TİC Holding Header
  • USD 32.343
  • EUR 35.099
  • Altın 2239.016
  • BIST 100 8753.67
  • Genel

Van'a inci kefalinden yılda 10 milyon dolar

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Altuner, 'İnci kefali, Van ekonomisine yılda 10 milyon dolar civarında katkı sağlıyor' dedi.
Van'a inci kefalinden yılda 10 milyon dolar
AA - Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin, 15 Nisan-15 Temmuz'daki üreme dönemini kapsayan av yasağı, yarın sona eriyor.

Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü olan ve üreme döneminde tatlı sulara göç ederek yumurtalarını bırakan inci kefalinin neslinin korunması amacıyla, 15 Nisan ile 15 Temmuz arasındaki üreme döneminde av yasağı uygulanıyor.

Söz konusu tarihlerde balığın avlanmasını engellemek için Van ve Bitlis valiliklerinin koordinasyonunda, ilgili kurumlarca çeşitli önlemler alınıyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 3 ay süresince devam eden koruma çalışmaları, olumlu sonuç verdi. Av yasağının yarın sona ermesiyle Van Gölü'nde avcılık yaparak geçimini sağlayan balıkçılar da "Vira bismillah" diyerek göle açılacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, her yıl uygulanan inci kefali av yasağının yarın sona ereceğini belirterek şöyle devam etti: "Yasak sürecinde toplam 74 olay meydana gelirken 80 ton 500 kilogram da kaçak avlanan balık ele geçirildi. Kaçak avcılara bu kapsamda 99 bin 57 liralık bir idari para cezası uygulandı. Geçen yıl 156 olan olay sayısı, bu yıl 74'e inmiş durumda. Geçen yıl 112 ton 500 kilogram kaçak balık ele geçirilmişken bu yıl 80 ton 500 kilograma inmiş. Yine geçen yıl 104 bin 420 liralık idari para cezası uygulanmışken bu yıl ise 99 bin 57 liralık bir idari para cezası uygulandı. Genel olarak baktığımızda hem olay hem uygulanan idari para cezası hem de yakalanan kaçak balık oranında geçen yıla oranla düşüş yaşandığını görüyoruz."

İnci kefalinin yılda yaklaşık 10 bin ton avlandığını aktaran Altuner, şunları kaydetti: "İnci kefali, ilimiz ekonomisine yılda 10 milyon dolar civarında katkı sağlıyor. Yine inci kefali balığından geçim sağlayan ailelerden yaklaşık olarak 14 bin kişi faydalanmış oluyor. Bu manada düşündüğümüz zaman, Van nüfusunun istihdamı, geçimini tedarik etmesi gibi konularda ne kadar önemli bir yer tuttuğunu da buradan görebiliriz."
Yorum Yazın