TİC Holding Header
  • USD 32.313
  • EUR 35.083
  • Altın 2278.028
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Selçuk: 'Türkiye’nin yeni bir eğitim alfabesine ihtiyacı var'

TEDxIhlasCollegeEd Konferansı konuşmacılarından Prof. Dr. Ziya Selçuk, “Türkiye’nin yeni bir eğitim alfabesine ihtiyacı var” dedi. TEDxIhlasCollegeEd Konferansı konuşmacılarından Prof. Dr. Ziya Selçuk, İhlas Koleji'ni ziyaret ett...

Selçuk: 'Türkiye’nin yeni bir eğitim alfabesine ihtiyacı var'

TEDxIhlasCollegeEd Konferansı konuşmacılarından Prof. Dr. Ziya Selçuk, “Türkiye’nin yeni bir eğitim alfabesine ihtiyacı var” dedi.

TEDxIhlasCollegeEd Konferansı konuşmacılarından Prof. Dr. Ziya Selçuk, İhlas Koleji'ni ziyaret etti. İhlas Eğitim Kurumaları Genel Müdürü Hami Koç tarafından karşılanan Selçuk, kısa bir röportaja da katılarak eğitim konusundaki soruları cevaplandırdı.

Selçuk, günümüzde meslek kavramının değişime uğradığını belirterek, “Artık emekli olunabilecek, ömür boyu sürdürülebilecek meslek kavramı kalmadı. Kuzey Amerika’da son 10 yılda en popüler mesleklerin yaklaşık 8-9 tanesi yeni meslekler” dedi. Bilinen mesleklerin tercih sıralamalarında altlara doğru indiğini belirten Selçuk, artık, “Meslek nedir?” sorusunun sorgulanması gerektiğini söyledi. “Bugün ilkokula başlayan çocuklar 2065-2070’te emekli olacak. 2060'lı yıllarda emekli olacak çocuklar için bugünkü anlayışımızla bir meslek dayatması içinde bulunmak çok da doğru değil” diyen Selçuk, bunun için de anne babalardan eğitim siyaseti üretenlere kadar ilgili bütün birimlerin meslek kavramını geçmişe göre değil, geleceğe göre dizayn etmeleri gerektiğini vurguladı.

Çocukların dijital yaklaşımlara daha çabuk intibak ettiklerinin altını çizen Selçuk, okulların da önümüzdeki zaman diliminde kendi pedagojisini belirten sınıf duvarlarından kurtulup çocuklara uygun halde yeniden inşa edilmeleri gerektiğini söyledi. Sistem olarak 21. yüzyıla girerken tek sorunun dijital anlamda olmadığına dikkat çeken Selçuk, “Biz 19. yüzyılın binalarında 20. yüzyılın öğretmenleriyle 21. yüzyılın çocuklarını eğitmeye çalışarak bu pedagojiyi sürdüremeyiz” dedi.

TedxIhlasCollegeED Konferansı’nın teması olan “Benim bir rüyam var” konsepti içinde kendi rüyasının sorulması üzerine Selçuk, “Türkiye için rüya görmek biraz zor çünkü benim Türkiye ile ilgili rüyam biraz anormal psikolojiye girebilir. Ben Türkiye'de eğitim sistemi ile ilgili bir rüya göreceksem bu rüyayı belki uyursam görürüm” ifadelerini kullandı.

Yine de genel olarak ifade edebileceği düşünceleri olduğunu da belirten Selçuk, “Eğitmeye çalıştığımız çocuklarımızı bırakıp onları eğitenlere yönelmeliyiz. Asıl işimiz öğretmenleri eğitmek olmalıdır” dedi.

Türkiye’nin yeni bir eğitim alfabesine ihtiyaç duyduğunu belirten Selçuk, “En başa gidip biz nasıl düşünüyoruz, insan tabiatından ne anlıyoruz, fıtrat ne demektir, insanın doğası ne anlama geliyor, çocuktan ne anlıyoruz? Bütün bunlarla ilgili eğitimleri verebileceğimiz bir alfabeye döneceğimiz günü hayal ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.

Yorum Yazın