TİC Holding Header
  • USD 32.381
  • EUR 35.044
  • Altın 2282.879
  • BIST 100 8880.09
  • Kültür-Sanat

Boğaziçi'nde büyük buluşma: Eco ve Pamuk

Orhan Pamuk ve İtalyan yazar ve dil bilimci Umberto Eco, dün Boğaziçi Üniversitesi’nin 150. yıl etkinlikleri için dinleyicilerin karşısına çıktı.
Boğaziçi'nde büyük buluşma: Eco ve Pamuk

Orhan Pamuk ve Umberto Eco, dinleyicilerine keyifli bir sohbet yaşattı.

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk ve İtalyan yazar ve dil bilimci Umberto Eco, dün Boğaziçi Üniversitesi’nin 150. yıl etkinlikleri kapsamında dinleyicilerin karşısına çıktı.

Milliyet Sanat'ın haberine göre; İtalyan Büyükelçiliği, İtalyan Başkonsolosluğu, İtalyan Kültür Merkezi, Boğaziçi Üniversitesi ve Şehir Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen “A Dialogue on Facts, Fiction, History / Gerçek, Kurgu, Tarih Üzerine Bir Diyalog” başlıklı söyleşinin moderatörlüğünü Bologna Üniversitesi öğretim üyesi Patrizia Violi üstlendi.

Eco ile Pamuk’un kendi aralarında esprilerle dinleyicilere keyifli bir saat geçirttikleri konuşma yazar olmak, koleksiyon ve okuyucu ile roman arasındaki ilişki etrafında döndü. Konuşmada iki yazar da neden roman yazarı olduklarını anlattılar. Pamuk küçüklüğünden 22 yaşına kadar ressam olmak istediğini anlattı:

“Çok rekabetçi bir ailede büyüdüm. Lisede ve okulda çizerdim, yeteneklisin derlerdi. Herkes ressam olacağımı söylüyordu. İTÜ’ye girdim. Sonra emir almak ve vermek istemediğimi anladım.”

‘Söyleyeceklerim sonradan geldi’
Yalnız bir hayat istediğini fark ettiğini söyleyen Pamuk, “Madem ressam olmayacağım, neden roman yazarı olmayayım dedim. Herkes roman yazdım çünkü söyleyeceklerim vardı der. Benim söylemek istediklerim sonradan geldi” dedi.

Eco ise roman yazarı oluşunu “Bazıları banka soyar, bazıları paraşütle atlar ben roman yazarım” diye açıkladı. Romanlarının otobiyografik yönü de konuşmanın konuları arasındaydı. Pamuk, “Bence romanlar kişiseli olanı gizlemek için yazılmıyor mu?” diye sordu ve yazarın bilimkurgu da yazsa tarih de yazsa kendinden bahsettiğini söyledi. Eco ise “Bir gün romanlarınızın otobiyografik yönü nedir diye sordular belirteçler diye yanıt verdim” dedi.

Yorum Yazın