TİC Holding Header
  • USD 32.563
  • EUR 35.138
  • Altın 2320.624
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Sakin Şehir Taraklı, Avrupalı Seçkin Destinasyonlar ağına katıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Taraklı Belediyesi, Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi (EDEN) kapsamında 2013 yılında Erişilebilir Turizm teması ile ulusal destinasyon seçilen Sakarya’nın Taraklı ilçesine medya tanıtım turu düzenledi.
Sakin Şehir Taraklı, Avrupalı Seçkin Destinasyonlar ağına katıldı
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Taraklı Belediyesi, Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi (EDEN) kapsamında 2013 yılında Erişilebilir Turizm teması ile ulusal destinasyon seçilen Sakarya’nın Taraklı ilçesine medya tanıtım turu düzenledi.

Avrupa Komisyonu tarafından 2007 yılından bu yana her yıl düzenlenen “Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Yarışması” 2013 yılı teması “Erişilebilir Turizm (Accessible Tourism)” olarak belirlenerek, bu çerçevede Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, 2013 yılının Ulusal Destinasyonunu belirlemek üzere düzenlediği yarışmada, başvuruların değerlendirilmesi sonucunda Sakarya’nın Taraklı ilçesi 2013 yılı Avrupalı Seçkin Destinasyonu olarak seçilmiş oldu.

“BİRKAÇ YIL İÇERİSİNDE MEDYANIN KATKILARIYLA TARAKLI HAK ETTİĞİ YERİ ALACAKTIR”
Medya tanıtım turuna ev sahipliği yapan Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, basın mensuplarına Taraklı’yı gezdirerek 2013 yılında Taraklı’nın Seçkin Turist Destinasyonu’nda birinci seçildiğini ifade etti. Özkaraman, Brüksel’de 2013 yılı Kasım ayında Türkiye’yi temsil ettiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugünde bunun basın açıklaması ve tanıtımı için Kültür Turizm Bakanlığından arkadaşlarımız sizlerle beraber. Taraklı’yı dolaştık. Taraklı aranan kriterlere uygun bir yer. Hem doğal, hem kültür, hem sağlık turizmi açısından büyük potansiyele sahip ve bugüne kadar da tam anlamıyla profesyonelce turizme geçmiş bir yer değil, bir de yerel yemeklerin, yerel el sanatlarının, yerel kültürün çok iyi korunduğu,yaşatıldığı bir yer. Sakin şehir ağına dahiliz, seçkin destinasyon ağına da dahil olarak Taraklı’nın daha iyi tanınacağını ve daha fazla turist çekeceğine inanıyorum. Bütün hazırlıklarımız bu yönde. İnşallah birkaç yıl içerisinde medyanın da katkılarıyla Taraklı hak ettiği yeri alacaktır.”

“TARAKLI’NIN GÜZELLİKLERİNİ YERİNDE GÖRMEK İÇİN BU ORGANİZASYONU YAPTIK”
Kültür ve Turizm Bakanlığı Dışilişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı eden Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi ekibinde çalışan Başak Ünsal Demir de, Taraklı’nın Seçkin Destinasyonlar olarak 2013 yılında aldığı ‘Erişilebilir Turizm’ destinasyonu ödülünün tanıtımıyla ilgili olarak bir araya gelindiğini kaydederek, “Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi 2008 yılından beri Avrupa Komisyonu tarafından düzenleniyor ve Bakanlığımızda başladığı yıldan bu yana Avrupa Komisyonu ile birlikte ortak çalışmalara katılıyor. Bu çalışmalar Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve bizim gibi aday ülkelerin katıldığı ortak bir girişim çerçevesinde gerçekleşiyor” diye konuştu.

