• Kültür-Sanat

Büyük Sinagogda Zaman ve Mekan İçinde Musevilik sergisi

Dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Alberto Modiano’nun ‘Zaman ve Mekan İçinde Musevilik’ isimli fotoğraf sergisi, Edirne Büyük Sinagogu’nda fotoğraf severlerle buluştu. Büyük Sinagog 5’nci sergiye sahne oldu.
Büyük Sinagogda Zaman ve Mekan İçinde Musevilik sergisi
Avrupa’nın en büyük 3’ncü geçtiğimiz yıl Mart ayında yapılan açılışının ardından çeşitli kültürel faaliyetlere sahne olan Edirne Büyük Sinagogu, bu defa da ünlü Fotoğraf Sanatçısı Alberto Modiano’yu konuk etti. Açılış kurdelesini Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, Türkiye Hahambaşı Müşaviri Silvyo Ovadya, fotoğraf sanatçısı Alberto Modiano kesti. Sergi, bir hafta boyunca sanat severlerle buluşacak.

100 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ
Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, “Burayı çeşitli etkinliklerle canlandıracağız. Bugün 5’nci sergimizi burada açıyoruz. Yıl içinde bir de konser düzenlemiştik. Vakıf Haftası kapsamında güzel bir etkinlik daha yapacağız. Bu yaz Museviler için önemli olan, 40-50 yıldır yapılmamış etkinliği de gerçekleştireceğiz. Musevi cemaati burayı kültürel ve sanatsal etkinliklerde kullanmak istiyorlar. Açılışından bu yana 100 bin kişinin ziyaret ettiği bir mekan. Ciddi bir ziyaretçi var. Turizm mevsimiyle bu ziyaretçi sayısı da artacak” dedi.

“VAKIFLAR HAFTASI İÇİN BÜYÜK BİR SÜRPRİZ HAZIRLIYORUZ”
Sinagogun hep canlı kalması gerektiğini söyleyen Türkiye Hahambaşı Müşaviri Silvyo Ovadya, “Burası açıldığı günden beri sergisiz kalmadı. Programımızda da bir sürü sergi var. Tanrı nasip ederse bunları canlı tutacağız. Vakıflar Haftası için büyük bir sürpriz hazırlıyoruz. Çok kayda değer bir konser olacak” diye konuştu.
Alberto Modiano ise yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 13 yıldır cemaatin fotoğrafçılığını yapıyorum. Her vesileyi belgelemeye çalışıyorum. 2011 yılında fotoğraf tarihini bıraktığımda ‘Benden artık ne olur’ dedim. Baştan çok ciddiye almadım ama içinde bulunduğum Türk Musevi Cemaati’nin dini ritüellerini ortaya çıkarmakla bu işe giriştim. Bunun devamları da olacak” şeklinde konuştu.

5 MİLYON 750 BİN LİRAYA RESTORE EDİLDİ
Edirne’nin Maarif Caddesi’nde bulunan ve geçmişi 1905 yıllarına dayanan Avrupa’nın 3’ncü büyük sinagogu, harabe halden 4 yılda Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 5 milyon 750 bin lira harcanarak aslına uygun olarak restore edildi.
Yorum Yazın