TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 34.98
  • Altın 2323.637
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Uçakta elektronik cihazlara şartlı izin

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), uçaklarda elektronik cihazların kullanımına ilişkin yeni bir genelge yayınladı. Genelgede, cep telefonu başta olmak üzere, elektronik cihazların kullanımına belirli şartlar altına izin verildiği açıklandı.
Uçakta elektronik cihazlara şartlı izin
İSTANBUL / İHA - Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), uçaklardaki taşınabilir elektronik cihazların (cep telefonu, tablet bilgisayar, dizüstü bilgisayar, elektronik oyun konsolu, elektronik kitap, MP3 çalar vb.) uçuşun her aşamasında kullanımına yönelik yeni bir genelge yayınladı. Genelgede, 21 Ocak 2014 tarihinde yapılan düzenlemeyle bu cihazların uçuş sırasında kullanımına belirli şartlar altında izin verildiği hatırlatılarak, yapılan değerlendirmeler ve uluslararası uygulamaların incelenmesi sonucunda, belli hususlar çerçevesinde taşınabilir elektronik cihazların uçuş esnasında kullanılmalarına müsaade edildiği vurgulandı.

HAVAYOLU ŞİRKETİ UÇUŞ GÜVENLİĞİNİ GARANTİ ALTINA ALACAK
Yeni genelgeye göre; bu cihazların uçuş boyunca kullanımına izin verecek havayolu şirketleri, uçuş öncesinde taşınabilir elektronik cihazların uçağın elektronik sistemlerini, donanımını ve özellikle seyrüsefer ve iletişim sistemlerini etkilemediğini garanti altına alacak.

Şirketler ayrıca bu cihazların uçuş esnasında kullanım şartlarını kesin olarak tanımlayacak ve hangi tip hava araçlarında, ne zaman ve hangi koşullar altında kullanılabileceğini belirleyecek. Havayolu şirketlerinin bu cihazların uçuş esnasında kullanılmasına izin verilmesi halinde, cihazların kullanım şeklini değerlendiren ve hava aracının cihazların gönderdiği sinyallerden etkilenmediğini garanti eden bir prosedür geliştirilecek. Bu prosedür, hakkında bütün mürettebat ve yer personeline eğitim verilecek.

KABİN EKİPLERİ, YOLCULARI UYARACAK
Yayınlanan genelgede taşınabilir elektronik cihazların kullanımına ilişkin yolcular mürettebat tarafından gerekli talimatlar doğrultusunda kullanılması için uyarılacak. Yolcuların taşınabilir elektronik cihazların uygun şekilde kullanıldığına dikkat edilecek, şüphe halinde cihazın kapatılması sağlanacak ve cihazlardaki batarya sızıntılarına ve aşırı ısınmaya gerekli şekilde müdahale edilecektir. Uçuş esnasında, özellikle bagaj bölmesinde olup, ulaşılması mümkün olamayacak bir konumda bulunan taşınabilir elektronik cihazların kapatılmasını sağlayacaktır. Uçuşun herhangi bir safhasında kaptan pilot tarafından gerekli görüldüğü takdirde taşınabilir elektronik cihazları kapattırılabilecektir.
Yorum Yazın