TİC Holding Header
  • USD 32.347
  • EUR 35.114
  • Altın 2309.788
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Türkiye, Libya ile imzalanan mutabakat zaptına Yunanistan ve AB'nin tepkisini önemsemiyor

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, "Türkiye ile Libya Milli Birlik Hükümeti arasında imzalanan Mutabakat Zaptı hakkında Yunanistan ve AB Sözcüsü tarafından yapılan açıklamaların ülkemiz açısından hiçbir önemi ve kıymeti yoktur." ifadesini kullandı.
Türkiye, Libya ile imzalanan mutabakat zaptına Yunanistan ve AB'nin tepkisini önemsemiyor
AA - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, "Türkiye ile Libya Milli Birlik Hükümeti arasında dün imzalanan ve hidrokarbonlar alanında karada ve denizde ikili bilimsel, teknik, teknolojik, hukuki, idari ve ticari iş birliğinin geliştirilmesini öngören Mutabakat Zaptı hakkında Yunanistan ve AB Sözcüsü tarafından yapılan açıklamaların ülkemiz açısından hiçbir önemi ve kıymeti yoktur." ifadesini kullandı.

Bilgiç, Türkiye ile Libya Milli Birlik Hükümeti arasında dün imzalanan mutabakat zaptı hakkındaki Yunanistan ve AB Sözcüsünün açıklamalarına ilişkin soruya yazılı yanıt verdi.

Bilgiç, iki egemen devlet arasında iş birliğine yönelik bu anlaşmaya itiraz edilmesinin hem uluslararası hukuka hem de Birleşmiş Milletlerin (BM) temel ilkelerine aykırı olduğunun altını çizdi.

Yunanistan’ın, maksimalist deniz yetki alanı talepleri ve bu çerçevede yayımladığı ruhsat sahalarıyla sadece Türkiye'nin değil, Libya’nın da meşru haklarını gasbetmeye çalıştığını vurgulayan Bilgiç, Türkiye-Libya ilişkilerinin daha da ilerletilmesini önleme çabalarının sonuç vermeyeceğini belirtti.

Bilgiç, AB’nin, Yunanistan’ın maksimalist taleplerine ve samimi diyalogdan kaçan ve uluslararası yargı yollarını tıkayan tutumuna destek olmasının hem kendi müktesebatına hem de uluslararası hukuka aykırı olduğuna dikkati çekerek, AB'nin egemen üçüncü ülkeler arasındaki anlaşmalar hakkında yorum yapacak veya hüküm verecek uluslararası bir yargı organı olmadığına işaret etti.

Bilgiç, "Bu nedenle, hem AB’yi hem de AB’ye üye ülkeleri sınırlarını ve yetkilerini aşmamaya, uluslararası hukuka ve BM ilkelerine uygun olarak devletlerin egemenliklerine ve eşitliklerine saygı göstermeye davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın