TİC Holding Header
  • USD 32.408
  • EUR 35.53
  • Altın 2325.597
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

(özel haber) aksaray dünyaya halı üretiyor

Kervansarayı ve halı restorasyonu ile dünyada markalaşan Aksaray’ın Sultanhanı beldesi, şimdi de birçok ülkeye halı üretimiyle tanınıyor.
(özel haber) aksaray dünyaya halı üretiyor
Kervansarayı ve halı restorasyonu ile dünyada markalaşan Aksaray’ın Sultanhanı beldesi, şimdi de birçok ülkeye halı üretimiyle tanınıyor.
Dolmabahçe Sarayı’nın halıları, İngiliz Kraliyet ailesine ait halıları ve çok sayıda kıymetli halının restorasyonunun yapıldığı Sultanhanı beldesinde birçok ülkeden halı siparişleri geliyor. Nüfusunun yüzde 70’inin halı restorasyonu ve üretiminden geçimini sağladığı Sultanhanı beldesinde, 30’a yakın atölyede bine yakın işçi çalışıyor.
100 YILLIK HALIYA 100 YILLIK İPLİK
Halı restorasyonunu orijinaline uygun yün ve iplerden yaptıklarını belirten Sultanhanı Belediye Başkanı Fahri Solak, İran halısına İran ipi kullandıklarını söyledi. Yüz yıllık halıya bile onun eş değerindeki ip ve yünleri kullandıklarını belirten Başkan Solak, “Sultanhanımız bilindiği gibi dünyanın en önemli halı restorasyon merkezi. Dünyanın her yerinden halılar Sultanhanı’na geliyor ve restorasyonu yapılıp tekrar geldikleri ülkelere gönderiliyor. Sultanhanı’nda yaklaşık 30’a yakın atölyemiz var. Burada sanatkarlarımız halıların orijinaline uygun restorasyon yapıyor. Sultanhanı’nın tercih edilmesi sebebi ise Sultanhanı’nda tüm halılar orijinaline uygun olarak yapılıyor. Bizim restorasyon özelliğimiz, eski halılara, yani restorasyona gelen halılara yöresine uygun ve eski söküntü ipler kullanıyoruz. Mesela İran halısına İran ipi kullanıyoruz. Anadolu halısına Anadolu ipi kullanıyoruz. Yani yüz yıllık halıya yeni yün kullanmıyoruz. Birebir natürel boyalarla boyanmış, zamanın kilimlerini sökerek yünlerini kullanıyoruz. O da müşterilerimizi gayet memnun ediyor. Dünyanın her yerinden halılar geliyor. Fransız tape strike kilimini bile Fransızlar yapamıyor, Sultanhanı’na gönderiyor ve burada yapılıyor. Bu gerçekten bizim Sultanhanı için önemli bir konu” dedi.
DÜNYANIN HER YERİNE HALI ÜRETİLİYOR
Sultanhanı’ndan dünyanın her yerine halı üretimi yaptıklarını belirten Başkan Solak, “Sultanhanı’ndan dünyanın her yerine, Amerika’ya, İngiltere’ye İtalya’ya halılar gönderiyoruz. Tabi bu müşterilerin zevklerine göre. Mesela Uşak tarzı pastel halılar genelde Amerikalıların tercihi oluyor. Mesela İsveçliler Kafkas deseni halıları tercih ediyor ve burada imal ediliyor. Buradan İtalya olsun, Almanya olsun dünyanın her yerine halılar gönderiliyor. Bizim ustalarımız sipariş üzerine çalışıyor. Avrupalı bize desenini veriyor, şu desende istiyorum diyor ve biz o desenden boyası ile imalatını yapıp gönderiyoruz. Sultanhanı’nda her ailede en az iki kişi halı restorasyonu işini yapıyor” şeklinde konuştu.
AMERİKALI İŞADAMI KHALL: "HALILARIMIZI 7 YILDIR SULTANHANI’NDAN ALIYORUZ"
Sultanhanı’na halı almaya gelen Amerikalı işadamı Sion Khall, 11 yıldır halı restorasyonunu Sultanhanı’nda yaptırdığını belirterek, “Amerika’dan halı getiriyorum, Sultanhanı’ndaki atölyelerde tamirlerini yaptırıyoruz. Halılarımızı tekrar eski durumuna döndürüp Amerika’ya götürüyoruz ve müşterilerimize satıyoruz. Sultanhanı’nda yapılan tamirin çok güzel olması nedeniyle 11 yıldır halılarımızı getirip götürüyoruz. Sultanhanı’nda üretilen halıların da Amerika’da pazarlamasını yapıyoruz” diye konuştu.
Yorum Yazın