• Genel

UMKE'den nefes kesen tatbikat

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde gönüllü sağlık çalışanlarının oluşturduğu Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Büyükorhan ilçesinde bulunan Görecik yaylasında yapılan tatbikatta, kayalıklardan düşen yaralı dağcıyı nefes kesen operasyonla kurtardı.
UMKE'den nefes kesen tatbikat
BURSA / İHA - Bursa Sağlık Müdürlüğü bünyesinde gönüllü sağlık çalışanlarının oluşturduğu UMKE’nin “Bölgesel Eğitim ve Tatbikat Kampı” Büyükorhan ilçesinin Görecik yaylasına kuruldu. 4 gün sürecek eğitim ve tatbikat kampına Bursa’nın yanı sıra Yalova, Balıkesir ve Çanakkale illerinden 60 sağlık çalışanı katıldı. UMKE görevlileri tarafından senaryo gereği kurtarma operasyonu gerçekleştirildi. Kayalıklardan düşen yaralı bir dağcının olduğunun anons edilmesi üzerine olay yerine UMKE sevk edildi.

Sağlık görevlileri, kayalıklara tırmanarak, önce yaralının durumunu kontrol etti. Sağlık görevlileri, yaralıya ilk müdahaleyi kayalıkların üzerinde yaptı. Müdahalenin ardından sedyeye alınarak güvenlik kemeriyle sabitlenen yaralı, görevliler tarafından metrelerce yükseklikteki kayalıklardan indirildi. Arazinin engebeli oluşu sebebiyle dikkatli hareket eden ekipler, yaralı dağcıyı çağırdıkları ambulansa kadar taşıdı. Daha sonra UMKE ekibi, Büyükorhan Sarnıç köyünde enkaz altında kalan bir vatandaşı da başarılı bir şekilde kurtardı.

Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü, Dr. Mesut Yılmaz, “Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’dan 60 UMKE personelinin iştirakiyle tatbikat yaptık. Bu faaliyetimiz, dağda medikal kurtarma ve enkaz tatbikatı. Dağda kurtarma etabı sırasında bir dağcının yaralanması canlandırıldı. Ekiplerimiz, Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü ekipleriyle beraber istasyon oluşturup, yaralı dağcıyı sağsalim kurtardılar” dedi.

Bursa İl Sağlık Müdürü Özcan Akan ise, “Güney Marmara UMKE ekibi ve AFAD çalışanlarıyla Görecik yaylasında eğitim ve tatbikat yapıyoruz. Gayemiz UMKE ekiplerimizi zinde tutmak. Ülkemizde sürekli olağanüstü durumlar yaşanıyor. Afetlere karşı hazır olmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Yorum Yazın