle sık sık karşı karşıya geldiği Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dünyayı etkisi altına alan koronavirüsü salgınından nasibini aldı.
- AB zirvesine katılan liderlerden Slovakya Başbakanı Igor Matovic'in koronavirüsü testlerinin sonucu pozitif çıktı.

Yorum Yazın