TİC Holding Header
  • USD 32.383
  • EUR 35.088
  • Altın 2324.096
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Şimdiye kadar bu hususta hiçbir şey söylemediler

Irak Türkmen Cephesi lideri Erşad Salihi, Kerkük İl Meclisinin aldığı referandum kararına ilişkin, Yapılan olaylar yasa dışı olaylardır. Tekrar Kürt liderlerine Ankara’dan sesleniyoruz; yapılan hatayı hatayla çözmeyin. Kerkük gibi hassas bir bölgede kan akmasın. Orada barışı, istikrarı biz destekliyoruz dedi.
 Şimdiye kadar bu hususta hiçbir şey söylemediler
İHA - Irak Türkmen Cephesi lideri Salihi, Kerkük İl Meclisinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) katılmak için alınan referandum kararına ilişkin açıklamada bulundu.

Ortadoğu’nun büyük bir süreçten geçtiğini kaydeden Salihi, özellikle DEAŞ projesinin Suriye’de gerçekleşen ve orada kardeş davasını getiren bir proje olduğunu söyledi. Salihi, “Irak’ın içinde yaşanan gerginlik ve DEAŞ’ın önceden Türkmen bölgelerine yaptığı saldırılarla Telafer’den başlayıp, daha sonra Amirli, Beşir Türkmen bölgelerini eli geçirmiştir. Burada Ortadoğu’da yaşanan gerginlik sıradan bir gerginlik değil. Ama artık üçüncü aşamaya geliyor. Bugün her yerde bir eylem olabilir ama daha sonra sükunet olur. Bağdat’ta, Şam’da bir eylem olur ama daha sonra bir sükunet olur. Kerkük’te bir eylem olduktan sonra bence Otadoğu’daki herkes etkilenir bundan” diye konuştu.

Kerkük’ün bir barut fıçısı olduğuna dikkat çeken Salihi, “Son günlerde Kerkük Vilayet Meclisinde gayri yasal alınan kararlar vardır. Alınan kararlar, Kerkük Vilayet Meclisinin yetkisi olmayan kararları Irak Parlamentosu tarafından reddedildi. Ne yazık ki, o kararların kaşsısında Kerkük Vilayet Meclisi daha aşırı bir karar olan Kerkük’ü referanduma götürme kararı almıştır. Herkesten önce bu hassasiyete çok ciddi bir şekilde tepkisini gösteren Türkiye Dışişleri Bakanlığı olmuştur. Diğer ülkelerin tepkileri geç gelmiştir.

Biz, Arap ülkelerinden bir şeyler beklemekteyiz. Şimdiye kadar bu hususta hiçbir şey söylemediler. Türkiye hükümeti, Türkmenlerin yanında durduğu zaman Irak Türkmenlerinin ve Irak’ın içişlerine katılmak meselesi değil, burada Irak toprak bütünlüğünü savunmak projesidir. Orada yaşanan gerginlik sadece bir bayrak meselesi değil, bir toprak meselesidir. Çünkü bayraklar toprak isteyecekler. Birisi bayrağı getirip yerimizin üstüne bıraktığı zaman yerimizi almak istiyor demektir. Irak Türkmenleri olarak bir arada hepimiz bu işi reddettik. Yapılan olaylar yasa dışı olaylardır. Tekrar Kürt liderlerine Ankara’dan sesleniyoruz: Yapılan hatayı hatayla çözmeyin. Kerkük gibi hassas bir bölgede kan akmasın. Orada barışı, istikrarı biz destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Yorum Yazın