TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.067
  • Altın 2285.263
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Tanıl Bora panelde konuştu

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen panelde Türk milliyetçiliğinin hassasiyeti ve Kürtler konusu geniş bir katılımla tartışıldı.
Tanıl Bora panelde konuştu
İHA -DÜ Kongre Merkezi’nde düzenlenen Tanıl Bora’nın konuşmacı olarak yer aldığı panele çok sayıda öğrenci katıldı. Türkiye’de Kürt meselesine bakışı değerlendiren Tanıl Bora, dünden bugüne değişen ve değişmeyenleri, 100 yıllık bir takvim içerisinde anlattı.

Tanıl Bora, Kürtlere bakışın, 1918’de Osmanlı’nın son döneminde ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş arefesinde, Türkiye’nin inşa dönemindeki söylemleri değerlendirdi. 1918’de İttihat Terakki’nin, Osmanlı’nın da iktidar olduğu, 2. Dünya Savaşı’nın yaşandığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin arefesinde Habil Adem isimli bir istihbaratçının Dr. Frich imzasıyla yayınladığı Kürtler isimli raporu değerlendiren Bora, bu raporun oldukça ayrıntılı bütün Kürt aşiretlerinin bir dökümünü içerdiğini söyledi.

Bu raporun Kürtleri nasıl tanımladığı ve konumlandırdığına dikkat çeken Bora, “Bu rapor Kürtlerin varlığını yadsımıyor. Bunların Turani bir kavim olduğunu, yani Türklerle aynı kökenden olduğunu saptıyor. Fakat bunları, hiçbir zaman devlet kuramamış göçebe bir topluluk olarak ifade ediyor. Uzun yıllar Türklerin himayesinde Türklere tabi yaşadıkları belirtiliyor” dedi.

Günümüzde iki eğilimin kendini gösterdiğine dikkat çeken Bora, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu kanallardan biri disimilasyonist eğilimdir. Yani Kürt kimliğini tanıyan fakat bunu olumsuz bir gözle gören bir bakış. Diğeri, yine 1918 çizgisine geri dönen ve Kürtleri Türklere tabi bir tür muavin ulus olarak gören bir bakış.”
İnteraktif bir şekilde devam eden panel, öğrencilerin sorularının cevaplandırılmasıyla sona erdi.
Yorum Yazın