TİC Holding Header
  • USD 32.374
  • EUR 35.018
  • Altın 2324.261
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

TİKA Namibya'da yem üretim tesisi kurdu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı TİKA tarafından University of Namibia UNAM Ziraat ve Doğal Kaynaklar Fakültesi Hayvan Bilimleri Bölümü bünyesinde bulunan Uygulama Çiftliğine yem üretim tesisi kuruldu.
TİKA Namibya'da yem üretim tesisi kurdu
İHA - Namibya’da University of Namibia (UNAM) Ziraat ve Doğal Kaynaklar Fakültesi Hayvan Bilimleri Bölümü bünyesinde bulunan Uygulama Çiftliğinde öğrenci ve çiftçilerin eğitimi için bir adet yem makinası (pelleting machine) temini yapılarak düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi.

Törene T.C. Windhoek Büyükelçisi Deniz Çakar, TİKA Windhoek Koordinatörü Cüneyt Esmer, UNAM Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Osmund Mwandemele, Ziraat ve Doğal Kaynaklar Fakültesi Hayvan Bilimleri Bölümü öğretim üyeleri ve bölüm öğrencileri katıldı.

T.C. Windhoek Büyükelçisi Çakar, törende yaptığı açıklamada iki ülke arasında oldukça yeni başlayan ilişkilerin gittikçe gelişmesinden bahsederek, TİKA’nın ülkede gerçekleştirmiş olduğu projelerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

UNAM Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osmund D Mwandemele ise 2015 yılında üniversitelerinde TİKA tarafından tesis edilen Coğrafi Bilgi Sistemi Laboratuvarını da hatırlatarak kendilerine iki yılda önemli desteklerde bulunan TİKA’ya ve Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür etti.

UNAM Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mwandemele ayrıca, ülkede çalışmaların hayvancılık sektörüne yılda yaklaşık 100 milyon ABD Doları maliyetinin olduğunu belirterek, bu bağlamda; TİKA tarafından temin edilen yem makinesi ile hayvanları bu zarardan koruyabileceklerini söyledi.

GENİŞLEYEN HAYVAN İHRAÇ PAZARI
Söz konusu projeyle, çeşitli AB ülkeleri ve Güney Afrika’ya ABD, Rusya, Malezya ve Çin’in katılımı ile genişleyen hayvan ihraç pazarlarında Namibya’nın sığır arzının devamlılığının temin edileceğini ifade eden UNAM Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osmund D Mwandemele, böylece Namibya’nın ekonomik kalkınmasına önemli bir katkı sunulmuş olacağını vurguladı.
TİKA Windhoek Koordinatörü Cüneyt Esmer, TİKA’nın tarihi, vizyonu, misyonu ve bulunduğu ülkeler hakkında bilgiler verdikten sonra, başta, eğitim, tarım, kırsal kalkınma programları olmak üzere iki yıl gibi kısa bir süre içerisinde Namibya’da 50 den fazla proje gerçekleştirdiklerini belirtti. Esmer, Namibya Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren Hayvan Bilimleri Bölümü Uygulama Merkezine temin edilen yem makinesi ile Namibya’nın hem yüksek eğitimine destek vermek, hem de hayvancılığına destek olan, kırsal alanda atıl durumda bulunan çalıların kullanılabilir bir duruma getirilmesine olanak sağlayan bu projeden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

NAMİBYA’NIN EN ÖNEMLİ SEKTÖRLERDEN BİRİSİ HAYVANCILIK
Yıllık üretiminin yaklaşık yüzde 7 kadarını hayvancılık sektöründen elde ededen ülkede hayvancılık; halen geleneksel gübreleme yöntemi kullanıldığı için, tarımsal üretime de katkı sunuyor. Ancak; ülkede sık sık görülen kuraklık ve sel gibi sorunlar hayvanların yiyecek sıkıntısı çekmesine ve telef olmalarına neden oluyor.

Namibya’nın karşı karşıya olduğu bir diğer sorunu arasında çalı (bush) tipi bitkilerin hızla yayılması yer alıyor. Söz konusu bitki toprağın verimini ve çok önemli miktarda suyunu emiyor. Bu nedenle sık sık de-bushing (çalı imhası) denilen uygulamalar ile çalılar imha ediliyor. Ancak imha edilen bu çalılar da temelde, ot gibi, selülözden oluştuğu için; hayvan yemi olarak kullanılmaları ve kuraklık döneminde bu vesile ile hayvanların telef olmasının önüne geçilmesine mümkün oluyor.

TİKA tarafından temin edilen yem makinası tesisinin, de-bushing süresince toplanan tonlarca çalıyı, hayvanların yiyebileceği yeme dönüştürerek; hayvan zayiatlarını minimize edeceği belirtildi. Bu bağlamda, hem üniversite kampüsünde inceleme amaçlı yetiştirilen hayvanların beslenme sorununa çözüm olacağı, hem de ziraat öğrencilerinin alternatif kaynakları öğrenmelerine ve incelemelerine yardımcı olacağı belirtildi. Ülkede alternatif kaynakların da daha verimli kullanılmasının sağlanacağı bildirildi.
Yorum Yazın