• Genel

Kastamonu'da Göbekli Tepe ile yaşıt, yerleşim yeri bulundu

Kastamonu Valisi Avni Çakır, Araç ilçesinde yürütülen ve Akeramik Neolitik döneme ait öğütme taşı, süs eşyası gibi eserlerin bulunduğu Kahin Tepe’de kazı çalışmalarını yerin inceledi.
Kastamonu'da Göbekli Tepe ile yaşıt, yerleşim yeri bulundu

Kastamonu / İrfan Salcı -  Aralarında Araç Belediye Başkanı Satılmış Sarıkaya’nın da bulunduğu grupla kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Avni Çakır, kazıya danışmanlık yapan Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi NurperiAyengin’in bilgiler aldı.

‘Tarihi buluntulara tanıklık ediyoruz’ diyen Vali Avni Çakır, “Kastamonu bildiğiniz gibi tarihi ve kadim bir şehir. Milattan önce 2-3 binli yıllara dayanan bir yaşam merkezi. İnşallah Kahin Tepe’de devam eden çalışmaların neticesinde medeniyetlerin beşiği olan ilimizin tarihinin belki de Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden bir tanesi olduğu ortaya çıkacaktır” dedi.

“BURASI İKİNCİ BİR GÖBEKLİ TEPE OLMA YOLUNDA HIZLA İLERLEYECEKTİR”
Kahin Tepe’nin ikinci bir Göbekli Tepe olma yolunda hızla ilerleyeceğini ifade eden Vali Çakır, “Göbekli Tepe ile birlikte Anadolu’da yerleşim 10 bin yıl öncesine kadar dayandı. Buradaki buluntular sanki Göbekli Tepe’den dana önce yapıldığını düşündürüyor. Sanki buradan elde edilen tecrübe ile Göbekli Tepe’nin inşa edildiğine ve Kahin Tepe’de medeniyetin 10-12 bin yıl önce yerleştiği yönünde buluntular var. Buda hem ilimizin kadim şehir özelliğini perçinleyen hem de kültürel zenginliğine katkı sunan bir keşif. Burada arkadaşlarımız 3 yıldır Kültür Bakanlığımızın ve DSİ’nin yardımlarıyla bu çalışmaları yapıyorlar. İnşallah buluntuların ortaya çıkmasıyla burası ikinci bir Göbekli Tepe olma yolunda hızla ilerleyecektir” ifadelerini kullandı.

AYENGİN; “KARADENİZ’İN BİLİNMEYEN AKERAMİK NEOLİTİK DÖNEMİNİ AÇIĞA ÇIKARTTIK”
Kazıya danışmanlık yapan Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi NurperiAyengin ise “Yaptığımız çalışmalarda Karadeniz’in bilinmeyen Akeramik Neolitik dönemini açığa çıkarttık” dedi.

Karadeniz’de daha önce böyle bir dönemin bilinmediğini ifade eden Ayengin, “Karadeniz’de daha önce böyle bir dönem bilinmiyordu. İlk defa bu yerleşimde gördük. Bu kültürü Göbekli Tepe, NevaliÇori ve Çayönü gibi yerleşimlerden tanıyorduk.  Ama Karadeniz’in Akeramik Neolitik dönemini bilmiyorduk. Yine aynı şekilde burada da şamanik bir inanç var. Bu inancın bütün bulgularını, verilerini görüyoruz. Buranın bir tapınma alanı ve toplanma alanı olduğunu düşünüyoruz. O dönemde insanlar hayvanlara tapıyorlar. Burası gerçekten Anadolu tarihi ve Dünya tarihi açısından çok önemli bir yerleşim yeri” diye konuştu.

“TAPINAKLARI DA BULACAĞIMIZA İNANIYORUZ”
Pandemiden dolayı işçi bulma noktasında sıkıntı çektiklerini vurgulayan NurperiAyengin konuşmasını şu şekilde noktaladı; “Seneye pandemi ortadan kalkarsa çok daha büyük bir ekiple gelip, jeoradarla alanda çalışmalar yapacağız. Bizim kendi tespitlerimizde var. Onlardan da yararlanarak kazı çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Tapınakları da bulacağımıza inanıyoruz. Çünkü mimaride kullanılan buluntularımız var. Mimari için özel üretilmiş dikmelerimiz var.”

Yorum Yazın