TİC Holding Header
  • USD 32.374
  • EUR 35.028
  • Altın 2324.57
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Sendikalar 1 Mayıs'ı değerlendirdi

1 Mayıs’ta yaşananları değerlendiren DİSK Genel Başkanı Kani Beko,
Sendikalar 1 Mayıs'ı değerlendirdi
“Her yıl olduğu gibi bu yıl da dava açmayı düşünüyoruz. Türkiye’de mahkemelerde hukuk tükenirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar götüreceğiz” dedi.

İSTANBUL / İHA - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği (TTB) yöneticileri, DİSK’in Şişli’deki Genel Merkezi’nde bir araya gelerek ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısını DİSK Genel Başkanı Kani Beko yaptı.

Beko, sendikalar adına yaptığı açıklamada, “1 Mayıs Birlik-Mücadele ve Dayanışma gününde biz söz verdiğimiz gibi ellerimizde karanfiller dillerinde türkülerle Taksim’e doğru yola çıktık. Daha sonrasında olanları tüm Türkiye ve tüm dünya gördü. Onlarca kişi yaralandı. Biz türkülerle geldik, bomba sesleriyle yanıt verdiler. Biz halay çekerken Beşiktaş’ta üzerimize TOMA’ları sürdüler. Dün yaşanan bu barbarlığın adını açıkça koyalım. Ulusal ve uluslararası mahkeme kararlarını önüne koyduğumuz İstanbul Valiliği, mahkemeleri değil; Taksim’i yasaklama inadının sahibini dinlemeyi tercih ederek suç işlemeyi göze almıştır” dedi.

Yaşananların hukuka aykırı olduğunu iddia eden Beko, “İççilerin, emekçilerin mücadelelerle kazandığı resmi tatil günü, kentin her iki yakasında da yollar kapatılıp ulaşım araçları iptal edilerek, İstanbullular için silahlı adamların gölgesinde ev hapsine dönüştürüldü. Bu yaşananları akılla, hukukla açıklamak mümkün değildir. Biz biliyoruz ki; Taksim yasaklandıkça Türkiye özgür olamaz. Taksim işçilere kapalı oldukça Türkiye demokratik olamaz. Bu nedenle Taksim 1 Mayıs alanından vazgeçmemizi bekleyenler boşuna beklemesinler, çünkü biz özgürlükleri de demokrasiden de vazgeçemeyiz” şeklinde konuştu.

Hükümetin ve sorumluların engelleme ve uygulamalarıyla ilgili hukuksal mücadelelerini de sürdüreceklerini kaydeden DİSK Genel Başkanı Beko, “İşçi sınıfına, emekçilere ve halkımıza 1 Mayıs’ta uyguladıkları baskı ve şiddetin yanlarına kalacağını asla düşünmesinler” ifadelerini kullandı.

Geçen yıl Soma’da yaşanan maden kazasının yıl dönümünde yurt genelinde eylem yapacaklarını da anlatan Beko, “Öncelikle 13 Mayıs’ta Soma katliamının yıldönümünde Türkiye’nin dört bir yanında meydanlara çıkacağız. 16 Mayıs’ta Soma’da düzenleyeceğimiz mitingde buluşacağız” dedi.

Beko, yaşanan olaylar ile ilgili hukuki haklarını kullanacaklarını da belirterek, “Şimdi tabi biz her yıl olduğu gibi bu yıl da dava açmayı düşünüyoruz. Eğer geçmiş yıllarda olduğu gibi bu davalarda da mahkemelerde hukuk tükenirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM)’ne kadar götüreceğiz. Bu işin biz takipçisi olacağız. Şimdi biz basın toplantısı sonrasında elimizdeki verileri toplayarak mutlaka geçmişte olduğu gibi dava açmayı düşünüyoruz. Hatta geçmişte olduğu gibi bu davalarda da Türkiye’deki mahkemelerde hukuk tükenirse Avrupa İnsan Halkları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar başvuracağız. Biz bu işin takipçisi olacağız” diye konuştu.
Yorum Yazın