Yarışmanın amacıyla ilgili ise Demir, şunları söyledi:
“Henüz kitle turizmine açılmamış, turist akışı düşük olan, yerel kalkınmayı yerel değerleri koruyarak ve geliştirerek turizm gelişmesine önemseyen ve bunun için çalışan destinasyonlarda, bilgi ve deneyim paylaşımını artırmak ve bu destinasyonların yerel kalkınmadaki sürdürülebilirliğini sağlamak. Bizde bugün Taraklı’nın tanıtımı için özellikle ulusal basında farkındalığın artırılması için sürdürülebilir turizm konusunda Taraklı’yı iyi bir örnek olarak kabul ettiğimiz için ve bu iyi örnek durumu hem ulusal hem uluslararası platformda kabul edildiği için Taraklı’nın güzelliklerini yerinde görmek için bu organizasyonu yaptık.”

“KAŞIĞIN YÜZDE 100’Ü KAYIN AĞACINDAN OLUYOR”
Kaşık ustası Sabri Özşahin, Sakarya Taraklı Alballar koyunda ikamet ettiğini belirterek şunları söyledi: “58 senedir kaşık ustalığı yapıyorum. Kaşık ustamız Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri. Oradan gelen kaşık ustalarının türbeleri var. O tarihten bu yana Alballar köyü ve Kemaller köyünün yüzde 100’ü yapar. Taraklı adını tarak yapımından alıyor. Bu dededen toruna devam ediyor. Her şeyin bir zorluğu varda ben severek yapıyorum. Çokta başarılıyım işimde.”

Bir kaşığın yapım süresiyle ilgili Özşahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaşığın yüzde 100’ü kayın ağacından oluyor. En elverişli ağaç kayın ağacı kaşık için ama şimşir, zeytin, ardıç, dişbudak bunlar bakteri almaz ve üretmez bunları yapmak zor. Şimşir ağacını yapmak zor. Kayından 5 dakikada yaparsan, bundan 20-25 dakikada yaparsın. Günde şuan 10 tane 5 formumda olursam 15’e çıkar ama artık gençlik gibi olmuyor. Gençlikte 20-25 tane olur.”

“700 YILLIK BİR ÇINAR"
700 yıllık çınarla ilgili ise Başkan Özkaraman, şöyle konuştu: “Osmanlı da bir gelenek vardır. Osmanlı Devleti fethettiği yere sembolik olarak bir çınar ağacı dikiyor. Taraklı’nın fethi tarihi kaynaklara göre, 1293-1294 yani Osmanlı Devleti kurulmadan yaklaşık 5-6 yıl önce. Burası fethedildiğinde dikilen çınar olduğu düşünülüyor. Dolayısıyla 700 yıllık bir çınar. Çevresi 10 buçuk metre. İki yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçelerden gelen bir ekiple bakımı yapıldı. Şimdi bir yıl içerisinde 2.bakımı daha yapılacak. O ekibin söylediğine göre gerek ebadı itibariyle, gerek yaşı ve sağlığı itibariyle Türkiye’deki en önemli çınarlardan bir tanesi. Tescilli koruma altında. Doğal anıt olarak koruma altında.”

Öte yandan, Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi kapsamında ülkemizin 2013 yılı Ulusal Destinasyonu seçilen Taraklı, adını şimşir tarak yapımından almış olup, ses ve çevre kirliliğinden uzak konumuyla İtalya merkezli Sakin Şehir (Cittaslow) ağına dâhil olan sayılı ilçelerden birisidir. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Taraklı bu yol üzerinde kalan tek ahşap han olan Hacı Atıf Han’ıyla, Osmanlı ahşap mimarisinin günümüze kadar gelen örnekleri ve bozulmamış tarihi dokusuyla, 16. yüzyıldan kalan Yunus Paşa Camisi, doğal anıt olarak tescillenmiş 700 yıllık çınar ağacı, tahta kaşık ve Taraklı bezinden yapılmış hediyelik eşyalarıyla seyahat severlerin ilgisini çekiyor. Her mevsim panoramik görüntüsüyle amatör ve profesyonel fotoğrafçıların uğrak yeri olan ve son zamanlarda özgün niteliği ve görselliği ile reklam filmlerine ev sahipliği yapan Taraklı ilçesi, iklimi, termal suları ve doğal ürünleriyle, kültür, doğa, sağlık ve eko turizminin önemli duraklarından birisi olarak dikkate değer niteliklere sahip.
Yorum Yazın