TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 34.98
  • Altın 2324.358
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Tuğba'nın şifa kaynağı manavgat portakalı

Antalya'nın Manavgat ilçesinde Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO), ilçenin yöresel ürünlerinden portakalın tanıtılması ve markalaştırılması amacıyla Bizim Tadımız Başka sloganıyla etkinlik gerçekleştirdi.
Tuğba'nın şifa kaynağı manavgat portakalı
ANTALYA / İHA - Manavgat protokolünün yanı sıra 10 yıldır ilçede Bucak Şeyhler Mahallesi'ndeki çiftliğinde yaşayan ünlü manken ve şarkıcı Tuğba Özay’ın da katıldığı etkinlikte Yetenek Sizsiniz Yarışmasında çeyrek finale yükselme başarısı gösteren Manavgatlı sanatçı Hasan Kurt konser verdi.

Manavgat halkının yanı sıra tatil yapan turistlere ücretsiz portakal suyu ikramının yapıldığı etkinlikte konuşan MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, MATSO’nun bir taraftan üyesine hizmet verirken diğer taraftan Manavgat ekonomisinin gelişmesi için yoğun, kararlı ve güçlü bir irade ile çalışmalar yaptığına dikkat çekti. Boztaş, ilçe ekonomisinin turizm ağırlıklı bir yapıya sahip olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bu sektöre bağlı ticaret ön plana çıkmış durumdadır. Bu iki sektörün dışında yani turizm ve ticaretin dışında ilçe ekonomisine yön verecek, güç katacak bir başka sektör daha vardır. O da tarım sektörüdür. Tarım sektörüne turizmi destekleyen tamamlayan bir sektör olarak bakmak gerekiyor. Sahip olduğumuz verimli tarım alanlarını, uygun iklim koşulları, insan gücümüzü, daha modernize olmuş üretim, yöntem ve tekniklerimizi ve yatırımlarımızı birleştirerek verimli olarak kullandığımız takdirde, tarım sektörü ekonomimize yeni iş alanları, istihdam ve gelir sağlayan, yani yatırım yapılan bir sektör haline gelecektir. Portakal, kalitesi ile Manavgat’ın en önemli yöresel ürünlerinin başında geliyor. Gaziantep fıstık, Amasya elma, Çorum leblebi, Bursa şeftali, Anamur muz, Adana kebab, Rize çay, Kahramanmaraş dondurma ile bütünleşip marka olurken, neden Manavgat portakalı ile olmasın? Susam, defne yağı, keçiboynuzu, zeytinyağı, Belenobası karpuzu ile neden marka olmasın?"

Dünyadaki güç dengelerinin artık silahlarla değil markalarla belirlendiğini anlatan Boztaş, şunları söyledi: "Markalarla anılan şehirler, vizyonu olan, gelişen, rekabetçi özellikler taşımaktadır. Bu özellikler fazlasıyla Manavgat’ta var."

2013 yılında ülke genelinde 3 milyon 700 bin, Antalya’da 620 bin ve Manavgat’ta 27 bin ton narenciye üretimi yapıldığına dikkat çeken Boztaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "2013 yılında, ülkemizde üretilen narenciyenin yaklaşık yüzde 16,9’u Antalya ve Antalya’da üretilen narenciyenin yaklaşık yüzde 4,4’ü Manavgat’tan elde edilmiştir. Manavgat’ta 2012 yılında 25 bin ton portakal üretimi yapılırken, bu oran 2013 yılında yüzde 8 artarak 27 bin ton olmuştur."

BAHÇESİNDE PORTAKAL VE ZEYTİN YETİŞTİRİYOR
Ünlü sanatçı Tuğba Özay ve Hasan Kurt’a teşekkür plaketi verildi. Ünlü sanatçı Özay, anne tarafından Manavgatlı olduğunu belirterek şunları söyledi: "Atalarımız Belenobası’ndan. Atalarım Yörük. Bilineceği gibi savaşçılık, direniş ve asillik Yörüklerin ruhunda vardır. Hemşehrilerimle burada birlikte olmak bana mutluluk veriyor. Eğer ben Manavgat’a ucundan kenarından bir katkıda bulunabiliyorsam Manavgat’ın adını Türkiye ve dünyaya duyurabiliyorsam ne mutlu bana."

Yaklaşık 10 yıldır Manavgat’ta yaşadığını belirten Özay, sözlerini şöyle tamamladı: "Ben, bahçemde portakal ve zeytin yetiştiriyorum. Manavgat’ın zeytini, portakalı ve tüm narenciye ürünleri çok kaliteli ve lezzetlidir. 10 yıldır Manavgat portakalı sayesinde ne gribal ne tribal enfeksiyona yakalanıyorum. Herkese bahçesine portakal ekmeyi ve afiyetle yemeyi öneriyorum. Manavgat’ın portakalı altın gibidir. Antalya'da Uluslararası Altın Portakal Film Festivali'nin yapılması, portakalın önemini gözler önüne sermektedir. Bu kadar güzel portakal yetiştiren Manavgatlı üreticilerimiz maalesef hak ettiği kazancı elde edememektedir. Bu yıl portakal 3 kuruşa alıcı bulamamıştır. Umuyorum kısa zamanda bu konu ile ilgili bir atılım gerçekleştirilir. Portakal ağacında kalmaz, hepimizin midesine iner, sağlığımıza sağlık gücümüze güç katar. Manavgatın kültür elçisi olarak her zaman yanınızda olduğumu bilmenizi isterim."
Yorum Yazın