TİC Holding Header
  • USD 32.37
  • EUR 34.966
  • Altın 2324.243
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Suriyeli yüzbaşı, kanının son damlasına kadar Çanakkale'yi böyle savundu

Çanakkale'de Anafartalar Cephesi'nin son noktası olan Kireçtepe'de Bursa Seyyar Jandarma Taburu ile Gelibolu Seyyar Jandarma Taburu'nun kahramanlık destanı, komutanların cepheden gönderdiği günlük raporlarla gün yüzüne çıktı. Suriye'nin Hama kenti nüfusuna kayıtlı Yüzbaşı Kadri, Düşman taarruz ediyor. Sağ tarafımız da kuşatıldı. Fakat biz savunmamamızı namusla yerine getireceğiz inşallah dedikten kısa süre sonra şehit düştü. Başta Binbaşı Hasan Tahsin ve Yüzbaşı Kadri olmak üzere tüm komutanların isimleri pano haline getirilerek Kireçtepe Şehitliği'nde ölümsüzleştirildi.
Suriyeli yüzbaşı, kanının son damlasına kadar Çanakkale'yi böyle savundu
Salih Berktaş - Bursa'dan 150 otobüsle yaklaşık 6 bin kişi Kireçtepe'de bir kez daha atalarına olan vefa borcunu fatihalar ve yasin-i şerif okuyarak gösterdi. Bursa Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanlığı ve Büyükşehir Belediyesi 101 yıl önce Kireçtepe'de İngilizler'e karşı verilen destanı askeri raporlardan derleyerek kitaplaştırdı.

Bursa Seyyar Jandarma Tabur Komutanı Binbaşı Hasan Tahsin ile Bursalılardan oluşan Gelibolu Seyyar Jandarma Taburu'nun Komutanı Suriye Hama'lı Yüzbaşı Kadri'nin yazdıkları okuyanları duygulandırıyor. Cepheden komutanlığa gönderilen cerideler (günlük raporlar) Bursalı askerlerin nasıl kahramanlık ortaya koydu.

Yüzbaşı Kadri, şehadet şerbetini içmeden kısa süre önce, "Düşman yoğun taarruz ediyor. Sağ tarafımız da kuşatıldı. Fakat biz, elden geldiği kadar savunmamızı namusla yerine getireceğiz inşaallah " diye yazdı. Binbaşı Hasan Tahsin de, imkansızlık içinde ama büyük bir gayretle savunma hatlarını tuttuklarını, düşmanın yoğun taarruzlarına karşı dayandığını ifade ederken, "100 adet kum torbası geldi. Cephenin en kritik yerine onlarla destek yaptım" diye rapor hazırladı.

Başkomutan Vekili Enver Paşa da Bursalıların destanını meclisi mebusanda şu sözlerle dile getirdi: "Düşmanın 10 bin tüfeklisine karşılık Bursa ve Gelibolu Seyyar Jandarma Taburları 800'er mevcutlu idi. Kahramanca mücadele ettiler. Gerçi bu taburlar eridi. Fakat vatanın kalpgahı emindir" dedi. Enver Paşa'nın bu sözleri de Kireçtepe şehitliğinde yazdırıldı.

KOMUTAN DESTANI İÇİŞLERİ BAKANI'NA AKTARDI
Kireçtepe'deki anma töreninde Bursa Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya şehit komutanların destanını pano üzerinden anlattı. Panoyu İçişleri Bakanı'na gösteren Tümgeneral Seyfullah Saldık, Suriye Türkleri'nden olan Yüzbaşı Kadri ve diğer komutanların biyografileri hakkında bilgi verdi.
Kireçtepe'de Bursalıların destanı Anafartalar Grup Komutanı Yarbay Mustafa Kemal Atatürk'ün de dikkatini çekti. Kasım 1915'te Atatürk, Kireçtepe'yi ziyaret etmiş ve ziyaretinde o gün yapılan anıtın önünde fotoğrafı çekilmiş. O fotoğraf zamanın Askeri Dergi olan Harp Mecmuası'nda yayınlanmış. Fotoğrafın orijinal hali de Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınarak şu anda Bursa Kent Müzesi'nde sergileniyor.

KİREÇTEPE DÜŞSEYDİ İNGİLİZLER İSTANBUL'A GELECEKTİ
Kireçtepe Destanı, İngiliz Kuvvetleri' nin İstanbul önlerine gelmesini önlerken, buradaki görevinin ardından Binbaşı Hasan Tahsin'in Makedonya'da Fransızlara karşı görevlendirildi. Oradan Filistin Cephesi'nde savaşırken İngilizlere esir düştüğü, 26 ay esir kampında kaldıktan sonra esir mübadelesiyle memlekete geri döndüğü ifade ediliyor. Milli mücadelede yine cepheye büyük yardımları olan Binbaşı Hasan Tahsin, 1932 yılında Sivas Jandarma Bölge Komutanı iken hayatını kaybetti.
Yorum Yazın