TİC Holding Header
  • USD 32.332
  • EUR 35.072
  • Altın 2295.904
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Pamuğun tarladan konfeksiyona yolculuğu

Tekstil sektörünün ana hammaddesi pamuğun, tohumdan konfeksiyona kadar geçirdiği süreci konu alan fotoğraf sergisi, Şanlıurfa Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nde açıldı.
Pamuğun tarladan konfeksiyona yolculuğu
Ozan Koltuk - ŞANLIURAFA / İHA - 2010 yılında Anadolu Ajansı'nın (AA) 90. kuruluşu yıldönümü etkinlikleri kapsamında Süvari Tekstil işbirliğinde hazırlanan fotoğraf sergisi, Şanlıurfa Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. Sergide, o dönem AA Bölge Müdürlüğü görevinde bulunan Ersin Altınsoy ile muhabirler Dilek Akın, Aykut Ünlüpınar, Volkan Kaşık, Seçkin Yalçın ve Haşmet Bahadır Laçin'in objektifinden birbirinden değerli 42 eser yer alıyor.
Üreticilerin bir dönem "beyaz altın" tanımlaması yaptığı ancak, son yıllarda ekim alanları azalan pamuğun önemine dikkat çekmeyi de amaçlayan sergi ilk günden yoğun ilgi gördü.

PAMUĞUN ÖYKÜSÜ
Belgesel tarzında hazırlanan sergide, önce pamuğun mor renkli tohumları toprakla buluşuyor. Ardından yeşil yaprakları toprak yüzüne çıkmaya başlayan pamuk bitkisi, boy attıktan sonra yabancı otlardan arınması için çapalanıyor. Görsel bir şölen sunan beyaz ve kırmızı renklerdeki çiçeklenmenin ardından kozaları oluşan pamuk, bu kozaları yarıp gün yüzüne çıktığında ise tarlaları adeta beyaz gelinlik giymiş genç kızlar gibi süslüyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan, ağırlıklı olarak da Şanlıurfa'dan gelen tarım işçilerinin elleriyle ya da makineli hasatla toplanan pamuk, çuvallara doldurulup kamyonlara yüklenerek çırçır fabrikalarının yolunu tutuyor.

Çırçır fabrikalarında pamuğun lifi ile 'çiğit' diye tabir edilen çekirdeği birbirinden ayrılıyor. Yağ sektörünün hammaddesi olan çiğit, yağ fabrikalarına; lifi ise tekstile yolculuğun ilk durağı olan iplik fabrikalarına gönderiliyor. Rengarenk ipliklere dönüşen pamuk, tekstil fabrikalarının yolunu tutuyor. Tekstil fabrikalarında kumaşa dönüşen pamuk, üretimin son durağı olan konfeksiyon fabrikalarının ardından nihai tüketiciye ulaşıyor.

Pamuğun, konfeksiyon fabrikalarında sonlanan zorlu yolculuğunun her aşamasının yansıtıldığı sergi, 8 Mayıs Perşembe gününe kadar gezilebilecek.
Yorum Yazın