TİC Holding Header
  • USD 32.324
  • EUR 35.153
  • Altın 2294.427
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

'Ödünç akılla bir yere varamayacağımızı kabul etmeliyiz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Başkalarının vicdanına, çalışmalarına bel bağlayamayız. Ödünç akılla, sipariş çalışmalarla bir yere varamayacağımızı artık kabul etmeliyiz." dedi.
'Ödünç akılla bir yere varamayacağımızı kabul etmeliyiz'
AA -


İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNR EXPO Yeşilköy'de gerçekleşen ve Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu 4. CNR Uluslararası Kitap Fuarının resmi açılış töreninde konuştu.

Gösterilen onca çabaya rağmen Türkiye'deki kitap okuma oranlarının arzu edilen seviyelere çıkarılamadığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Günde 3-5 saatini televizyona, çok daha fazlasını internete ayıran insanımızın kitap okumaya hasrettiği sürenin yılda 10 saati bulmaması bize asla yakışmayan bir tablodur. 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen, bölgesinde ve küresel ölçekte iddiaları olan bir ülkenin kitap okuma oranının da buna uygun olması gerekir. Türkiye'nin, ekonomiyle birlikte kültür, sanat, kitap konusunda da dünyada ilk 10'a girmesinin şart olduğuna inanıyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası niteliği giderek güçlenen CNR Kitap Fuarının son yıllarda katettiği mesafeyi takdirle izlediğini aktararak, şöyle konuştu:

"Bu fuar Türkiye ile birlikte 19 ülkeden 300 yayınevinin entelektüel birikimini de İstanbul'a taşıyor. 10 gün boyunca icra edilecek binin üzerindeki kültürel faaliyetin de fuara ayrı bir zenginlik katacağına inanıyorum. Gerek bu etkinliklerin düzenlenmesinde gerekse fuarın gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkesi gönülden kutluyorum. Bilhassa geleceğimizin teminatı olarak gördüğüm gençlerimizin, çocuklarımızın kitap fuarlarını ziyaret etmesini, bilgi deryasından onların da nasiplenmesini arzu ediyoruz. Bu yılki kitap fuarının temasının 15 Temmuz olarak belirlenmesini son derece anlamlı ve kıymetli buluyorum. Fuarın 15 Temmuz ihanetinin anlaşılmasına, farklı yönlerinin değerlendirilmesine, milletimizin ortaya koyduğu destansı direnişin hak ettiği değeri görmesine vesile olacağına inanıyorum.

Şu gerçeği üzüntüyle ifade etmek isterim ki, bizler kendi tarihimizi kaydetmek, hikayelerimizi kendi kelimelerimizle anlatmak, bunları insanlığa ve gelecek nesillere aktarmak konusunda ne yazık ki çok başarılı değiliz. Bu eksikliği sadece roman, hatıra, öykü gibi yazılı eserlerde değil, tiyatro, sinema, dizi belgesel gibi alanlarda da tecrübe ediyoruz. Destanlarla, kahramanlıklarla dolu bir geçmişe sahip olmamıza rağmen maalesef bu zengin birikimi ne beyaz perdeye, ne de sahneye yeterince aktarabiliyoruz. Elbette sözlü kültürün toplumsal hayatımızda önemli bir yer tutmasının bunda bir yeri vardır. Ancak şunu unutmamalıyız ki, 'Söz uçar yazı kalır.' Nitekim, diğer ülkelere baktığımızda bambaşka bir manzara ile karşılaşıyoruz."

"Hikayemizi kendimiz anlatmalıyız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aziz milletin 15 Temmuz gecesi 248 şehit, 2 bin 193 gazi pahasına ortaya koyduğu şanlı direnişin maalesef görmezden gelindiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hatta açıkça ifade edilememiş, bütün bunlara rağmen olsa da yapılan yayınlarda ve değerlendirmelerde darbenin başarıya ulaşması konusundaki örtülü temennileri görmemek mümkün değildir. Burada Çin'in meşhur Tianmen Meydanı'nda çekilen fotoğraf karesinde yıllarca gıptayla bakanlar, Boğaz Köprüsü'ndeki, TBMM'deki, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki, Kızılay Meydanı'ndaki cesaret abidelerini görmemişlerdir. Bu açıdan fuarın 15 Temmuz demokrasi destanını ana tema olarak belirlemesini çok önemli görüyorum. O gece yaşananların, farklı etkinlikleri, farklı edebiyat ve sanat dalları aracılığıyla tekrar tekrar işlenmesi büyük önem arz ediyor. Bu mirasa sahip çıkmak hepimizin boynunu borcudur. Her hadisede olduğu gibi bu konuda da başkalarının insafına, vicdanına, çalışmalarına bel bağlayamayız. Ödünç akılla, kavramlarla, sipariş çalışmalarla bir yere varamayacağımızı artık kabul etmeliyiz. Kendi hikayemizi, kendi eserlerimizi ama nitelikli eserlerimizi önce kendimiz anlatmalıyız. CNR Kitap Fuarının bu açıdan da örnek bir fuar olacağına inanıyorum."

Konuşmaların ardından Türkiye Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Münir Üstün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Necip Fazıl Kısakürek'in eserlerini hediye etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da fuarın onur konuğu Hasan Aycın'a bir plaket sundu.

Muhabir: Andaç Hongur, Semra Orkan,Sefa Mutlu


Yorum Yazın