TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.129
  • Altın 2306.832
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

'Vekile trafik cezası yazmayın'

Valiliklere genelge gönderen İçişleri Bakanlığı, milletvekillerine trafik cezası kesilmemesini istedi.
'Vekile trafik cezası yazmayın'
Necdet Emre Aygün -

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 5 Mart’ta Jandarma Genel Komutanlığı ve Valiliklere genelge gönderdi.

Habertürk gazetesinin haberine göre; İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, genelgede Anayasa’nın milletvekili dokunulmazlığını düzenleyen maddesini hatırlattı.

Genelgede “Suç işlediği öne sürülen bir milletvekilinin Meclis kararı olmadıkça tutuklanamayacağı, sorgulanamayacağı ve yargılanamayacağı, ancak ağır cezalık suçüstü durumlarında bunun geçerli olmayacağı, bu durumda da Meclis’e hemen bilgi verilmesi gerektiği” belirtildi.

Genelgede, milletvekilleri hakkında düzenlenen trafik cezalarına yapılan itirazlar sonucunda mahkemelerin “yasama dokunulmazlığı nedeniyle milletvekilleri hakkında işlem yapılamayacağı, düzenlenen tutanakların hukuka aykırı olduğu, bu nedenle kaldırılmaları gerektiği” yolunda karar verdiği bildirildi.

Bu nedenle vekiller hakkındaki işlemlerin “Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı” ile Valiliklere gönderilmesi istendi.

Bakan İdris Naim Şahin, genelgedeki hususların tümtrafik personeline tebliğ edilmesini ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini de istedi.

Milletvekillerinin trafik cezalarına ilişkin başvuru üzerine Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, kişisel olarak tersini düşündüğü notunu düşerek “Kabahatlar Kanunu” kapsamında hukuken “suç” sayıldığı için trafik cezalarının da dokunulmazlık kapsamında olduğu yolunda görüş bildirdi.

Geçen dönem MHP’li Beytullah Asil aşırı hızdan ceza kesilince “bazen güvenlik, bazende trafiğin akış hızı nedeniyle ” hız yaptığını belirterek milletvekili dokunulmazlığı nedeniyle ceza verilemeyeceğini savundu.

Ankara 8. Sulh Ceza Mahkemesi de itirazı yerinde buldu. 20 Aralık 2011’de yasak yere park eden AK Parti Milletvekili Ali Aydınlıoğlu’ya kesilen 66 liralık trafik cezası da dokunulmazlık kapsamında sayıldı.

2010’da CHP’li Anadol’un dokunulmazlık zırhına takılan ceza ise “kırmızı ışık ihlali”ni içeriyordu.

 

 

 

Yorum Yazın