TİC Holding Header
  • USD 32.389
  • EUR 35.434
  • Altın 2322.704
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Psikolog Sebahattin Zergen kadın cinayetleri ve aile içi şiddeti değerlendirdi

Psikolog Sebahattin Zergen kadın cinayetleri ve aile içi şiddetin yaşanmaması ve bu konuda neler yapılabileceği konusunda OGÜNHaber'e açıklamalarda bulundu.
Psikolog Sebahattin Zergen kadın cinayetleri ve aile içi şiddeti değerlendirdi
OGÜNHaber Özel / Diyarbakır / Mehmet Yasin ASLAN - Kadına şiddet ve kadın cinayetleri toplumumuzun adeta kanayan yarası haline geldi.

Kadınlar sokakta, evde, iş yerinde fiziksel veya psikoljik şiddete uğruyor.

Peki kadına şiddetin önüne geçilmesi için neler yapılmalı? Aile içi şiddetin azaltılması ve bireylerin biliçlenmesi için ne gibi önlemler alınmalı?

Bu soruların cevaplarını Psikolog Sebahattin Zergen, OGÜNHaber'e anlattı.

Boşanma sürecinde yaşanan anlaşmazlıklar şiddete neden olabiliyor

Şiddetin öncesinde yaşanan çiftlerin yaşadığı bir takım sorunlar olduğunu ifade eden Zergen, "Çiftler arasında bazı şiddet olguları ortaya çıkmaya başlıyor. Karşılıklı yaşanan anlaşmazlıklar çiftleri bu noktaya getiriyor. Çiftler ne kadar uyumlu olurlarsa olsun boşanma sürecinde yaşanan anlaşmazlıklar bir takım uyumsuzlukları ortaya çıkarabiliyor. Bu uyumsuzluk fiziksel şiddete dönüşüyor. Bazen de istemediğimiz bir şekilde cinayetlerle karşılaşıyoruz." dedi.

Kadın şiddeti normal bir şeymiş gibi algılıyor

Toplum düzeyinde yaratılan algılar sebebiyle kadının çoğu zaman şiddete uğradığının farkında olmadığını, bunu normal bir şeymiş gibi algıladığını belirten Zergen, sözlerine şöyle devam etti;
"Toplumun bilinçlemesi için ilk olarak çocukların şiddet konusunda bilinçlendirilmesi lazım. Kadınların kendilerini koruması noktasında yapabilecekleri ilk şeylerden biri 183 numaralı telefonu arayarak yardım istemeleri olmalıdır. Hastane, karakol gibi süreçlerin öncesinde buradan yardım almaları mümkündür."

Kadına şiddet haberleri caydırıcı özellikte olmalı

Şiddetin öğrenilen bir olgu olduğunu ifade eden Zergen, medyada kadına şiddete dair yapılan haberlerin caydırıcı ve koruyucu özelliklerde olması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı;
"Medyada olaylar tüm çıplaklığıyla veriliyor. Ancak olayın magazinsel boyutundan çok gerçekliğe baktımızda bir insanın ölümünü görüyoruz. Bu haberler zaten korkan, tedirgin olan kadının daha da tedirginlik yaşamasına neden oluyor. Öte yandan şiddete meyili bulunan kişilerin de cesaretlenmesine sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle medyada kadına şiddete dair yapılan haberlerin bu etkilerin de düşünülerek yapılmasının daha faydalı olacağını düşünüyorum."

Haberi Düzenleyen: Kübra Yaşar

Video Montaj: Nazım Ayberk Sezgün
Yorum Yazın