• Koronavirüs

Virüs günlüğü - 391. gün

Koronavirüs sürecinin 2. dönemi istenildiği gibi gitmedi. Dünya genelinde artan vakalar ve ortaya çıkan mutasyonlu virüs dünyayı etkisi altına aldı.
Virüs günlüğü - 391. gün
Ozan Koltuk - Dünyada ve Türkiye'de yaşamı durma noktasına getiren koronavirüs pandemisinde son gelişmeler neler ?

İşte gün içinde yaşanan gelişmeler:

ABD'de tüm erişkinlerin Kovid-19 aşı programına dahil edilmesinde son tarih 19 Nisan'a çekildi
ABD Başkanı Joe Biden, ülkedeki yetişkinlerin tamamının Kovid-19 aşı programına dahil edilmesi için son tarihi 1 Mayıs'tan 19 Nisan'a çektiklerini açıkladı.

Brezilya'da Covid-19'a bağlı günlük can kaybı ilk kez 4 bini geçti
Brezilya'da koronavirüs salgınında son 24 saatte 4 bin 195 kişinin hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybı 337 bin 364'e ulaşırken, salgının başlangıcından bu yana virüse bağlı günlük can kaybı ilk kez 4 bini aştı.

Japonya'dan Covid-19 mutasyonlarına karşı 'sıkılaştırılmış' karantina kararı
Japonya’da hükümet, Covid-19'un yeni mutasyonlarının yayılmasını önlemek amacıyla İspanya, Finlandiya ve Kanada'nın Ontario eyaletinden gelen yolculara yönelik karantina tedbirlerini sıkılaştırma kararı aldı.

Hindistan'da günlük Kovid-19 vaka sayısı salgının başından bu yana en yüksek düzeye ulaştı
Kovid-19 salgınından en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alan Hindistan'da günlük vaka sayısı, salgının başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Ülkede son 24 saatte 3 milyon 337 bin 601 doz aşı yapıldı.

Hindistan'ın Yeni Delhi eyaletinde ay sonuna kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak
Hindistan’ın Yeni Delhi eyaletinde bu ayın sonunda kadar 22.00-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Gaziantep FK'da 4 pozitif vaka
Gaziantep Futbol Kulübü, Başakşehir maçı öncesi 2 futbolcu ve 2 personelin koronavirüs testlerinin pozitif çıktığını açıkladı.

Başakşehir'de bir futbolcunun testi pozitif çıktı
Ligde yarın Gaziantep Futbol Kulübü’ne konuk olacak Başakşehir'de yapılan korona virüs testlerinde bir futbolcunun sonuncunun pozitif çıktığı açıklandı. Başakşehir'de pozitif vaka sayısı 2'ye yükseldi.

Çekya'da Covid-19 kısıtlamaları hafifletiliyor
Çekya'da hükümet, ülkede uzun süredir devam eden koronavirüs (Covid-19) kısıtlamalarının hafifletileceğini, 12 Nisan'dan itibaren ülkede bazı dükkanlar ile pazar yerlerinin yeniden açılmasına izin verileceğini ve akşam sokağa çıkma yasağı ile bölgelerarası seyahat kısıtlamasının sona ereceğini duyurdu.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç'ın Kovid-19 testi pozitif çıktı
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kovid-19'a yakalandığını duyurdu.

Rusya: 'EpiVacCorona aşısının uygulandığı yaşlıların yüzde 94'ünde antikor oluştu'
Rusya'nın koronavirüse karşı geliştirdiği ikinci aşı olan EpiVacCorona'nın uygulandığı yaşlıların yüzde 94'ünde antikor oluştuğu açıklandı.

Kuzey Kore: 'Ülkede koronavirüs vakasına rastlanmadı'
Kuzey Kore, Dünya Sağlık Örgütüne sunduğu son raporda ülkede koronavirüs vakasının bulunmadığını ifade etti.

Kuzey Kore lideri Kim'den ülkesinin 'zor durumda olduğu' itirafı
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, uluslararası yaptırımlar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yol açtığı karantina ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle ülkenin zor durumda bulunduğunu belirtti.

Afrika'da Kovid-19 vakası sayısı 4 milyon 326 bini geçti
Kovid-19 nedeniyle kıtada 114 bin 630 kişi hayatını kaybetti.

Asya-Pasifik ülkelerinde Kovid-19 salgınına ilişkin gelişmeler
Bangladeş'te günlük en yüksek vaka sayısı kaydedildi.

Fethiyespor'da 6 kişinin testi pozitif çıktı
Misli.com 3. Lig 2. Grup takımlarından Fethiyespor'da 5 futbolcu ve 1 yardımcı antrenörün koronavirüs (Kovid-19) testi pozitif çıktı.

Alman hükümeti Kovid-19 salgınıyla mücadelede kısa süreli sert tedbirlerin alınmasından yana
Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede ülke genelinde kısa süreli sert tedbirlerin alınmasının doğru olacağını söyledi.

