TİC Holding Header
  • USD 32.318
  • EUR 35.121
  • Altın 2292.771
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

TRT Genel Müdürü Prof. Dr. Sobacı: TRT World Forum'a NEXT'i de ekleyerek gençleri de dahil etmek istedik

TRT Genel Müdürü Prof. Dr. Sobacı, "TRT World Forumu 2017'den beri düzenliyoruz ama buna NEXT'i de ekleyerek gençleri de dahil etmek istedik." dedi.
TRT Genel Müdürü Prof. Dr. Sobacı: TRT World Forum'a NEXT'i de ekleyerek gençleri de dahil etmek istedik
AA - TRT World Forum tarafından İstanbul'da düzenlenen ve küresel toplumun karşı karşıya olduğu önemli sorunları ele almayı amaçlayan NEXT isimli etkinlikte konuşan TRT Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı, küresel sorunların çözümü için istişare platformları oluşturularak kararlar alındığını ancak gençlerin bu süreçlere dahil edilmediğini aktardı.

Ekolojik felaketler, uluslararası terör, ekonomik kriz ve siber güvenlik gibi sorunların dünyayı kuşattığını belirten Sobacı, yaratıcılığın gençliğin doğasında olduğunu vurgulayarak, gençlerin güçlü hayal kurma, yenilik yapma ve dinamik olma içgüdüsüne sahip olduğunu belirtti.

Bu dinamizmin söz konusu sorunların çözümüne dahil edilmemesi halinde daha fazla zorluk yaşanacağının altını çizen Sobacı, "TRT World Forumu 2017'den beri düzenliyoruz ama buna "NEXT"i de ekleyerek gençleri de dahil etmek istedik." dedi.

Sobacı, NEXT adlı etkinliğin gençleri ve geleceği buluşturan bir organizasyon olduğunu belirterek, "Teknolojiyi önceki nesle kıyasla çok daha yaratıcı ve problem çözme odaklı kullanan gençleri bu çatının bir parçası yapmak istedik." ifadelerini kullandı.

Sobacı, etkinlik sırasında katılımcıların çevre, sürdürülebilir iş modelleri, metaverse ve medyanın geleceği gibi çeşitli konuları tartıştığını söyledi.

Harrison: Hayal bile edemeyeceğimiz teknolojiler geliştirmemiz gerekecek
Etkinlikte konuşan kar amacı gütmeyen örgüt Mars Generation'ın kurucularından Abigail Harrison, Mars'a inen ilk astronot olmak istediğini söyledi.

"Bugün hayal bile edemeyeceğimiz teknolojiler geliştirmemiz gerekecek." diye konuşan Harrison, bu teknolojilerin günümüzün gençleri tarafından geliştirileceğini aktardı.

İnsanlığın sonsuz, bitmeyen keşfetme dürtüsü ile tanımlandığına inandığını kaydeden Harrison, "Bizi insan yapan merakımız, çevremizi tanıma, soru sorma ve bu soruların yanıtlarını durmaksızın arama arzumuzdur." dedi.

18 yaşında Mars Generation'ı kuran Harrison, Venüs'ün atmosferini keşfetmek gibi uzay araştırmalarının devam edeceğini de kaydetti.

Harrison, uzay araştırmalarının, Dünya'daki yaşamı iyileştirmek ve sorunları çözmek için kullanılabileceğine işaret etti.

Harrison ayrıca, insanlığın Ay'a dönüşünün uzay programları için en önemli öncelik olduğunu ve bu yolculuğun uzay araştırma becerilerini geliştirmek ve başka yerlerde nasıl hayatta kalınacağını öğrenmek için bir fırsat olacağını kaydetti.

Namibyalı aktivist Amupanda: Afrikalı liderler salgında sınırların kapanması nedeniyle kapana kısıldı
Ekinlikte konuşan Namibya'nın başkenti Windhoek'in eski belediye başkanı ve aktivist Job Shipululo Amupanda, salgın sırasında evde kalma zorunluluğu tüm dünyaya yayılırken, yoksullukla boğuşan pek çok insanın evinin dahi olmadığını kaydetti.

Salgın önlemleri nedeniyle toplantılardaki insan sayısına hükümetler tarafından koyulan sınırlara işaret eden Amupanda, "Büyükannemin evinde yaklaşık 45 kişiyiz. Kahvaltı zaten hükümet düzenlemelerini ihlal ediyordu." diye konuştu.

Amupanda, salgın nedeniyle uzaktan çalışma gibi değişen çalışma koşullarının işsizlik gibi ciddi sosyal sorunları tetiklediğini aktardı.

Afrikalı liderlerin ve üst düzey yetkililerin hastalandıkları zaman tedavi için yabancı ülkelere gittiklerini hatırlatan Amupanda, "Afrikalı liderler salgında sınırların kapanması nedeniyle kapana kısıldı ve kendi sağlık sistemlerinin sınırlarıyla yüzleşmek zorunda kaldılar. Siyasi elitlerin ülkelerinin sağlık altyapılarını kullanmaya zorlanmasından memnunuz ve şimdi onu geliştirmek için motive olacaklar." ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın