TİC Holding Header
  • USD 32.355
  • EUR 35.537
  • Altın 2325.737
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Soli Pompeipolis kazıları 15 Temmuz'da başlayacak

Tarihi geçmişi M.Ö. 700 yılına uzanan Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde bu yıl kazı çalışmaları 15 Temmuz'da başlayacak.
Soli Pompeipolis kazıları 15 Temmuz'da başlayacak
MERSİN / İHA - Kazı Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, "Bu yıl kazılar önceki yıllarda olduğu gibi Sütunlu Cadde ve Soli Höyük'te sürdürülecektir" dedi.

Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Remzi Yağcı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleri ile Soli Pompeiopolis 2014 kazılarının 15 Temmuz-25 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilmesinin planlandığını ifade ederek, "2014 kazıları önceki yıllarda olduğu gibi Sütunlu Cadde ve Soli Höyük’te sürdürülecektir. Kazı çalışmaların ağırlığı Sütunlu Cadde’nin Doğu portikosunda 2013 yılında temizliği yapılan E-F11 plan karelerinin devamındaki EF12-13 plan kareleri ile Batı portikosunda A-B12-13 ve Sütunlu Cadde’nin ortasındaki B-C12-13 plan karelerine verilerek bu alanların restorasyona yönelik kazı-temizlik çalışmaları tamamlanacaktır. Bu plan kareler arkeolojik olarak geç Helenistik ve erken Bizans dönemlerini kapsamaktadır. Bu kazılarının amacı, restorasyon dışında sözü edilen dönemlerde arkeolojik olarak önemli bir liman kenti olan Pompeiopolis’teki dükkanların bodrum katlarını açığa çıkararak kentteki sosyal, ticari yaşamı aydınlatmaktır" diye konuştu.

Bu yıl Soli Höyük'te de çalışmalarını sürdüreceklerini vurgulayan Yağcı, "Soli Höyük’te ise Arkaik teras olarak adlandırılan G ve H serisindeki en geç M.Ö. VI. yüzyıla tarihlenen mekanlarda kazı çalışmaları sürdürülecektir. Mersin’in dip tarihini en açık biçimde sergileyen Soli Höyük’te 2014’teki kazı çalışmalarının amacı, Soli’nin M.Ö. VII ve VI. yüzyıldaki kolonizasyon dönemini aydınlatmaya yöneliktir. Önceki yıllarda bu döneme ilişkin önemli bulgular elde edilmişti. Örneğin benzerleri tapınak mimarisinde kullanılan ve üzerinde Theseus-Minotauros mücadelesi, sfenks ve benzeri mitolojik sahnelerin bulunduğu kabartmalı mimari kaplama levhaları ile podyumlu yapı örnekleri, Soli Höyük’ün üstünde bir Athena tapınağının varlığını işaret etmektedir. Bilindiği gibi antik kaynaklara göre Soli bu dönemde bir Rodos-Lindos kolonisidir" şeklinde konuştu.
Yorum Yazın