Japonya'da günlük Covid-19 vaka sayısı tırmanışta
Japonya'da koronavirüs salgınında son 24 saatte 3 bin 451 yeni vaka kaydedilirken, vakalardaki hızlı artışla gündeme gelen ve bugün 878 enfeksiyon bildirilen Osaka'da ise Eyalet Valiliği sağlık sistemi üzerinde oluşan baskı nedeniyle tıbbi acil durum ilan etti.

Danimarka'da Coronapas programı başladı
Danimarka, yeniden açılma sürecine geçişi kolaylaştırmak için Coronapas programını başlatarak, Avrupa’da Covid-19 pasaportu kullanacak ilk ülke oldu.

Kanser ilacı 'Topotecan'ın Kovid-19'u tedavi edebildiği öne sürüldü
Yeni bir araştırma, kemoterapi tedavilerinde kullanılan 'Topotecan' isimli ilacın, yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) de tedavi edebileceğini ortaya koydu.

İran'da tüm iş merkezleri ve restoranlar yeniden kapanıyor
İran’da kırmızı ve turuncu seviyedeki eyaletlerde ikinci ve üçüncü seviye iş grupları 2 hafta boyunca kapalı olacak.

Çallıca köyü karantinaya alındı
Burdur'un Çallıca köyü koronavirüs tedbirleri kapsamında karantinaya alındı.

Astrazeneca'nın çocuklar üzerindeki denemelerin askıya alındığı duyuruldu
İngiltere’de AstraZeneca ile geliştirilen koronavirüs aşısının, çocuklarda denenmesi durduruldu. Konuya ilişkin açıklama Oxford Üniversitesi’nden yapıldı.

Gazze Şeridi'nde günlük Kovid-19 vaka sayısı en yüksek düzeye çıktı
İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının başlangıcından bu yana kaydedilen en yüksek günlük vaka sayısına ulaşıldı.

Prof. Dr. Öztürk: Bahar alerjisi olanlarda koronavirüse yakalanma riski daha fazla
Bahar aylarında görülen saman nezlesi koronavirüs açısından risk teşkil ediyor. Prof. Dr. Sami Öztürk, 'Saman nezlesi olan kişilerde burun kaşınması ve göz sulanması nedeniyle ellerini burnuna götürme ihtiyaçları artar, maskeleri sık çıkartıp burun temizleme ihtiyacına bağlı olarak koronavirüs hastalığı daha fazla görülebilir' dedi.

Almanya'da bir eyalet Sputnik V aşısı için anlaşma imzaladı
Almanya'nın Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder, Rusya’nın Covid-19’a karşı geliştirdiği Sputnik V aşısının alımı için ön anlaşmayı imzaladıklarını açıkladı.

ABD'de Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 556 bin 548'e yükseldi
California 3 milyon 685 binden fazla vaka ve 59 bin 887 ölümle ülkede ilk sırada yer alırken, bu eyaleti 2 milyon 811 binden fazla vakayla Texas ve 2 milyon 90 binden fazla vakayla Florida izliyor.

Avrupa İlaç Ajansı, AstraZeneca aşısının fayda-risk dengesinin olumlu olduğunu yineledi
Avrupa İlaç Ajansı, aşıyla kanda pıhtılaşma vakaları arasında 'bağlantı' olduğunu ancak bunların 'çok nadir' görüldüğünü vurguladı.

İngiltere'de 30 yaş altındakilere Oxford-AstraZeneca aşısı yapılmayacak
Oxford-AstraZeneca aşısı olduktan sonra 79 kişide kan pıhtılaşması görüldüğü ve bunlardan 19'un öldüğü duyuruldu.

İtalya'da son 24 saatte 627 kişi Kovid-19'dan hayatını kaybetti
Ülkede son 24 saatte yapılan 339 bin 939 testte 13 bin 708 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu. Böylece salgının başladığı Şubat 2020'den bu yana toplam vaka sayısı 3 milyon 700 bin 393'e ulaştı.

Türkiye'de son 24 saatte Kovid-19 testi pozitif çıkanların sayısı 50 bini geçti
Türkiye'de son 24 saatte 302 bin 108 Kovid-19 testi yapıldı, 54 bin 740 kişinin testi pozitif çıktı, 276 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 2 bin 203 oldu. Son 24 saatte 35 bin 503 kişinin Kovid-19 tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 3 milyon 194 bin 978'e yükseldi.

Brezilya'da son 24 saatte 3 bin 829 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 3 bin 829 kişinin hayatını kaybetmesiyle ülkedeki toplam ölü sayısı 340 bin 776'ya, 92 bin 625 yeni vakanın tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı 13 milyon 193 bin 205'e yükseldi.

CDC: İngiltere varyantı ABD'deki en baskın Kovid-19 türü oldu
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), İngiltere varyantı olan mutant yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ABD'deki en baskın virüs türü haline geldiğini açıkladı.
Yorum Yazın