• Genel

TİKA'nın Myanmar ve Arakana insani yardım faaliyetleri devam ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Myanmar genelinde, özellikle Bengal Körfezi'ne yakın olan Magway, Sagaing, Bago ve Arakan bölgelerinde etkili olan Komen Kasırgası’nda zarar gören afetzedelere gıda ve giysi yardımında bulunuldu.
TİKA'nın Myanmar ve Arakana insani yardım faaliyetleri devam ediyor
Fatma Güler - ANKARA / İHA - TİKA, Myanmar ve Arakanda gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor.

Bu kapsamda Myanmar ve Arakanda özellikle insani yardım çerçevesinde önemli projelere imza atan TİKA tarafından Myanmar genelinde, özellikle Bengal Körfezi'ne yakın olan Magway, Sagaing, Bago ve Arakan bölgelerinde etkili olan Komen Kasırgası’nda zarar gören afetzedelere gıda ve giysi yardımında bulunuldu.

2015 yılı Temmuz ayında yaşanan Komen Kasırgası, Myanmar genelinde, özellikle Bengal Körfezi'ne yakın olan yerlerde Magway, Sagaing, Bago ve Arakan Bölgelerinde çok etkili olmuştu. Yaşanan afet sonrası toprak kaymaları, sel baskınları, büyük nehirlerin taşmaları sonucu 100'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Binlerce canlı hayvanın telef olduğu, yüzlerce evin yıkıldığı, köprü ve ulaşım yollarının tahrip olduğu, birçok köy ve kasaba ile ulaşımın ve haberleşmenin kesildiği bölgelerde, Myanmar Dışişleri Bakanlığı acil yardım çağrısında bulunmuştu.

Söz konusu çağrıya kayıtsız kalmayan TİKA tarafından afet zedelere gıda ve giysi desteğinde bulunularak temin edilen malzemeler 4 bölgeye dağıtıldı. İlk olarak, kasırgadan en fazla etkilenen bölgelerden biri olan ve karayolu ulaşımı tamamen kesilen, Sagaing Bölgesi Kalay Kasabası'na gidilerek, yardım malzemesinden oluşan paketler, yerel yetkililer ile ihtiyaç sahibi insanlara dağıtıldı. Kiliseye sığınan selzedelere yapılan yardım da ise, Kilise temsilcileri, I. Dünya Savaşı'ndan sonra ilk defa Müslüman bir ülkenin (Türkiye'nin) kendi kiliselerine doğrudan insani yardımda bulunduğunu söylediler. Tarihi olarak niteledikleri yardımın iki ülke arasında yeni dostluk ve işbirliği kurulmasına vesile olacağını vurgulayan Kilise Temsilcileri, Türk Halkına teşekkürlerini ilettiler.

Proje kapsamında yardımların ikinci kısmında Bago Bölgesi MinHla şehrine gidilerek, insani yardım paketleri ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. Yetkililer, TİKA ve Türkiye'nin yardımlarına çok önem verdiklerini, Müslüman bir ülkenin her kesime ayrımcılık yapmadan yardım yaptığını belirterek teşekkürlerini ilettiler.

ARAKAN EYALETİ BAŞBAKANI THEİNAUNG “EN ZOR ZAMANLARIMIZDA TÜRKİYE HER ZAMAN YANIMIZDA”
Yardımların üçüncü kısım ise Arakan Eyaleti Başbakanı TheinAung’un, başkent şehri Pathein'de hazır bulunduğu, bir törenle teslim edildi. Arakan Eyaleti Başbakanı Aung, törende yaptığı açıklamada TİKA'nın ve Türkiye'nin yapmış olduğu işbirliği ve yardımlardan dolayı çok memnun oldukların belirterek, “En zor zamanlarımızda Türkiye her zaman yanımızda. Bundan dolayı çok memnunuz” dedi. Arakan Eyaleti Başbakanı Aung, teslim törenine TİKA yetkililerinin katılımlarından dolayı çok mutlu olduğunu, Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirmek istediklerini vurgulayarak, iki ülke arasında kalıcı ve dostane ilişkiler kurmak istediklerini belirtti.

İnsani yardımın dördüncü ve son aşamasında ise, yine kasırgadan en fazla etkilenen Arakan Bölgesine yönelik yapıldı. Yardımlar Türkiye Myanmar Büyükelçisi Murat Yavuz Ateş'inde katılımlarıyla yetkililere teslim edildi. Arakan Eyaleti Başbakanı Aung, teslimat töreninde yapmış olduğu konuşmada Türkiye'nin ve TİKA'nın yapmış olduğu hizmet ve katkılardan dolayı çok memnun olduklarını ifade etti.

Daha önce 3 kez büyük çaplı insani yardımda bulunan TİKA’nın kamplarda ve köylerde yaşayan Müslümanlar için büyük yardım sağladığına değinen Arakan Eyaleti Başbakanı Aung, Arakan'da Müslümanlara yönelik yapılan ve halen devam etmekte olan kalıcı ev yapım projesinin de çok olumlu ve faydalı katkıları olacağını ifade ederek konuşmasını tamamladı.
Yorum Yazın