TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 34.976
  • Altın 2324.157
  • BIST 100 8880.09
  • Kültür-Sanat

Boynuzdan yaptığı otantik ürünler gelir kapısı

Kahramanmaraş'ta, küçükbaş hayvanların boynuzları usta ellerde bıçak-kılıç sapı, tarak ve tespih gibi otantik ürünlere dönüştürülerek yurt dışına satılıyor.
Boynuzdan yaptığı otantik ürünler gelir kapısı
AA - Tarihi Demirciler Çarşısı'nda çocukluğundan beri bıçakçılık yapan 72 yaşındaki Ali Selaldı, yıllardır kasaplardan topladığı ve işlemden geçirdiği küçükbaş hayvanların boynuzlarını bıçak ve kılıç sapı, tarak ve çeşitli otantik malzemelere dönüştürüyor.

Günde 40-50 bıçak ve kılıç sapı yapan Selaldı, işinin zorluklarına rağmen hem mesleğini sürdürmenin hem de ilerlemiş yaşına rağmen evine ekmek götürmenin mutluluğunu yaşıyor.

Selaldı'nın yaptığı eşyalar, İstanbul ve Konya gibi büyük kentlerin yanı sıra ihracatçı firmalar aracılığıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Suudi Arabistan, Yemen, Bosna Hersek ve Almanya gibi ülkelere gönderiliyor.

"Turistlik ve lüks eşya olarak alınıyor"
Ali Selaldı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarak, tespih, kılıç ve çerkez bıçağı saplarını boynuzdan ürettiğini söyledi.

Boynuzdan yaptığı ürünlere eskiden ilginin bu denli olmadığını belirten Selaldı, "Şimdi boynuzdan ürünler turistik yerlere, mesela Kıbrıs'a çok gidiyor, kullanma amaçlı değil süs eşyası olarak kullanıyorlar. Boynuzdan yapılan tespih Suudi Arabistan'da yok satıyor. Küçük küçük kesip tespih yapılıyor bunlardan, kadınlar için tarak yapılıyor. Genelde turistik eşya veya lüks malzeme olarak alınıyor. Malzemelerin montajı bıçak kenti Maraş'ta yapılıp satışa sunuluyor." dedi.
Yorum Yazın