TİC Holding Header
  • USD 32.378
  • EUR 35.034
  • Altın 2324.822
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Öğrenci takip sistemi Türkiye'ye getirildi

Almanya'da 170 okulda uygulanan AB normlarında güvenlik hassasiyetine sahip öğrenci takip sistemi Türkiye'ye getirildi.
Öğrenci takip sistemi Türkiye'ye getirildi
İstanbul (AA) - Öğrencilerin okulda hangi yemeği yediğini, kantinden ne aldığını, talep üzerine de nerede olduğunu izleme imkanı sunan, Almanya'da 170 okulda uygulanan AB normlarında güvenlik hassasiyetine sahip öğrenci takip sistemi Türkiye'ye getirildi.

Sistemi Türkiye'ye getiren firmanın proje geliştirme müdürü Abdullah Koçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk kaçırma haberleri üzerine öğrenci takip sistemleriyle ilgili dünya genelinde araştırma yaptıklarını söyledi.

Dünyadaki sistemler arasında Almanya'da 170 okulda uygulanan "People&Projects" sistemini Türkiye'ye getirdiklerini belirten Koçoğlu, "Bu sistemi kurduğumuz okullarda veli, öğrencisinin nerede olduğundan ne yediğine kadar her şeyini bilgisayarından ya da cep telefonundan takip edebilecek" dedi.

İlk olarak İstanbul'da bir özel okulla anlaşma sağladıklarını ve bu yıl sistemin uygulanacağını aktaran Koçoğlu, şunları kaydetti:
"Kurduğumuz sistemle, öğrencilerin para taşıma zorunlulukları ortadan kalkıyor. Öğrenci kartıyla ya da isterse parmağını göstererek kantinden alışveriş edebiliyor, yemekhaneden yemek yiyebiliyor. Öğrenci ya da velisi, yemek seçimini birkaç gün önceden yapabiliyor veya sistem üzerinden iptal işlemini gerçekleştirebiliyor. Dökülen yemekler okullarda büyük oranda israfa neden olurken, bizim sistemimizi kullanan okullarda bu israf tamamen ortadan kalkıyor. Çocuğun alerjen hastalıklarına, diyet hususlarına dikkat edilip özel menü hazırlanabiliyor. Sitem ayrıca obeziteye karşı da çeşitli önlemler teşkil ediyor. Öğrenci kartını ya da parmağını gösterdiği anda kendisi için hazırlanmış yemek önüne konuyor, beklemeden alıyor ve gidiyor. Aynı zamanda veli, öğrencisinin ne yediğini sistem üzerinden takip edebiliyor."

"Çip, etek ya da pantolon paçasına takılıyor"
Sistemin öğrencinin ya da velinin talebi doğrultusunda geliştirilebildiğini, istenmesi halinde velilere öğrencilerin okul dışında da nerede olduğunu her an Haber veren bir sistem kurulabildiğini anlatan Koçoğlu, şöyle devam etti:
"AB, insan hakları ve özel hayat konusunda herkesin bildiği gibi çok hassas. Kurduğumuz sistemin içerisindeki tüm kayıtlı bilgiler AB normlarında güvence altına alınmıştır ve belgelendirilmiştir.Öğrencilerden alınan parmak izi, kriminal laboratuvarda kullanılabilecek türden bir parmak izi değildir. Elektronik bir parmak izi. Dileyen öğrenci hiç parmak izi vermeden de sadece kart kullanarak sistemden faydalanabilir. Veli talep ederse, öğrencisinin pantolon ya da etek paçasına dikilen çiple, öğrencisini okul dışında da takip edebilecek. Kötü niyetli kişiler, çocukları kaçırmaları halinde ilk yaptıkları şey cep telefonlarını ellerinden almak oluyor. Bu nedenle hem de kalpten uzak olması maksadıyla söz konusu çipler öğrencinin üniformasının etek veya pantolon paçasına takılıyor. Bu çip sayesinde öğrencinin nerede olduğu, istenilen anda öğrenilebiliyor."

Sistemin okula ya da öğrenciye maliyet yüklemediğini aktaran Koçoğlu, "2 yıllık bir anlaşma yapıyoruz. Öğrencinin yaptığı her alışverişe, okuldaki öğrenci sayısı oranında sembolik bir rakam ilavesi gerçekleşiyor. Son derece cüzi olan bu rakam, kurulan sistemi 2 yıl içinde amorti edebiliyor" ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın