TİC Holding Header
  • USD 32.313
  • EUR 35.083
  • Altın 2278.028
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

'Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı adil ve kalıcı bir çözümden yanadır'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı, Ada'da adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümden yanadır. Biz bu yolda mümkün olan her türlü çabayı sarf ettik, sarf ediyoruz.' dedi.
'Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı adil ve kalıcı bir çözümden yanadır'
AA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye çalışma ziyaretinde bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

15 Temmuz'daki hain darbe teşebbüsü karşısında Türkiye ile dayanışma sergileyen, Türkiye'ye desteğini anında ortaya koyan tüm Kıbrıs Türk halkına teşekkürlerini ileten Erdoğan, KKTC'deki vatandaşların 5 Ağustos'ta Lefkoşa'da düzenledikleri geniş katılımlı demokrasi mitingiyle Türkiye'nin ve Türk milletinin gerçek dostu olduklarını bir kez daha ifade ettiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin yanında duran dostlarını hiçbir zaman unutmadıklarını ve unutmayacaklarını vurgulayarak, "Şimdi ülkemiz bu kanlı girişimin faili olan FETÖ ile tüm dünyada büyük bir mücadele yürütüyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetiminin, FETÖ ile mücadelemizde bizlerin yanında olduğunu biliyoruz. 21 Temmuz tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla, Fetullahçı Terör Örgütü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki terör örgütleri listesine eklenmiştir. Bundan sonra FETÖ ve uzantıları kendilerine KKTC'de de hayat alanı bulamayacaktır. Biz bu tavrın diğer dost ve kardeş ülkeler tarafından örnek alınmasını temenni ediyoruz." diye konuştu.

"Biz bu yolda mümkün olan her türlü çabayı sarf ettik, sarf ediyoruz"
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile gerek dar kapsamlı gerekse heyetler arası yaptıkları görüşmede, Kıbrıs meselesinin çözümü için sürdürülen müzakere sürecinde gelinen aşamayı ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ayrıntılı değerlendirmeler yaptık. Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı, Ada'da adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümden yanadır. Biz bu yolda mümkün olan her türlü çabayı sarf ettik, sarf ediyoruz. Bu çabaların hedefi, BM parametreleri çerçevesinde, Ada'daki iki eşit taraf arasında yeni ve yaşayabilir iki kesimli, iki toplumlu bir ortaklığın bu yıl içerisinde tesis edilmesidir.

Kıbrıs meselesinin, Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitliğini, meşru haklarını ve güvenliğini teminat altına alacak şekilde çözüme kavuşturulması şarttır. Bu meselenin halli bölgemizde de güvenlik, istikrar, işbirliği ve refaha katkıda bulanacaktır. Olası çözümün ardından Kıbrıs adasının gerçek potansiyeli ortaya çıkacak, bölgesel ölçekte şimdiye kadar değerlendirilememiş pek çok işbirliği projesi hayata geçirilecektir. Çözüme giden yolda gerekli siyasi anlayış ve esnekliğin gösterilmesi şüphesiz çok önemlidir. Bunun yanında tarafların birbirlerine gelecekteki ortakları olarak görmeleri, yan yana yaşamaya ve birbirlerinin haklarına riayet etmeye hazır olduklarını da göstermeleri gerekiyor."

"Namık Kemal dönemine dönmeyelim"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın FETÖ ile mücadelede "kurunun yanında yaşların yanmasına da cevaz vermeyecek bir anlayış" sergilemek gerektiğini belirterek, "Kıbrıs küçük bir yer, dedikodusu bol olan bir yer. Namık Kemal hep dedikodusundan şikayet edermiş, bir de sivri sineğinden" sözleri üzerine, şunları söyledi:

"Ben de çok teşekkür ediyorum ama yine de dedikodusu bol olan Namık Kemal dönemine dönmeyelim. O artık bizim için tarih olsun. Artık dedikodudan uzak bir Kuzey Kıbrıs'ı biz konuşuyoruz. İnşallah sivri sinekleri de iyice azalmıştır."

Ortak basın toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın yanı sıra KKTC heyeti de hazır bulundu.
Yorum Yazın