TİC Holding Header
  • USD 32.389
  • EUR 35.434
  • Altın 2322.704
  • BIST 100 8880.09
  • Kültür-Sanat

7. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu başladı

7. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu bir çok ülkeden davetlilerin katılımıyla başladı.
7. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu başladı
ELAZIĞ / İHA - Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde Türkiye başta olmak üzere Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna, Bosnahersek, Kosava, Mısır, Tataristan, Kazakistan ve Makedonya’dan katılımcıların yer aldığı ’7. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyunun’ açılışı yapıldı. Açılışa Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fırat Üniversitesi Rektörü Kutbeddin Demirdağ, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof.Dr. Mustafa Kaçar, öğretim üyeleri, öğrenciler ve bir çok ülkeden davetli katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Buran, her şeyin hayal etmekle başladığını söyledi. Prof. Dr. Ahmet Buran "Bundan 1 yıl önce bir hayalimiz vardı, Fırat Üniversitesinde Türkoloji’nin Türk dili edebiyatının yurt içinde ve yurt dışındaki önemli isimlerini üniversitemizde misafir etmek istiyorduk. Burada yönetici bilimsel etkinlik yapmak istiyorduk. Bir yıl önce bir hayaldi bu hayalimizi geçen yıl Bursa da Uludağ Üniversitesinde değerli kardeşim Hatice Şahin hanımefendinin öncülüğünde düzenlenen program sırasında gerçeğe dönüştürme adını anmaya başladık, orada o sempozyum sırasında talip olduk bu sempozyumu Elazığ’da düzenlemeye.Bugünde bu semzpozyumu gerçekleştiriyoruz" dedi.

Elazığ’ın, Harput’un kültür, sanatın beşiği ve 4 bin yıllık kadim bir kültürün olduğu şehir olduğuna vurgu yaparak konuşmasına başlayan Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, böyle bir şehirde dünya dili Türkçeyi konuşmanın, sempozyum halinde tartışmanın farklı bir anlam taşıdığını söyledi. Yanılmaz, "Bu açıdan bu gün Elazığ’ımızda böyle bir sempozyumun olmasına vesile olan, katkıları olan, çalışan, emek veren başta Ahmet hocama olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Göreve geldiğim günden beri belediyeciliğin sadece yol yapan, kaldırım yapan, park yapan bir belediyecilik olarak görmediğimi ısrarla belirtiyorum. Gerçek bir belediyecilik şehrin kültürüne, sanatına yapılan katkılarla doğru olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla kadim bir kültürün başkenti olan Elaziz’imizde aynı zamanda bilimsel çalışmaların, kültür çalışmaların ve sanat çalışmalarının bütününe destek vereceğimizi de hep söyledim tekrar söylüyorum. Çünkü bir şehri şehir yapan, bir şehri medeniyet şehri haline getiren ve bir şehri marka şehir haline getiren kaldırımları, yolları, parkaları yüzde 10 değerinde, yüzde 90 değerinde olan kadim kültür ve sanat çalışmalarıdır , buna da sonuna kadar destek vereceğiz. Bu açıdan hocalarım teşvik ettiklerinde ben çok açık ve net bir ifade kullandım siz diğer bölümlere bakın, bizi ilgilendiren hiçbir bölümünü dert etmeyin orada hizmet etmek bana gurur veriyor, gurur verecek ve bu da böyle hep devam edecek inşallah" şeklinde konuştu.

Fırat Üniversitesi Rektörü Kutbeddin Demirdağ ise, "Türkçe, bugün 200 milyonu aşkın bir nüfus tarafından çeşitli lehçe ve ağızlarıyla konuşulmaktadır. Dilimiz, Balkanlardan Büyük Okyanus’a, Kuzey Buz Deniz’inden Tibet’e kadar uzanan geniş bir coğrafyaya ses bayrağımız olarak dalgalanmaktadır. Giderek insanlığın birbirine yaklaştığı ve kültürlerin birbirini etkilediği bir dünyada Türk dilinin tarihi ve kültürel köklerinin güçlülüğüne bağlı olarak etli alanının genişlemesi, birçok dil gibi Türkçemizi bir dünya dili olma yolundaki hedefine yaklaştırmaktadır. Türkçenin tüm yönleriyle ele alınacağı bu sempozyum da, Türkçenin dünya üzerindeki konumu, gelişimi, dünü, bugünü ve yarını ele alınacak, Türkçenin geleceğine ışık tutacak çalışma yöntemlerinin ortaya konması sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’a katkılarından dolayı plaket verilmesinin ardından sempozyumun açılış oturumu düzenlendi.
Yorum Yazın