TİC Holding Header
  • USD 32.332
  • EUR 35.072
  • Altın 2295.904
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

TCG Gelibolu fırkateyni, deniz haydutluğuyla mücadele için uğurlandı

NATO Daimi Deniz Görev Grubu (SNMG-2) kapsamında deniz haydutluğuyla mücadele edecek olan TCG Gelibolu fırkateyni, Marmaris'ten törenle uğurlandı.
TCG Gelibolu fırkateyni, deniz haydutluğuyla mücadele için uğurlandı
İHA - NATO Daimi Deniz Görev Grubu (SNMG-2) kapsamında Aden Körfezi, Somali açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde deniz haydutluğu ile mücadele harekatına katılacak TCG Gelibolu fırkateyni, Marmaris Aksaz Deniz Üssü'nde düzenlenen törenle uğurlandı.

Deniz üssünde düzenlenen törene; Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ömer Bayram Çetin, deniz üssünde görevli komutanlar, TCG Gelibolu fırkateyni personeli ve göreve giden askerlerin yakınları katıldı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun mesajının okunmasıyla başlanan törende konuşan Tuğamiral Çetin, dünya deniz ticaret yolları üzerinde yer alan ve Türk ticaret gemileri tarafından da yoğun şekilde kullanılan Aden Körfezi ve Somali açıklarındaki deniz haydutluğu olaylarının, bölgedeki istikrarı ve dünya deniz ticaretini olumsuz etkilediğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin çağrısı üzerine harekat alanında koordinasyonu tesis etmek ve hukuki altyapı çalışmalarında bulunmak üzere 24 devlet ile 5 uluslararası kuruluşun katılımıyla temas grubu oluşturulduğunu anlatan Çetin, Türkiye'nin de grubun kurucu üyesi olduğunu kaydetti.

Deniz haydutluğuyla mücadele kapsamında bölgede NATO, AB ve ABD liderliğindeki Deniz Görev Kuvvetleri ile milli kontrolde harekat icra eden Deniz Görev Grupları ve gemilerin görev yaptığına işaret eden Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Esasen can ve mal emniyetini tehdit eden, uluslararası ticareti ve deniz taşımacılığını olumsuz etkileyen, Somali ile Afrika ülkelerine yapılan insani yardımların intikalini güçleştiren bu yasa dışı eylemler, bölgenin Türk ticaret gemilerince de yoğun şekilde kullanılması nedeniyle ülkemizi yakından ilgilendiriyor. Dünya barış ve güvenliğine bugüne kadar daima olumlu katkılar yapmış olan ve birçok barışı destekleme harekatında fiilen yer alan Türkiye Cumhuriyeti, deniz haydutluğu faaliyetlerinin önlenmesine yönelik çalışmalara da kayıtsız kalmamıştır."

TCG Gelibolu personeline de seslenen Çetin, "Sadece Türkiye için değil, aynı zamanda dünya barışı ve istikrarına da katkı sağlayacak bu ayrıcalıklı görevde, yolunuz açık, pruvanız neta, denizleriniz sakin, başarılarınız daim, Allah yardımcınız olsun" dedi.

Konuşmaların ardından çalınan marş eşliğinde gemilerine çıkan askerler, aileleri tarafından uğurlandı. Duygusal anların yaşandığı törende; asker eşleri, çocukları, anne ve babaları gözyaşı döktü.

TCG Gelibolu, NATO Daimi Deniz Görev Grubu'nda yaklaşık 6 aydır bölgede bulunan TCG Salihreis'ten görevi devralacak. TCG Gelibolu'nun Aden Körfezi'ne intikal etmesiyle de Görev Grubu 151 bünyesinde yaklaşık 7 aydır görev yapan TCG Göksu yurda dönecek. 25'i subay, 122'si astsubay, 16'sı uzman erbaş ve 50'si erbaş/er olmak üzere toplam 213 personelin görev yaptığı TCG Gelibolu'da bir Sea Hawk helikopter ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Sualtı Taarruz ve Sualtı Görev Timleri konuşlandırılmış durumda. Fırkateyn, bölgede yaklaşık 4 ay görev yapacak.
Yorum Yazın