TİC Holding Header
  • USD 32.379
  • EUR 34.985
  • Altın 2324.064
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Türkiye’nin ilk E-Atık Zirvesi İstanbul’da yapılacak

Türkiye’nin ilk E-Atık Zirvesi, 5-6 Mart’ta İstanbul’da yapılacak. Marmara Belediyeler Birliği’nin ulusal iş ortağı olduğu zirvede, ulusal e-atık yönetim politikası tartışılacak. Avrupa Geri Dönüşüm Platformu’nun destek verdiği zirve kamu ve özel sektördeki paydaşları bir araya getirirken, zirvede Türkiye E-Atık Yol Haritası Raporu da açıklanacak.
Türkiye’nin ilk E-Atık Zirvesi İstanbul’da yapılacak
İSTANBUL / İHA - Ulusal e-atık bilincinin geliştirilmesi amacıyla Türkiye’de ilk kez e-atık zirvesi düzenlenecek. Marmara Belediyeler Birliği’nin (MBB) ulusal iş ortağı olduğu İstanbul Elektrikli ve Elektronik Atık Zirvesi (IEEWS 2015), 5-6 Mart’ta İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde gerçekleştirilecek. Zirve ile ilgili bilgi veren Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) ile Enerji Verimliliği Derneği’nin işbirliğiyle gerçekleştirilecek zirve İTÜ, İTÜ Arı Teknokent ve İTÜNOVA TTO ev sahipliğinde düzenlenecek” dedi.

TÜRKİYE E-ATIK YOL HARİTASI RAPORU AÇIKLANIYOR
Dünyanın bu alandaki birikimlerinden yararlanmak için de Avrupa Geri Dönüşüm Platformu (ERP) ile yine bu alanda önemli bir kuruluş olan Solving The E-Waste Problem’in (STEP) de zirveye uluslararası ortak olarak destek verdiğini belirten Altepe, Türkiye’de e-atık bilincinin daha yeni yeni oluşmaya başladığını söyledi. Bu alanda kamu ve özel sektörün mutlaka ortak hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Altepe, “E-atık milli servettir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre 2014 yılında 10 bin ton atık elektrikli ve elektronik eşya geri dönüşümle yeniden ekonomiye kazandırıldı. Bunun milli ekonomiye katkısı ise 2.5 milyar lira oldu” dedi.

Atık yönetimi konusunda belediyelerin lokomotif görevi üstlendiğini belirten Altepe, zirvede MBB Özel Oturumu gerçekleştirileceğini ifade etti. Altepe, şunları söyledi: “MBB 172 belediyenin üye olduğu ve bu yıl 40. yılını kutlayan bir birlik. Birliğin kuruluşundan bu yana başta deniz olmak üzere çevre kirliliğini kontrol altına alma ve tamamen ortadan kaldırma hedefiyle hareket ediyoruz. Bu amaçla tüm belediyelerimizden ve başkanlarımızdan bu zirveye özel önem vermelerini istiyoruz. Özel oturumda dünyadan ve Türkiye’den e-atık ve geri dönüşüm alanındaki örnek uygulamalar sunulacak. Dünyanın birikiminden faydalanmak için bu zirveye katılımı önemsiyoruz. Zirvede ayrıca Türkiye E- Atık Yol Haritası Raporu da açıklanacak.”

BAŞKANDAN “ESKİ CEP TELEFONLARINIZI ÇÖPE ATMAYIN” UYARISI
MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tüm vatandaşlara bir de çağrıda bulundu. “Eski cep telefonlarınızı çöpe atmayın” diyen Altepe, “Çöpe karıştığında çevreye ve sağlığımıza zarar veren cep telefonları, yüksek oranda altın ve gümüş gibi kıymetli elementleri bünyesinde barındırıyor. Verilere göre geri dönüştürülen her 1 milyon cep telefonundan ortalama 35 kg altın, 35 kg da gümüş elde ediliyor” dedi.

Başkan Altepe, zirvede Türkiye’de bir ilk olarak E-atık konusunda mücadele edenleri teşvik etmek amacıyla E-Atık Kahramanları Ödülü projesinin hayata geçirileceğini de sözlerine ekledi.
Yorum Yazın