TİC Holding Header
  • USD 32.313
  • EUR 35.083
  • Altın 2278.028
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Rize'de kivi ve çay üretimi düştü

Rize’de çay ve kivi üretiminde düşüş yaşanırken, kivi taleplerinin büyük bir kısmı karşılanamadı.
Rize'de kivi ve çay üretimi düştü
İHA - Dünyanın en kaliteli kivileri arasında yer alan Rize kivisinde üretim miktarında yaşanan rekor düşüş taleplerin büyük kısmının karşılanamamasına neden oldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, 4 bin ton civarında kivi üretimi gerçekleştirildiğini belirterek, “Bu yıl bölgemizde olumsuz hava şartları nedeni ile kivi üretimi çok düşük oldu. Bölgemizde yaklaşık 15 bin ton civarında kivi üretimi yapılıyordu. Bu yıl 4 bin ton civarlarında oldu. Ülkemizdeki kivi tüketimi ortalama 70 bin ton. Kivi tüketimimiz de her geçen yıl artmaktadır. Rize kivisi kalitesi bakımından yoğun olarak tercih edildiği için yoğunda bir talep vardı. Zaten talepler karşılanamazken bu yıl taleplerin büyük bir kısmı karşılanmadı. Ancak bu üretim düşüşünün yıllık bir olay olduğunu düşünüyoruz. Diğer meyvelerde olduğu gibi kivide de bu tarz yıllık düşüşler ile karşılanabilir. Ancak bu diğer yıllarda da olacak anlamına gelmez” dedi.

Paliç, üretimin düşmesine rağmen ürün kalitesinin arttığına dikkat çekerek, “Üretim çok düşük oldu. Ancak ürün kalitesi geçen yıllara oranla yüksek oldu. Kaliteli olarak kabul edilen 80 gramın üzerindeki kivi miktarı yüzde 80’in üzerindeydi. Miktarın az olmasına rağmen kalitenin yüksek olması da sevindirici bir gelişme” diye konuştu.

2013 YILINDA YAŞ ÇAY ÜRETİMİ GERİLEDİ
Açıklanan rakamlara rağmen yaptıkları tespitlere göre 2013 yılında yaş çay üretiminde gerileme olduğunu ifade eden Paliç “Bizim bölgemizde herkesin çayı, kendi ürettim çay bile düşmüştür. Özel sektör ve Çaykur’un buna rağmen hemen hemen her yıl aynı üretim miktarını tutturmasını anlamıyorum. Bunda bin yanlışlık vardır diye düşünüyorum. Bizim odamıza bağlı olan bölgelerde çay üretim miktarı düşmüştür.

Dalında yanan çaylarda olmuştur. Biz bu yıl yaş çay üretiminde 60-70 bin tonluk bir kayıp olacağını beklerken 5-6 bin ton üretim artışı açıklanmıştır. Bu artışı neye bağlıyorlar bilmiyorum. Ancak bizim odamıza bağlı bölgelerin hepsinde çay üretimi düşmüştür. Sadece bizim bölgemizde bin civarındaki üreticimizin çayında yanma olduğunu tahmin ediyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne konuyla ilgili olarak verilen 100’e yakın dilekçe vardır” diye konuştu.

KURU ÇAY FİYATI DÜŞÜRÜLMEMELİ
Paliç, özel sektör işletmelerinin sezon öncesi düşük fiyatlarla kuru çay anlaşması yapmamaları gerektiğine vurgu yaparak, “Çaykur Genel Müdürlüğü'nün ilk sürgünde üreticisinden dönüm başına 400 kilo gram yaş çay alacağını şimdiden duyurması lazım. Günlük işleme kapasitesini de 8 bin ton’a çıkartırsa özel sektör işletmeleri de sezon öncesi gidip kilosu 6 TL’ye kuru çay anlaşmaları yapmaz.

Sezon öncesi özel işletmeler kilosu 6 TL üzerinden kuru çay anlaşmaları yaptıkları için sezon başlayınca zarar etmemek için üreticiden düşük fiyatlarda çay almaya kalkıyorlar. Çaykur bunu gerçekleştirirse özel sektör işletmeleri üreticiden düşük bedellerle çay alamayacağı için kuru çay fiyatını da düşüremezler. Ben özel sektör işletmelerine sesleniyorum. Diyorum ki; bir araya gelip kuru çay fiyatının düşürülmemesi için anlaşma yapsınlar. Bu anlaşmayı sağlayabilirseler; üreticiler de sanayiciler de tüm çay sektörü kazanır. Biz her kesimi düşünmek zorundayız. Üreticiyi de, tüketiciyi de, sanayiciyi de düşünmek zorundayız. Özel sektörün menfaati için özel sektörü de düşünmek ve korumak zorundayız” şeklinde konuştu.
Yorum Yazın