TİC Holding Header
  • USD 32.346
  • EUR 35.132
  • Altın 2306.967
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Urfa Fıstığı hasadı başladı

Türkiye’de fıstığın anavatanı olarak bilinen Şanlıurfa’da, Büyükşehir Belediyesi 'Fıstık Hasatı' şenliği düzenledi. Fıstık hasatına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, 'Urfa fıstığımız, kuruduğunda ayrı bir lezzet, yaş iken ayrı bir lezzet, baklavamızda ve tatlılarımızda ayrı bir lezzet olarak vazgeçilemeyen bir lezzetimizdir' dedi.
Urfa Fıstığı hasadı başladı
MEHMET ASLAN - Türkiye’de 100 bin tonu aşkın fıstık üretimi ile birinci sırada yer alan Şanlıurfa’da Urfa Fıstığı hasadı başladı.

Karaköprü ilçesine bağlı Korukesen mahallesinde başlayan Urfa Fıstığı hasadına katılan Başkan Beyazgül, "Keten Köyneği" Fıstığı olarak bilinen Urfa Fıstığını topladı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Fıstık hasatı şenliğine, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Ak Parti Grup Başkanvekili Faruk Bayuk, AK Parti Eyyübiye İlçe Başkanı Mehmet Moğal, AK Parti Haliliye İlçe başkanı Süleyman Aksu, AK Parti Bozova İlçe Başkanı Süleyman Deveci, Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Çakmaklı, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

BAŞKAN BEYAZGÜL, FISTIĞIN EN FAZLA YETİŞTİĞİ ŞEHİR ŞANLIURFA’DIR
Fıstık hasatında konuşan Başkan Beyazgül, “Tüm heyetimiz ve vatandaşlarla birlikte güzel bir heyecanı beraber yaşıyoruz. Urfa fıstığı hakikaten gelişi gözlenen bir meyvemizdir. Fıstığımızın özellikleri çok daha farklı diğer illerle kıyaslanmayacak bir lezzete sahip keten köyneği fıstık dediğimiz sadece Urfa’da yetişiyor. Şanlıurfa bir tarım şehri, GAP Bölgesinin önemli bir şehri ve bu şehirde pamuk, fıstık, isot ve bir çok ürün çok güzel lezzeti ile burada yetişmektedir. Neden dediğimiz zaman gerçekten güneşin, suyun ve toprağın şehri burası. Bereketli hilalin hemen ucunda, tarihimiz Göbeklitepe tarihine kadar dayanır. Kırmızı fıstığın en fazla yetiştiği şehir Şanlıurfa’dır, bu sene hasat olduğu oldukça fazla, bereketli, bundan dolayı da çiftçimiz mutlu. Bu bereketin daim olmasını diliyoruz. Fıstıklarımız bir kısmı ihracata tabi tutuluyor, bir kısmı iş tüketiminde ve yaşken şehrimizde ve civar illerde tüketilen bir ürünümüzdür. Fıstıklıklarımız gün geçtikçe artmakta, insanlarımız da bunun değerini anlamaktadır, çünkü gerçekten dünyada çok az yetiştiği bu fıstığın pazarlama ve tüketim sorununu bulunmamaktadır. Kuruduğunda ayrı bir lezzet, yaş iken ayrı bir lezzet, baklavamızda ve tatlılarımızda ayrı bir lezzet vazgeçilmeyen bir lezzet. Urfa’mız için bu fıstık sezonu hayırlı uğurlu ve bereketli olsun” dedi.

Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli ise, “Şanlıurfa’nın en büyük değerlerinden olan Şanlıurfa’nın kırmızı kabuklu Urfa fıstığının hasatının burada gerçekleştirdik. Şanlıurfa çok önemli değerleri olan bir il, Şanlıurfa’nın en önemli değerlerinden biri olan Urfa fıstığı yaklaşık Türkiye’nin yüzde 50’ye yakın ihtiyacını gideren bir il, bundan dolayı biz bu değeri en iyi şekilde korumanın yanında en iyi yerlere taşıma adına üzerimize düşen ne ise her zaman yapmakla birlikte Şanlıurfa Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde hasat başladı. Fıstık hasatı proğramını düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve tüm ekibine teşekkür ediyorum” dedi.

Şanlıurfa Ziraat Odası Ahmet Eyyüpoğlu ise, “Türkiye’de yetişen fıstığın yüzde 42’si Şanlıurfa’mızda yetişmektedir. 1 Milyon 500 Bin dönüm fıstık alanımız var özellikle de 4 ilçemizde. Bu konuda Türkiye birincisiyiz, nasıl pamuk ekiminde ve kırmızı mercimek ekiminde nasıl Türkiye birincisi isek Fıstık alanında da Türkiye birincisiyiz. Bu etkinlik için Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya ise, “Öncelikle Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeynel Abidin Beyazgül’e teşekkür ediyorum böyle bir etkinliğinden dolayı. Gerçekten böyle bir etkinlik bizlere lazımdı, inşallah önümüzdeki yıllar daha büyük etkinlikler yapacağız. Şanlıurfa, Türkiyede en büyük fıstık üretimi olan bir iliz, yüzde 40’ın üzerinde bir üretimimiz var. Fıstığı biz üretiyoruz, pazarlamasını Gaziantep, Nizip yapıyor, özellikle son yıllarda bazı bizim sanayici, tüccarlarımız başladılar fıstık ticaretine, temennimiz bundan sonra fıstık pazarlamasına Şanlıurfa’da çoğalmasını istiyoruz. Bu konuda da Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Yorum Yazın